Vorige bericht

15 leuke feitjes over onze knuffelvarkens!

Het zijn inmiddels toch wel echt de bekendste knuffelvarkens van de Benelux: onze lieve Ginger en Knor. Afgelopen najaar verschenen ze zelfs op TV in de Net 5-serie ‘Adem in, Adem uit’. In ‘hun’ aflevering lieten Ginger en Knor – stralend naast hoofdrolspelers Bracha van Doesburg en Jelka van Houten – de reden zien waarom wij zo fan van ze zijn: ze zijn dol op (menselijk) gezelschap en knuffelen.

Veel mensen weten wel dat varkens heel intelligent zijn, maar horen voor het eerst dat varkens dol zijn op knuffelen en het heerlijk vinden om gemasseerd te worden. De kennis over varkens is over het algemeen niet zo groot en er valt ook nog genoeg te weten te komen over Ginger & Knor! Daarom nemen we je in deze blog graag mee op ontdekkingstocht: 15 leuke weetjes over (onze Kunekune) varkens!

De 15 leukste feitjes over onze knuffelvarkens!

Want wist je dat…

 • Ginger en Knor Kunekune varkens zijn?
 • Kunekune’s bekend staan om hun gelijkmatige en erg vriendelijke karakter?
 • Kunekune varkens gedurende lange tijd uitsluitend bij de Maori’s in Nieuw-Zeeland leefden?
 • Dat Kunekune wordt uitgesproken als ‘koenie koenie’ en in de Maori-taal zoiets betekent als ‘dik en rond’?

knuffelvarkens

De precieze geschiedenis van de Kunekune’s is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komen ze niet oorspronkelijk bij de Maori’s vandaan, maar zijn ze daar terecht gekomen vanuit Polynesië. Sommigen zeggen dat de Maori’s ze daar zelf vandaan hebben gehaald. Anderen beweren dat ze door Europese walvisvaarders zijn meegenomen als levende voedselvoorraad of om de varkens te ruilen tegen tabak. Hoe het ook zij: door de lange geschiedenis van dit ras in nauw contact met de mens, staan Kunekune varkens bekend om hun zachtaardige karakter. Kunekune’s zijn enorm aanhankelijk en dol op knuffels. Ze bloeien op door menselijk gezelschap.

Ontsnapt aan uitsterven

Gelukkig hebben wij daar op De Peerdegaerdt nu iedere dag heel veel plezier en liefde van, maar dat had zomaar eens anders kunnen lopen.

Want wist je dat…

 • De Kunekune’s in de jaren ‘70 bijna uitgestorven waren?
 • Er destijds nog maar 50 raszuivere varkens in heel Nieuw-Zeeland rondscharrelden?

Door de komst van kolonisten naar Nieuw-Zeeland gingen de Maori steeds meer de westerse leefstijl volgen en werd het houden van varkens voor hen minder belangrijk. De populatie Kunekune’s nam zienderogen in aantal af, tot er nog 50 raszuivere Kunekune’s rondliepen in heel Nieuw-Zeeland. Nét op tijd besloten twee reservaateigenaren op zoek te gaan naar de nog overgebleven varkens: ze konden nog maar 18 dieren op het spoor komen!

Met deze 18 Kunekune’s als basis, is het ras weer gegroeid in aantal en inmiddels verspreid over de hele aardbol. Gelukkig maar! Dankzij deze twee Nieuw-Zeelanders is het Kunekuneras ontsnapt aan uitsterven en genieten nu wereldwijd talloze mensen van het geweldige karakter en gezelschap van lieve Kunekune varkens.

Ginger en Knor op De Peerdegaerdt

Op De Peerdegaerdt mogen we inmiddels al een aantal jaar genieten van de vrolijkheid en liefde van Ginger en Knor.

Wist je dat…

 • Ginger & Knor twee broers zijn die het uitstekend met elkaar kunnen vinden?
 • Ze in maart alweer zeven jaar op De Peerdegaerdt wonen?
 • Ginger & Knor in juni alweer twaalf kaarsjes mogen uitblazen?
 • Ze iedere maand extra worden geknuffeld tijdens onze workshops Varkens Knuffelen en dat heerlijk vinden?

knuffelvarkens

De broers Ginger en Knor groeiden op in Nederland. Een echtpaar zorgde met heel veel liefde voor hen maar moest door omstandigheden afscheid van ze nemen. Maar gelukkig was daar De Peerdegaerdt en konden wij Ginger en Knor met open armen ontvangen. De aankomst van Ginger en Knor was grappig. Een haag van medewerkers, vrijwilligers en deelnemers stond rondom het verblijf klaar om de broers te verwelkomen op het landgoed. Maar niemand had zich op basis van de foto’s gerealiseerd dat de twee broers voor Kunekune’s nogal groot uitgevallen zijn. De ingang van de stal bleek te klein! Een paar vrijwilligers stak gelukkig meteen de handen uit de mouwen om de ingang van het nieuwe varkenshok aan te passen.

Een heerlijk leven vol knuffels!

Nu beschikken Ginger en Knor over de luxe van een apart winter- en zomerverblijf en leiden ze een heerlijk scharrelleven.

Wist je dat…

 • Ze steevast tegen elkaar aan in slaap vallen op het verse stro in hun stal? Zo nu en dan treffen we ze slapend en los van elkaar aan. Dan zit er iets tussen hen dwars wat ze moeten uitzoeken samen. Gelukkig komt het altijd snel weer goed.
 • Ze dol zijn op de peren die uit de boom in hun wei vallen? Ze scharrelen vaak onder de perenboom rond op zoek naar valfruit en worden regelmatig beloond.

Knuffelen met Ginger en Knor

En zoals inmiddels vaak genoeg gezegd: ook Ginger en Knor zijn dol op knuffelen! Iedere maand laten Ginger en Knor zich de talloze extra knuffels en massages welgevallen tijdens onze populaire workshop ‘Varkens Knuffelen’. Als ze er geen zin in hebben, hoeft het natuurlijk niet, maar gelukkig hebben Ginger en Knor vrijwel altijd zin in de extra aandacht. Slechts één keer was Ginger zo druk met fruit zoeken en gras eten dat Knor de honneurs waarnam.

Wist je dat…

 • Je bij de workshop alles leert over het karakter en gedrag van varkens?
 • Tijdens de workshop geniet van een heerlijk volledig plantaardig broodje burger?
 • De opbrengsten van onze workshops ten goede komen aan de verzorging van Ginger en Knor en onze andere varkens?
 • De workshops ‘Varkens Knuffelen’ een heel belangrijke educatieve functie hebben op De Peerdegaerdt?

Tijdens deze workshop maak je kennis met Ginger en Knor en tonen zij je wat voor vriendelijke en slimme wezens ze zijn. Professioneel varkensknuffelaar Anne-Marie vertelt je alles over varkens en natuurlijk mag er eindeloos geknuffeld, gemasseerd, gekroeld en gekriebeld worden. Ook is er tijd en ruimte voor het maken van de leukste selfies en foto’s.

De workshops van Ginger en Knor zijn razendpopulair. Maar ze zijn niet alleen ontzettend leuk om aan deel te nemen, ze hebben ook een belangrijke educatieve functie. Tijdens de workshops kunnen mensen ervaren hoe lief, intelligent en gevoelig varkens zijn. Door hun workshops zetten Ginger en Knor heel wat mensen aan het denken. Want intelligentie en hooggevoeligheid zijn geen exclusieve eigenschappen van Ginger en Knor, en ook niet van het Kunekune ras. Het zijn kerneigenschappen van alle varkens. En dat zet mensen aan het denken: is het eigenlijk wel zo vanzelfsprekend dat we dieren beschouwen als consumptieartikelen?

Doe mee en kom naar De Peerdegaerdt

Ook jij kunt komend seizoen meedoen aan één van onze workshops. Want er is nog een leuk weetje!

Wist je namelijk dat…

 • We dit jaar twee nieuwe professionele varkensknuffelaars verwelkomen op De Peerdegaerdt?
 • We daardoor vier extra workshops kunnen organiseren dit seizoen?
 • Ginger en Knor al die extra aandacht alleen maar heel leuk vinden?

Bovendien: niet alleen Ginger en Knor worden er vrolijk van, ook als deelnemer ga je vrolijker en gelukkiger naar huis. Niet voor niets, want talloze onderzoeken laten zien dat knuffelen goed voor je is, ontspannend werkt en je opvrolijkt.

Bekijk daarom nu alle data, prijzen en extra informatie en meld je aan voor een overheerlijke knuffelsessie op ons prachtige landgoed!

Volgende bericht