Vorige bericht

Snijbiet kweken: De ultieme gids (ecologisch en biodynamisch)

Snijbiet kweken is heel makkelijk. Deze veelzijdige en voedzame groente mag sowieso eigenlijk niet ontbreken in je moestuin. In deze uitgebreide gids leggen we uit hoe je op een ecologische en biodynamische manier snijbiet kunt kweken, zowel in de moestuin als in potten of bakken. Ook bespreken we het belang van ecologisch en biodynamisch verbouwen, krijg je een tip van onze enige echte, eigen Moestuinvrouw Agaath en krijg je antwoord op meest gestelde vragen over de kweek van snijbiet. Lees snel verder!

Inhoudsopgave

Ecologisch en biodynamisch snijbiet kweken: wat je moet weten

Wat is ecologisch kweken en waarom is het belangrijk?

Ecologisch kweken is een manier van tuinieren waarbij je geen gebruik maakt van synthetische meststoffen, pesticiden of herbiciden. In plaats daarvan vertrouw je op natuurlijke processen en technieken om de bodemvruchtbaarheid te behouden, plagen te bestrijden en gezonde planten te kweken. Ecologisch kweken is belangrijk omdat het bijdraagt aan de gezondheid van zowel het milieu als aan de mensen die de geteelde producten consumeren (en verbouwen). Door het vermijden van chemische stoffen help je het ecosysteem in evenwicht te houden en voorkom je blootstelling aan mogelijk schadelijke stoffen.

Wat is biodynamisch kweken en wat zijn de voordelen?

Biodynamisch kweken is een holistische benadering van landbouw en tuinieren, waarbij rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten van het kweken. Het is gebaseerd op de principes van de antroposofie, opgericht door Rudolf Steiner. Biodynamisch kweken gaat verder dan biologisch/ecologisch kweken door te focussen op de samenwerking tussen planten, dieren en bodem. Voordelen van biodynamisch kweken zijn onder andere een hogere biodiversiteit, een verbeterde bodemvruchtbaarheid en een betere voedingswaarde van de geteelde producten.

Nu we de principes van ecologisch en biodynamisch kweken hebben verkend, gaan we snel verder met de snijbiet!

Snijbiet kweken in je moestuin

Voorbereiden van de bodem

Een goede bodemvoorbereiding is essentieel voor het succesvol kweken van snijbiet. Kies een plek in de moestuin met voldoende zonlicht en een goed doorlatende bodem. Voeg indien nodig plantaardige compost, de plantaardige moestuinmix van amica, vermiculiet of perliet toe om de bodemstructuur te verbeteren. In de moestuin van De Peerdegaerdt wordt onder andere paardenmest, Vinasse Kali en Luzernekorrels gebruikt. Zorg voor een neutrale tot lichtzure bodem-pH tussen 6,0 en 7,0. Gebruik een biologische meststof met een evenwichtige verhouding van stikstof, fosfor en kalium om de bodem te verrijken en de groei van snijbiet te bevorderen.

Snijbiet zaaien en planten

Snijbiet kan direct in de moestuin worden gezaaid vanaf april tot en met augustus. Zaai de zaden ongeveer 2-3 centimeter diep, met een tussenruimte van 20-30 centimeter. Snijbietzaden zijn dikwijls een trosje van meerdere zaden bij elkaar, waardoor je na opkomst mogelijk moet uitdunnen om voldoende ruimte tussen de planten te creëren. Houd de grond gelijkmatig vochtig totdat de zaden ontkiemen, wat meestal binnen 7-14 dagen gebeurt.

Verzorgen van snijbiet tijdens de groei

Snijbiet heeft regelmatig water nodig om een gezonde groei te bevorderen. Geef de planten ongeveer 2-3 centimeter water per week, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Voorkom dat de grond uitdroogt, maar zorg ook voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Mulch rondom de planten met compost, stro of bladeren om het vochtgehalte op peil te houden en onkruidgroei te beperken. Controleer de snijbiet regelmatig op tekenen van luis grijp indien nodig in (lees hier meer over verderop in de blog).

Heb je nu geen (moes)tuin? Snijbiet gedijt ook prima in een bak of pot.

Snijbiet kweken in bakken of potten

Kiezen van de juiste bakken of potten

Snijbiet kan zoals gezegd ook uitstekend in bakken of potten worden gekweekt. Kies bakken of potten met een minimale diepte van 20-25 centimeter om voldoende ruimte te bieden voor de wortels. Zorg voor drainagegaten in de bodem om overtollig water af te voeren. Gebruik een hoogwaardige biologische potgrond die goed vocht vasthoudt en rijk is aan voedingsstoffen.

Bodemvoorbereiding en planten in bakken of potten

Vul de bakken of potten met de gekozen potgrond en voeg indien gewenst een langzaam werkende biologische meststof toe (zie Voorbereiden van de bodem). Zaai de snijbietzaden direct in de potgrond, ongeveer 2-3 centimeter diep en met een tussenruimte van 20-30 centimeter tussen de zaden. Houd de grond vochtig totdat de zaden ontkiemen en dun uit indien nodig.

Verzorging van snijbiet in bakken of potten

Net als bij het kweken in de (moes)tuin, heeft snijbiet in bakken of potten regelmatig water nodig. Controleer de vochtigheid van de potgrond dagelijks en geef water indien nodig. Voorkom dat de grond uitdroogt, maar zorg ook voor een goede drainage. Draai de bakken of potten regelmatig om een gelijkmatige groei te bevorderen en controleer op tekenen van plagen of ziekten (lees hier meer over verderop in de blog).

Hoe en wanneer snijbiet oogsten

Snijbiet kan meestal 8 tot 12 weken na het zaaien worden geoogst. Je kunt snijbiet op twee manieren oogsten: door de hele plant uit de grond te trekken of door de buitenste bladeren af te snijden. Als je ervoor kiest om de hele plant te oogsten, zorg er dan voor dat je dit doet voordat de plant begint te bloeien, aangezien de smaak van de bladeren na de bloei achteruitgaat. Als je alleen de buitenste bladeren oogst, zullen de jongere bladeren in het midden van de plant doorgroeien en kun je meerdere keren van dezelfde plant oogsten gedurende het seizoen.

Tips voor het bewaren van snijbiet

Om snijbiet vers te houden, kun je de bladeren het beste direct na het oogsten wassen en drogen. Bewaar de snijbiet in een afgesloten plastic zak of container in de groentelade van de koelkast. Zo blijft de snijbiet ongeveer 1 tot 2 weken vers. Voor langere bewaring kun je de bladeren blancheren en invriezen in luchtdichte verpakkingen, waar ze tot 6 maanden houdbaar zijn.

De tip van Agaath

Agaath, de koningin van De Peerdegaerdtse moestuin is dol op snijbiet. Zij zegt:

“Snijbiet is een ‘gemakkelijk gewas’ om te telen. Je kunt het al vroeg zaaien en als je het niet te kort afsnijdt, groeit het terug en kun je wel 5 keer oogsten. Als het er gaandeweg een beetje uitgeput uit gaat zien kun je wat bijmesten. Als ‘spinazie ‘ is het heerlijk te gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld in een hartige groentetaart. De jonge blaadjes van de prachtig gekleurde snijbiet zijn leuk voor in de salade.”

Snijbiet kweken - Tip van Agaath

 

Snijbiet kweken, een koud kunstje

Zoals je in deze blogpost hebt kunnen lezen is het niet heel ingewikkeld om op een ecologische en biodynamische manier snijbiet te kweken. Ook hoef je helemaal niet per se een (moes)tuin te hebben. Snijbiet doet het ook prima in een pot of een bak.

Jaarcursus en Workshop Moestuinieren

Wil je nu sowieso meer leren over het ecologisch kweken van groenten, fruit en kruiden? Meld je dan aan voor onze Jaarcursus of Workshop Moestuinieren. Samen met Agaath en gelijkgestemden leer je alles wat je moet weten om een succesvolle moestuin op te zetten. Schrijf je in en ontdek de voldoening van het zelf kweken van gezonde en smakelijke gewassen!

FAQ: Korte antwoorden op de vijf meest gestelde vragen

Wanneer kan ik snijbiet zaaien en planten?

Snijbiet kan direct in de moestuin worden gezaaid vanaf april tot en met augustus.

Hoe moet ik snijbiet verzorgen tijdens de groei?

Zorg voor voldoende water (ongeveer 2-3 centimeter per week), voorkom uitdroging van de grond en zorg voor een goede drainage. Mulch rondom de planten om vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken. Controleer regelmatig op plagen of ziekten.

Wat zijn de beste omstandigheden voor het kweken van snijbiet?

Snijbiet groeit het beste in een plek met voldoende zonlicht en een goed doorlatende, vruchtbare bodem met een neutrale tot lichtzure pH (tussen 6,0 en 7,0). Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten (20-30 centimeter) voor een optimale groei.

Hoe kan ik snijbiet oogsten en bewaren?

Oogst snijbiet 8 tot 12 weken na het zaaien, door de hele plant uit de grond te trekken of door de buitenste bladeren af te snijden. Bewaar de gewassen snijbiet in een afgesloten plastic zak of container in de groentelade van de koelkast voor 1 tot 2 weken versheid, of blancheer en vries de bladeren in voor langere bewaring (tot 6 maanden).

Wat zijn de meest voorkomende ziekten et cetera bij snijbiet en wat kan ik ertegen doen?

Enkele veelvoorkomende ziekten en plagen bij snijbiet zijn bladluizen, slakken, rupsen en bladvlekkenziekte. Voor biologische bestrijding van bladluizen kun je lieveheersbeestjes of sluipwespen inzetten. Slakken kun je bestrijden door natuurlijke barrières aan te leggen, zoals scherpe grond (kragen of kastanjebolsters). Rupsen kunnen handmatig worden verwijderd. Bladvlekkenziekte kan worden voorkomen door goede hygiëne, voldoende luchtcirculatie en het gebruik van fungiciden op basis van koper of zwavel.

Volgende bericht