Vorige bericht

Animal Assisted Activities op de Peerdegaerdt

Raken dieren jou ook zo sterk en zou je graag met hen samenwerken om jezelf verder te ontwikkelen en je beter te gaan voelen? Dan zijn onze Animal Assisted Activities wellicht iets voor jou.

Wat zijn Animal Assisted Activities?

“Animal Assisted Activities” (AAA) hebben betrekking op activiteiten en werkzaamheden waarbij dieren een ondersteunende of assisterende rol hebben in persoonlijke ontwikkeling, de zorg, in onderzoek en in het onderwijs.

Omgang met dieren laat een verlaging van het stresshormoon zien. Bovendien wordt na de interactie tussen mens en dier meer activiteit in de rechterhersenhelft gemeten wat betekent dat het meer openstaat voor de ontwikkeling van vaardigheden.

Welke dieren zetten we in bij onze Animal Assisted Activities en waarom?

We werken met verschillende dieren, met ieder hun eigen karakter waardoor zij een aanvullende mogelijkheid bieden bij het begeleidingsproces. Vaak maakt het mensen gemakkelijker om vanuit het contact met dieren, vanuit vertrouwen naar zichzelf te kijken. Dieren oordelen nooit, nemen jou zoals je bent en zij roepen ook iets in jou op wat aanknopingspunten geeft om de verdieping te zoeken in jezelf. Blokkades verminderen hierdoor of worden vaak zelfs opgeheven. Je leert hoe je dit ook na de sessie kan gaan toepassen in je leven en hiermee te gaan oefenen. Tijdens sessies gaan we ook verder in op jouw vragen met betrekking tot klachten.

Varkens
Varkens zijn zeer gevoelige, intelligente en sociale dieren met nog een belangrijk kenmerk; in een fijne, rustige omgeving, zijn ze de relaxtheid zelve. Ze luieren en relaxen maar liefst 80% van hun dag. Daar kunnen mensen nog wat van leren! Want luieren en relaxen is namelijk heel gezond. Onze grappige Kune Kune varkens, het meest sociale ras wat er is, kunnen jou dit ook leren. Je kan ze knuffelen, aaien en borstelen of heerlijk bij ze in het hooi liggen. We combineren de coaching met mindfulnessoefeningen. Je ontspant volledig en alle wetenschappelijk aantoonde effecten zijn direct merk-en voelbaar. Je geest en lijf zijn volledig in het hier en nu, net zoals de varkens.

Niet alleen knuffelen maar ook middels hun karakter leren deelnemers hun zelfvertrouwen te verbeteren. De varkens als voorbeeld, het kan hun namelijk niks schelen hoe ze eruit zien. Ze zijn “mooi van lelijkheid” en “anders” dan andere mooie roze varkentjes. Ze gaan hun eigen gang, trekken zich van niemand iets aan en vragen zich nooit af wat iemand van ze vindt.

Eenden
Ben je wat minder van het echt knuffelen en aanraken, dan zijn onze prachtige witte eenden misschien meer wat voor jou om iets van te leren voor je eigen ontwikkeling. Eenden hebben een aantal opvallende kenmerken, zoals de waggelende loop en het snaterende gekwaak. De tamme eenden op de Peerdegaerdt zijn altijd samen en trekken in hun groep op. Met zijn allen waggelen zij over het landgoed en komen je vrolijk begroeten. Alleen dit tafereel levert al een lach op je gezicht op. Je kan ze heerlijk in de natuur observeren, omdat ze erg tam zijn. Daardoor kan je hun gedrag goed bekijken en leren hoe deze eenden in hun eigen sociale context met elkaar optrekken. Hun liefde en compassie voor elkaar en alles wat leeft op de plek waar deze eenden leven, heeft een aanstekelijke werking.

Paarden
Paarden zijn experts in communiceren met lichaamstaal. Zij geven direct feedback op onze lichaamstaal en emoties. Bij het werken met paarden kun je aanlopen tegen onwil, onzekerheid en angst. Raak je geïrriteerd, onzeker of wordt je ongeduldig? Het paard houd je een perfecte spiegel voor. Ze laten je voelen in hoeverre je eigen gedrag, je intentie en je lichaamstaal invloed hebben op het gedrag van een ander. Ze laten je ook ervaren dat je alleen een echte leider kunt zijn als je intentie, lichaamstaal en verbale communicatie allemaal kloppen. Dan pas accepteert het paard het leiderschap en zal het je graag volgen. Met paarden kun je op een veilige, niet bedreigende manier oefenen leiding te geven vanuit rust, respect en duidelijkheid. Zonder oordeel reageert hij alleen op wat je doet en wat je uitstraalt. Zodra je aanpak verandert, reageert het paard direct anders. Met mensen gaat dat meestal niet zo snel, maar het principe werkt hetzelfde.

De Wetenschap achter Animal Assisted Activities

De wetenschappelijke basis van het effect van dieren op mensen wordt op dit moment vooral gevonden in het verminderen van het stresshormoon Cortisol en toename van het knuffelhormoon Oxytocine na de interventie met het dier. Het knuffelen, aaien en aanraken van een dier geeft mensen een gevoel van zekerheid, vriendschap, intimiteit en samenhang. Dieren dragen bij aan de psychische en fysische gezondheid van de mens. Die gevoelens zijn ook wetenschappelijk aangetoond, het aaien van een dier heeft een gunstig effect op de bloeddruk en hartslag. Daarnaast verhoogt knuffelen en aaien de aanmaak van endorfine, het bekende stofje dat een gevoel van genieten en plezier geeft. Je wordt er gewoon blij van!

“Wanneer een dier wordt ingezet bij therapie of coaching is het effect verbluffend”

Mensen reageren beter op medicijnen, hebben minder slaap- of rustgevende medicatie nodig, verbeteren hun motorische en geestelijke capaciteiten, voelen zich minder gestresst, somber en eenzaam. Kinderen en volwassenen met autisme hebben een lager niveau Oxytocine wat invloed heeft op relaties, sociale interventies en vertrouwen (Sández 2014) en daardoor waarschijnlijk meer moeite met het vormen van relaties en sociale interacties. Ook reageren ze heftiger op hogere hormoonlevels van het stresshormoon Cortisol (Walker&Lupien 2010).

Serpell (2000) geeft aan dat in contact met dieren, factoren zoals psychische, fysiologische en sociale factoren met elkaar verbonden worden en zorgt voor plezierige afleiding. Hierdoor brengen dieren mensen meteen in een toestand van ontspanning. Al deze wetenschappelijk aangetoonde effecten zorgen ervoor dat dieren steeds meer terrein winnen voor therapeutische doeleinden. Daar komt bij dat dieren sociale ondersteuning bieden. Dit werkt stress verminderend, dus werken zij als een buffer tegen negatieve spanningen!

Lees de informatiebrochure zorgboerderij De Peerdegaerdt

Lees hier het interview met holistisch paardencoach Chantal Kooijman

Volgende bericht