Vorige bericht
Vorige bericht
Varkens zijn groot en enorm sterk. Bovendien zijn ze actief en intelligent. Hun lijf en hersenen hebben heel wat voedsel nodig om gezond te blijven. Maar wat eet een varken eigenlijk en hoeveel? Lees verder, want in deze blog leggen wij het uit.
Varkens zijn omnivoren. Ze kunnen dus alles verteren, zowel planten als vlees. Je kunt dit aan hun gebit zien: knobbelkiezen voor het vermalen van planten en scherpere hoektanden om voedsel mee af te bijten. Bij varkens zijn de hoektanden groter en scherper dan bij mensen: ze kunnen er prooien mee doden en zichzelf verdedigen.
In de vrije natuur eten varkens van alles wat. Ze zijn gewend aan een gevarieerd en veelzijdig voedselaanbod. Ze grazen gras, scharrelen paddenstoelen en eetbare planten bij elkaar en zijn dol op fruit. Ook jagen wilde varkens op kleine dieren, zoals kikkers. Van nature vinden varkens het meeste van hun voedsel met hun snoet. Op hun snoet hebben varkens namelijk een wroetschijf, waarmee ze de grond omwroeten. De wroetschijf is gevoelig en heel sterk. Varkens hebben een enorm goed reukvermogen waarmee ze al wroetend op zoek gaan naar alles wat eetbaar is: plantwortels, wormen, insecten, knollen, bessen en zaden.
Alles bij elkaar zijn wilde varkens per dag tot wel zeven uur bezig met het zoeken naar voedsel. Daarnaast drinkt een varken gemiddeld maar liefst elf liter water per dag.
Helaas wonen er in Nederland vooral veel varkens in de vleesindustrie. Hoewel er wel varkensboeren zijn met scharrelvarkens, leven de meeste van de ruim twaalf miljoen (!) vleesvarkens in Nederland in dichte, donkere stallen. Daar leven de varkens met velen dicht op elkaar in onnatuurlijke omstandigheden en worden in korte tijd zo groot mogelijk gefokt om te worden geslacht.
Om die reden krijgen varkens in de industrie dan ook heel ander voedsel. Brokken met veel vezels en eiwitten zorgen ervoor dat de varkens in zo kort mogelijke tijd zo gespierd en groot mogelijk worden. Varkens in Nederland eten voornamelijk granen, soja of maïs. Veel restproducten uit de levensmiddelenindustrie worden gebruikt als varkensvoer in de vleesindustrie.
Helaas krijgen varkens in de industrie hun voedsel vaak kant-en-klaar aangeboden. Hun natuurlijke behoefte aan wroeten, zoeken en spelen krijgt hierbij geen ruimte. Dat zorgt voor verveling en opgebouwde frustratie waardoor varkens elkaar te lijf kunnen gaan. Om die reden worden in de varkensindustrie de varkensstaartjes preventief verwijderd en worden ook de hoektanden van varkens preventief geveild of geknipt.
Varkens kunnen dus alles eten, maar niet alles is goed voor ze. Wat eet een varken dan beter niet? Bladeren en andere plantdelen van de nachtschadefamilie (zoals aardappelen, aubergines en tomaat) zijn giftig voor varkens. Aardappelschillen voeren wordt dan ook afgeraden bij varkens. Daarnaast is het bij wet verboden om varkens keukenafval te voeren. Dit houdt in dat gegaarde en gekookte etensresten gewoon je Gft-bak in moeten en niet als voer mogen dienen voor je varkens. Ook zijn er bepaalde planten giftig voor varkens. Rododendron bijvoorbeeld en sommige struiken.
Varkens in de bio-industrie krijgen voer volgens een schema wat ervoor bedoeld is om een big in slechts zes maanden tot zijn slachtgewicht van 100 kilo te krijgen. Het is geen verrassing dat dat helemaal niet goed is voor de varkens. Voor varkens buiten de industrie wordt meestal gerekend met 1-2% van zijn lichaamsgewicht aan voer per dag. Dat betekent dat een varken van 40 kilo dus ongeveer 800 gram voer per dag eet. De meeste varkens krijgen twee keer per dag voedsel en kunnen daarnaast doorlopend gras eten. Overgewicht is bij veel minivarkens een probleem en je moet bij varkens dan ook eerder uitkijken voor teveel dan te weinig voeding.
Op De Peerdegaerdt leven de Kunekunevarkens Ginger & Knor. Deze twee heren scharrelen dagelijks rond in hun ruime wei. Ze genieten van vers gras en schoon water en zijn dól op de peertjes en appeltjes die uit de fruitbomen vallen. Daarnaast krijgen ze twee keer per dag hoogwaardige varkensbrokken en bietenpulp, plus supplementen op basis van natuurlijke kruiden om hun gezondheid extra te ondersteunen.
Wil jij meer weten over hoe varkens leven en wat ze eten? Kom dan naar onze workshop Varkens Knuffelen. Dan ontmoet je Ginger & Knor en de andere varkens op ons landgoed, leer je meer over varkens én ervaar je hoe leuk het is om met ze te knuffelen!
Kaartjes voor de Workshop Varkens Knuffelen.