Begeleiding en dagbesteding op De Peerdegaerdt

Sinds de oprichting in 2011 vormt Landgoed de Peerdegaerdt een zorg- en activiteitenboerderij waar zowel kinderen als volwassenen terecht kunnen voor begeleiding en dagbesteding. Elke dag wordt er hard gewerkt om de paarden, de andere dieren, de natuur en het terrein te verzorgen. Van dieren eten geven tot stallen uitmesten en van bomen snoeien tot de perenoogst verwerken: op De Peerdegaerdt worden deelnemers actief gemaakt en uitgedaagd. Op deze manier leren deelnemers zichzelf al doende beter kennen en kunnen ze in een veilige omgeving oefenen met nieuwe vaardigheden en gedrag. Hierbij maken we gebruik van de positieve kracht van onze mooie locatie, waarbij de energie van de natuur voelbaar is en we mensen zoveel mogelijk willen uitnodigen tot een gezonde levensstijl.

In oktober 2021 bestond de zorgboerderij maar liefst tien jaar. In deze blog nemen we je mee op een reisje door de tijd van tien jaar zorgboerderij.

Iedereen doet mee op de Peerdegaerdt

Op het moment dat je door de poort van ons landgoed loopt, ben je een deelnemer. Dat betekent dat je deelneemt aan de activiteiten en regels van De Peerdegaerdt en meedraait in het team. Ook als het soms letterlijk ‘stront’ vervelend is, zeker bij slecht weer. We zijn een hecht team, we houden elkaar scherp en creëren iedere dag weer een goede sfeer. Een sfeer waarin iedereen welkom en belangrijk is.

Hèlen Sturm, medeoprichter van de zorgboerderij: “Dieren willen alleen maar weten wat iemand kan betekenen. Ze zijn helemaal niet geïnteresseerd in iemands beperkingen. Ze kijken simpelweg naar wat je wél kan en zijn daar dankbaar voor. Dat is een hele andere benadering van mensen, veel positiever. Dat proberen wij zelf ook toe te passen op onze zorgboerderij: we waarderen ieder persoon simpelweg om wie hij of zij is. Op de zorgboerderij voelen onze deelnemers dat ze ertoe doen en dat zij van waarde zijn, precies zoals ze zijn.”

Ieder in zijn kracht

Onze zorgboerderij onderscheidt zich van andere zorgaanbieders doordat we werken vanuit de begeleidingsbehoefte van individuele deelnemers en niet uitgaan een doelgroepbenadering. Op deze manier sluiten we veel beter aan op de ontwikkelmogelijkheden van iedere deelnemer en is er meer ruimte voor groei. Onze begeleiders vertalen op een authentieke en unieke manier hun kennis en kunde naar de begeleiding van deelnemers.

We hebben een zorgprogramma ontwikkeld dat we de naam ‘Ieder in zijn kracht’ hebben gegeven. Vanuit de thema’s mens, dier en natuur hebben we ontwikkelpaden vormgegeven, waarbij we een onderverdeling maken tussen hoogcomplexe en laagcomplexe werkzaamheden. Naast de activiteiten binnen de ontwikkelpaden zetten we waar nodig ook doelgerichte coaching in, zoals paardencoaching.

Voor wie is De Peerdegaerdt geschikt?

Begeleiding op de zorgboerderij van Landgoed de Peerdegaerdt is voor iedereen die zich herkent in de positieve energie die van ons landgoed uitgaat en die actief wil bijdragen aan het landgoed en zijn of haar eigen ontwikkeling. Dagbesteding op de Peerdegaerdt is niet vrijblijvend. Wij verwachten dat iedereen naar vermogen bijdraagt. Dat vraagt verantwoordelijkheid. Natuurlijk hebben wij oog voor alle zaken die soms kunnen maken dat dingen niet gaan zoals gewenst. Op die momenten bieden we ondersteuning.

Ook thuiszitters welkom op De Peerdegaerdt

In 2019 lanceerde Landgoed de Peerdegaerdt het eerste thuiszittersprogramma van Nederland: ‘Op weg’. Kinderen en jongeren die zodanig zijn vastgelopen dat ze thuis zijn komen te zitten, zijn welkom op de zorgboerderij. Op Landgoed de Peerdegaerdt vinden zij een groene, veilige plek waar ze tot rust kunnen komen en kunnen herstellen. Vanuit deze veilige omgeving kunnen thuiszitters stap voor stap werken aan hun re-integratie.

Voor iedere deelnemer wordt een uniek, afgestemd ontwikkeltraject samengesteld waarin gebruik wordt gemaakt van verschillende mogelijkheden. Denk hierbij aan zinvolle dagbesteding om van de bank af te komen, ondersteuning bij de terugkeer naar school of werk, paarden- en lifestylecoaching voor persoonlijke groei en ontwikkeling of mindfulness om beter om te leren gaan met overprikkeling.

Voor meer informatie, klik hier.

Sfeerimpressie zorgboerderij

Bekijk de introductievideo om een beeld te krijgen van de omgeving en activiteiten op de zorgboerderij van Landgoed de Peerdegaerdt.