Paardencoaching & Spiegelen met paarden

Paardencoaching & spiegelen met paarden. Een goed functionerend team neerzetten is de belangrijkste uitdaging voor elke organisatie. Op Landgoed de Peerdegaerdt geven onze gecertificeerde coaches teambuilding en teamcoaching met behulp van de Friese paarden van ons landgoed. In het verleden hebben wij op deze manier al verschillende teams begeleid bij hun vraagstukken. Met sterke resultaten!

Hoe werkt paardencoaching voor teams?

Paarden leven in een kudde en zijn daarom sterk afhankelijk van elkaar. Om goed te kunnen samenwerken, reageren zij voortdurend op (elkaars) signalen. Paarden zijn intelligente, gevoelige dieren. Ze zien en voelen veel en geven dit weer in hun houding en gedrag. Paarden veroordelen niet, maar voelen wel precies aan hoe wij zijn en hoe we ons voelen. Ze merken meteen wanneer we ons anders voordoen dan we zijn. Ze spiegelen ons gedrag en geven direct feedback op onze lichaamstaal en emoties.

Tijdens paardencoaching zetten we de paarden en hun eigenschappen in ter ondersteuning van de coaching- of teambuildingssessie. Paarden voelen feilloos aan welke emoties, blokkades of uitdagingen een team meedraagt. De dieren spiegelen dit in hun gedrag en lichaamshouding en helpen zo om communicatiepatronen en -problemen binnen het team zichtbaar en bespreekbaar te maken. Door op hun gedrag en reacties te reflecteren, kun je snel tot nieuwe inzichten komen, uitdagingen op een andere manier benaderen en sneller resultaat bereiken.

Bij een teambuildingssessie, bijvoorbeeld, helpt dit om op een nieuwe manier je collega’s en team beter te leren kennen. Met teamcoaching kunnen patronen in communicatie en samenwerking verder worden uitgediept en onderzocht. Dit kun je gebruiken om te bouwen aan een open en veilige communicatie in het team of om in te zoomen op hoe je als team reageert op veranderingen en spanning.

Bekijk hieronder de verschillende pakketten.

Paardencoaching voor bedrijven op De Peerdegaerdt

Leer van gecertificeerde coaches

Bouw aan een beter team

Doe samen een leuke, unieke ervaring op

Geniet van de prachtige omgeving


Wilhelmina Kraai

Enorm veel geleerd over het gebruiken van elkaars talenten. We zijn begeleid door twee fijne coaches van De Peerdegaerdt. Het was een super leuke & nuttige dag, met lekker eten, in een geweldig mooie omgeving.”

Wilhelmina Kraai

Enorm veel geleerd over het gebruiken van elkaars talenten. We zijn begeleid door twee fijne coaches van De Peerdegaerdt. Het was een super leuke & nuttige dag, met lekker eten, in een geweldig mooie omgeving.”

Paardencoaching arrangementen

(Voor meer informatie over de inhoud van de verschillende pakketten, zie onderaan deze pagina)

Pakket 1: KICKSTART

Teambuilding

€2000 (basistarief).
Teamwork
Strategie
Verdieping

Pakket 2: COMMUNICATIE

Teamcoaching

€2000 (basistarief) + 100 euro per persoon.
Teamwork
Strategie
Verdieping

Pakket 3: VERANDERING

Teamcoaching

€2000 (basistarief) + 100 euro per persoon.
Teamwork
Strategie
Verdieping

Ieder pakket is naar wens uit te breiden met aanvullende opties zoals lunch of een vergaderarrangement. Neem voor maatwerk contact met ons op.

Eefje van Prooijen (1980) is als paardencoach werkzaam binnen haar eigen coachpraktijk Reflectie met Paarden. Ze werkt met individuen en teams en helpt hen om innerlijke en onderlinge processen inzichtelijk te maken. Eefje heeft een brede interesse en ervaring en maakt gebruik van onder meer systemisch werk, ervaringsleer en oplossingsgerichte psychologie. Eefje werkt exploratief coachend waarbij ze coachees een veilig kader biedt om zelf te ontdekken en ervaren.

Petra Vlasblom (1968) is oprichter en directeur van 2Moons, een erkende opleiding voor gedragstraining van paarden. Petra heeft veel ervaring met het trainen van paarden en volgde daarnaast talloze trainingen en opleidingen op het gebied van leiderschap, gedragstherapie, coaching, systemisch werken en spirituele psychologie. Ze geeft trainingen, cursussen en lezingen op het gebied van leiderschap, gedrag en communicatie en geeft paardencoaching. Petra werkt directief duidend en reikt handvatten uit.

Lees hier een interview met paardencoaches Eefje en Petra

Paardencoaching op De Peerdegaerdt combineert het beste van Petra en Eefje in een inzichtgevende, inspirerende teamcoaching. Niet wollig of wazig, maar met heldere uitleg, duidelijke opdrachten en concrete inzichten en handvatten.

Oefenen op een veilige manier

Paarden geven inzicht in je sterke punten en het gedrag waarin je je van nature op je gemak voelt. Paarden spiegelen ook je valkuilen. Zo laat een paard je voelen in hoeverre jouw gedrag, intentie en lichaamstaal invloed hebben op het gedrag van een ander. Het voordeel van paardencoaching is dat het normale denkprocessen omzeilt. Met een paard los in de bak en een compleet nieuwe situatie, kom je uit je comfortzone en kun je niet varen op je automatische patronen. Dit geeft ruimte voor persoonlijke groei.

Paarden zijn bruggenbouwers. Ze creëren een veilige omgeving om als team te oefenen met nieuwe communicatiestijlen en gedragspatronen. Zo kun je met paarden onder andere op een veilige, niet bedreigende manier oefenen met leiding geven vanuit rust, respect en duidelijkheid. Zonder oordeel reageert het paard puur op wat je doet en wat je uitstraalt. Zodra je je aanpak verandert, reageert het paard direct anders. Zo kun je experimenten, leer je wat werkt en wat niet en kun je dit vertalen naar samenwerken met mensen. Bij hen werkt het principe namelijk hetzelfde, al gaat die verandering meestal minder snel. Deze ervaringsgerichte manier van werken maakt paardencoaching een krachtige vorm van teamcoaching.

Alle leden van het team of de afdeling kunnen deelnemen aan de sessie. Is iemand angstig voor het paard, dan levert observeren vanaf de zijlijn al waardevolle informatie op. Paardencoaching is het hele jaar door mogelijk.

Pakket 1:  KICKSTART

Ben je als nieuw team begonnen? Wil je zorgen voor een goede en leuke kickstart waarbij je werkt aan de vorming van een hecht, samenhangend team?

Tijdens het teambuildingspakket KICKSTART leer je op een ontspannen manier elkaar beter kennen door in te zoomen op ieders unieke kwaliteiten en kenmerken. We kijken naar de verschillende rollen en karakters in het team, hoe die goed of minder goed samengaan en hoe teamleden met elkaar in interactie zijn.

Inhoud
Een stuk theorie en achtergrond gaat in op groepsvorming bij kudden paarden. Aan de hand van illustrerende video’s wordt de groepsdynamica onder paarden vertaald naar hoe bij mensen teamvorming en -ontwikkeling in zijn werk gaat. Denk hierbij aan onderwerpen als het belang van een eerste indruk, hoe harmonie en eenheid ontstaat en formele versus informele leiders.

In de paddock helpen praktische opdrachten met behulp van paarden bij het inzichtelijk maken van wat besproken is. Welk paard past bij jouw rol, naar welk paard trek je automatisch toe? Door samen opdrachten te doen worden de kwaliteiten en rollen binnen het team zichtbaar gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het samen maken van een parcours waar je het paard doorheen leidt. Een opdracht waarbij veel karaktereigenschappen en kwaliteiten van jezelf en collega’s zichtbaar worden. Ook staan we stil bij welke rollen en kwaliteiten van nature aanwezig zijn, welke behoeftes er binnen het team zijn en wat nodig is om ieder goed te laten functioneren.

Pakket 2: COMMUNICATIE

Communicatie is het belangrijkste maar ook vaak het moeilijkste thema binnen bedrijven. Met de communicatie in het team kan van alles misgaan. Ervaar je eenzaamheid binnen je team of heb je het gevoel de connectie te zijn kwijtgeraakt? Worden lastige confrontaties uit de weg gegaan? Spelen onuitgesproken zaken onder de oppervlakte? Lijken de teamgeest, drive en motivatie te zijn verminderd of verdwenen? Dan is het tijd om te gaan kijken naar de communicatie binnen jullie team.

Bij communicatie komt heel veel kijken. Hoe communiceer je, verbaal en non-verbaal? Ben je je bewust van hoe je communiceert? Komt je boodschap goed aan bij de ander? Hoe ga je om met verschillen in communicatiestijl? Tijdens het paardencoachingspakket COMMUNICATIE ga je als team hiermee aan de slag.

Inhoud
Het pakket COMMUNICATIE richt zijn pijlen op de onderliggende communicatieprocessen en -patronen in een team. Tijdens een stuk theorie en achtergrond worden aan de hand van illustrerende video’s de communicatie- en interactiepatronen van paarden besproken. Dezelfde principes kun je namelijk vertalen naar hoe mensen met elkaar communiceren en interacteren. Welke dingen herken je? En wat kun je leren van paarden?

Met praktische oefeningen en opdrachten in paddock kun je de kennis en informatie gaan toepassen op jullie eigen team. Tijdens de paardencoaching word je je bewust van jouw eigen lichaamstaal en van de manieren van communicatie binnen het team. Patronen worden zichtbaar gemaakt. Je kunt denken aan oefeningen als een communicatiecirkel waarbij het team gezamenlijk de grens moet bewaken zodat het paard binnen of juist buiten de cirkel blijft. Of aan vertrouwensactiviteiten, bijvoorbeeld bij geblinddoekte opdrachten. Hierbij wordt stilgestaan bij hoe je ervoor zorgt dat je je veilig voelt in het team en open en vrij kunt communiceren.

Pakket 3: VERANDERING

Gaat je bedrijf of team een grote verandering doormaken? Wil je je als team zo optimaal mogelijk voorbereiden op een reorganisatie? Merk je spanning en weerstand bij wat er komen gaat?

Het pakket VERANDERING gaat in op wat veranderingen en reorganisaties doen met een team. En hoe je als team zo goed mogelijk omgaat met veranderingen.

Inhoud
Tijdens een stuk theorie en achtergrond laten we aan de hand van illustrerende video’s zien hoe gevoelig paarden zijn voor sfeer, energie en emoties in een kudde. Hierbij maken we de vertaling naar de invloed van emoties en spanning op het team en hoe je een negatieve spiraal kunt ombuigen naar een positieve spiraal. We staan stil bij thema’s als congruentie in voelen, denken en gedrag, ontspanning en vertrouwen.

In de paddock ga je met de paarden aan de slag met het visualiseren en in beeld brengen van de veranderingen en doelstellingen. Zo kan het neerleggen van letterlijke hindernissen symbool staan en inzicht geven in de hindernissen die in het veranderproces moeten worden overwonnen. En hoe krijg je het paard – en het team – erover heen? Het neerleggen van een tijdlijn met het einddoel en subdoelen kan veel inzicht geven in ieders positie en gevoel. Alle opdrachten zijn gericht op het geven van inzichten in hoe het team functioneert en op elkaar reageert wanneer je buiten jouw comfortzone moet treden.

Faciliteiten

Friese paarden en gecertificeerde coaches

Gratis parkeren (ruime parkeergelegenheid)

Incl. koffie/thee, sap en gebak

Andere workshops op het landgoed