Vorige bericht
Vorige bericht
Een gezonde moestuingrond is de basis van een succesvolle moestuin!
Wil je een gezonde moestuin met een grote oogst? Begin dan bij de basis: je bodem. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar moestuinieren is toch eigenlijk vooral bodemzorg. De grond waarin je zaadjes uitgroeien tot gewassen is namelijk de allerbelangrijkste factor voor succes.
Is je grond arm? Dan krijgen je plantjes te weinig voeding en groeien ze niet goed. Zitten er bodemziektes in je grond? Dan worden je gewassen onherroepelijk ziek en kun je je oogst wel vergeten. Houdt je bodem teveel vocht vast? Dan krijgen je planten natte voeten en ligt wortelrot op de loer. Is je bodem te droog? Dan hebben je plantjes dorst en raken ze zwak.
Je begrijpt het: een gebalanceerde, gezonde moestuingrond is dus essentieel voor een succesvolle moestuin.
Als het gaat om het bewerken van je moestuingrond, geldt: beter te weinig dan teveel. Dat scheelt jou een hoop werk en is een opluchting voor de bodembeestjes. Gezonde moestuingrond zit namelijk vól bodemleven. Bacteriën, schimmels, wormen en andere micro-organismen leven onder de grond en helpen je graag een handje in de moestuin. Ze eten rottende plantresten op en geven de vrijgekomen voedingsstoffen weer af aan de grond op het moment dat ze het uitpoepen. Zo zorgen ze voor gratis eersteklas compost, waardoor jouw planten extra voedingsstoffen krijgen. Daarnaast graven de beestjes gangetjes onder de grond. Ze zorgen daarmee dat overtollig water uit de bodem goed weg kan en dat de wortels van jouw planten voldoende zuurstof en ruimte krijgen om te groeien.
Kortom: bodembeestjes zijn je grootste vrienden in de moestuin. Houd ze te vriend en laat hun leefomgeving zoveel mogelijk met rust. Je kunt beter niet spitten. Wanneer je de grond omspit, gooi je namelijk alles door de war. De diertjes die in de bovenste, zuurstofrijke laag van de grond leven, komen dieper in de grond terecht en kwijnen weg door een gebrek aan zuurstof. Andersom komen dieper levende bodemdiertjes in de bovenste laag terecht waar ze verzwakken door juist een teveel aan zuurstof. Bij spitten raken ook belangrijke schimmelnetwerken beschadigd. Kortom: het doet meer kwaad dan goed. En spitten is ook nog ‘ns zwaar werk. Waarom zou je dat jezelf en je bodemvriendjes aandoen?!
Wél belangrijk is: jaarlijks de bovenste laag (zo’n beetje 15 tot 20 centimeter) van je moestuingrond losmaken. Hiermee zorg je voor meer zuurstof in de grond die de plantwortels nodig hebben om te groeien. Bovendien is het noodzakelijk om goed te kunnen zaaien en planten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een woelvork. Houd dan wel in de gaten dat je de moestuingrond na het bewerken absoluut niet meer beloopt: je trapt de grond daarmee meteen weer dicht. Gebruik in plaats daarvan de paden in je moestuin.
Om te zorgen voor een goede, gezonde moestuingrond moet je dus vooral de bodemdieren te vriend houden. Trakteer ze daarom – net als je échte vrienden – regelmatig op een feestmaaltijd. Voeg regelmatig plantresten toe aan je grond. Dit wil zeggen: leg het óp de grond maar werk het niet ín de grond. Een laag van een halve tot anderhalve centimeter stro, hooi, blad- of plantafval is hier perfect voor. De bodemdiertjes zorgen tijdens het smullen er vanzelf voor dat het materiaal verteerd wordt en dat de voedingsstoffen in de bodem vrijkomen voor je moestuinplanten.
De bodem van je moestuin bedekt houden maakt niet alleen het bodemleven blij. Het heeft nog veel meer voordelen. Zo bescherm je de grond door hem te bedekken tegen de inslag van regen waardoor je grond kan dichtslaan. Ook biedt bodembedekking bescherming tegen bodemerosie door de wind. Bovendien voorkom je op warme dagen dat je grond al te snel uitdroogt én krijgt onkruid minder kans om te ontkiemen.
Hoewel bodembedekking ook zorgt voor extra voedingsstoffen in de bodem, is het niet voldoende voeding voor een volledig moestuinseizoen. Doordat je via (de oogst van) je moestuingewassen steeds voedingsstoffen uit de bodem haalt, raakt de bodem steeds armer. Wat je uit de grond haalt, moet je dus ook weer teruggeven. Dat doe je via bemesting. Ecologische bemesting neemt de natuur als voorbeeld: daarin wordt de voeding voor planten verzorgd door de langzame verwerking van plantresten door de bodemdiertjes. Bovendien is de natuur een kringloop, waarin niks verloren gaat en alles elkaar ondersteunt. Zo kun je in je tuin je eigen (keuken- en tuin)afval gebruiken als voeding voor je moestuin: herfstbladeren en gemaaid en gedroogd gras maar ook zelfgemaakte compost.
Wil jij meer leren over hoe je je moestuinbodem optimaal verzorgt? Wil jij graag moestuinieren op een natuurlijke manier die goed is voor de bodem en de natuur? Laat je dan inspireren en informeren In de 2500 m2 grote ecologische moestuin van Landgoed de Peerdegaerdt. Moestuinvrouw Agaath neemt je tijdens de cursus moestuinieren vol enthousiasme mee in de wondere wereld van moestuinieren volgens ecologische principes. Met bodemzorg als absolute basis.
Lees meer over de cursus moestuinieren en meld je aan!