Vorige bericht
Vorige bericht
Het is zomer! In deze zonnigste maanden van het jaar heb je de grootste keuze in wat je wilt eten want zomergroenten zijn er in allerlei vormen, smaken en kleuren. En hoewel we nu al langzaam richting het einde van de zomer gaan, zetten we graag nog even de groenten van de zomer in de spotlights.
Zoals gezegd biedt de zomer een grote variatie aan groenten. De meeste heerlijke vruchtgewassen zijn echte zonaanbidders: courgettes, tomaten en ook aubergines houden van warmte en groeien dus in de zomer. Ze zijn in de zomer niet alleen het goedkoopst maar ook het meest vol van smaak. Natuurlijk zijn er ook talloze slasoorten te krijgen in de zomer, van frisse ijsbergsla tot de pittige rucola. Daarnaast zijn er talloze knol- en koolgewassen die in de zomer te krijgen zijn en die garant staan voor een gevarieerd menu.
Zomergroenten kun je onderverdelen in twee groepen. Allereerst heb je de groenten die in Nederland worden gekweekt en enkel in de zomer in de schappen liggen. Voorbeelden daarvan zijn asperges, snijbonen en rabarber. Daarnaast heb je nog groenten die je het hele jaar door in de supermarkt kunt vinden, maar die alleen in de zomer in Nederland worden geteeld. Ze zijn in de zomer dus een stuk verser én vriendelijker voor het milieu dan in de winter, dan wanneer ze worden geïmporteerd van buiten Nederland. Voorbeelden hiervan zijn venkel, courgette en aubergine.
In de supermarkt kun je op de bordjes en verpakkingen precies zien waar de groente vandaan komt. Kies het liefst dus zomerproducten die in Nederland zijn geproduceerd: die zijn het beste voor je gezondheid, je portemonnee én de aarde. Wij geven je een aantal voorbeelden van heerlijke zomergroenten:
Omdat het enkel in de zomer verkrijgbaar is, is andijvie een heerlijk zomercadeautje. Andijvie is een hele lekkere zomergroente die je zowel gekookt als rauw kunt eten. Andijvie bevat weinig calorieën, maar veel vitamines en mineralen. Hartstikke gezond dus! Veel mensen kunnen bij andijvie alleen maar aan stamppot denken en dat is zonde, want andijvie is ook een veelzijdige groente. Heerlijk om aan een salade een lekker bittertje en wat knapperigheid toe te voegen. Of top als voedzame en verfrissende toevoeging aan je smoothie. Of wat dacht je van een Italiaanse spaghetti waar het water je van in de mond loopt?
Venkel is een onbekende maar hele lekkere zomergroente!
Venkel is in Nederland helaas een vrij onbekende en dus onbeminde groente. Daar zou verandering in moeten komen, want venkel ziet er prachtig uit en heeft een unieke smaak waarmee je allerlei kanten op kunt. In Zuid-Europa wordt venkel met haar kenmerkende anijssmaak al heel lang erg gewaardeerd. Wil jij het ook eens eten? Probeer dan eens deze tomaatvenkelsoep of deze frisse unieke pastasaus. En in deze frisse venkel-appelsalade komt de anijssmaak heerlijk tot zijn recht!
Bloemkool is tegenwoordig tot in de winter verkrijgbaar, maar is van oorsprong een heerlijke zomergroente. Bloemkool is een megagezonde koolsoort. Rijk aan vezels en foliumzuur en bomvol vitamine K en C. Helaas heeft niet iedereen positieve associaties bij bloemkool, vooral vanwege de soms overweldigende koolgeur en – smaak. Maar het wordt tijd om bloemkool te herwaarderen. Als je ‘m goed bereid en lekkere kruiden gebruikt in je gerecht, kan bloemkool je namelijk nog wel eens flink verrassen. Wist je bijvoorbeeld dat bloemkool gekruid en gefrituurd net zo lekker is als chicken wings? Maar ook bloemkoolcurry of gado gado met bloemkool zijn ontzettend lekker! Ook kan bloemkool verkruimeld worden gebruikt als alternatief voor rijst of in een pizzabodem worden verwerkt. Ideaal!
Het is niet moeders mooiste zomergroente: de knol van de selderijplant heeft een wat ruw uiterlijk. Maar beoordeel een boek nooit op de kaft, want knolselderij is smaakvol en gezond! Als caloriearme bron van vezels, calcium en vitaminen is knolselderij een geweldige groente. Natuurlijk is het een onmisbaar ingrediënt van de overbekende Hollandse erwtensoep, maar dat is lang niet alles wat je met de knol kunt. Knolselderijfrietjes zijn bijvoorbeeld een goed en voedingsrijker alternatief voor aardappelfriet. En wat dacht je van een frisse carpaccio of een heerlijk romige knolselderij-mosterdsoep? En ook in stoofgerechten en ovenschotels is knolselderij heerlijk qua smaak én structuur.
Groenten die ‘in het seizoen’ zijn, hebben talloze voordelen. De natuur zit briljant in elkaar: ieder seizoen kent groenten die precies de juiste voedingsstoffen bevatten voor de tijd van het jaar. Zware wintergroenten als boerenkool en winterprei geven ons warmte en energie en in de zomer geeft de natuur ons armen vol frisse, licht verteerbare en verkoelende bladgroenten. Als je volgens de seizoenen eet, geef je je lichaam precies wat het nodig heeft.
Zomergroenten worden in Nederland geproduceerd en zijn niet alleen goedkoper, maar ook gezonder en beter voor het milieu.
Maar niet alleen voor je lichaam zijn seizoensgroenten beter. Paprika’s moeten in de winter van ver komen óf worden in een verwarmde kas geteeld. Dat vraagt meer van de aarde dan goed of nodig is. Bovendien moeten veel groenten een lange reis afleggen voor ze op ons bord belanden. Wanneer je uit het seizoen eet, eet je daarom automatisch milieuvriendelijker. De groenten hebben de ideale groeiomstandigheden waardoor ze het zelf kunnen. Ook kunnen ze in de buurt worden geteeld waardoor ze minder lang hoeven reizen voor ze op jouw bord liggen. Dat heeft ook nog als voordeel dat de voedingsstoffen en smaak beter behouden blijven, waardoor seizoensgroenten vaak ook nog lekkerder én voedzamer zijn. Scheelt trouwens ook nog geld!
En zeg nou zelf: het is toch ook heerlijk als je ergens op hebt moeten wachten en het is éindelijk zover? Aardbeien smaken nóg lekkerder doordat je ze enkel in de zomer kunt krijgen. Datzelfde effect krijg je als je volgens de seizoenen gaat eten.
Wil je je zomergroenten het meest lokaal, duurzaam en vooral vers kunnen eten? Dan is er een superleuke oplossing: je eigen moestuin! Moestuinieren is leuke, ontspannende hobby en bovendien een goede manier om aan beweging te komen en meer buiten te zijn. En iedereen die wel eens uit een moestuin heeft gegeten weet: zelfgekweekte groenten smaken het allerlekkerst!
Wil je inspiratie opdoen? Kom dan eens naar de ecologische moestuin op Landgoed de Peerdegaerdt. Moestuinvrouw Agaath leidt je rond door de 2500 m² aan heerlijke gewassen en geeft je de beste moestuintips! In onze jaarcursus moestuinieren leer je in zeven inspirerende praktijklessen en twee superleuke gastlessen alles over het opzetten en onderhouden van je moestuin: zo weet je precies hoe je in de zomer de lekkerste zomergroenten kunt eten en ook in de winter nog uit je tuin kunt eten!
Enthousiast? Boek jouw plekje voor de moestuincursus!