Vorige bericht

Zomer op De Peerdegaerdt

Het is zomer, en wat voor één! Strakblauwe luchten, Zuid-Europese temperaturen, lange dagen vol zonneschijn. Het is een topzomer. Het is ook zomer op De Peerdegaerdt. Omdat ons team hoofdzakelijk buiten werkt, leven we automatisch meer met de seizoenen mee. Als het lekker is, houden we buiten pauze, in de schaduw van de perenbomen. Het ritme van de dag passen we aan aan het weer.

Zomer op de zorgboerderij

Op de zorgboerderij gaat het werk gewoon door. Of het nu korte, koude dagen zijn of snikhete lange dagen: de dieren willen eten en naar buiten, poep moet worden opgeruimd en het groen op het landgoed worden bijgehouden. En ook de deelnemers van de zorgboerderij komen gewoon naar De Peerdegaerdt voor hun dagelijkse één-op-éénbegeleiding. In de zomervakantie intensiveert de zorg zelfs: sommige kinderen komen extra dagen naar het landgoed en hebben de structuur en regelmaat extra nodig.

Natuurlijk is er op de zorgboerderij – zoals altijd – ook ruimte voor ontspanning. Deelnemers komen naar De Peerdegaerdt voor structuur en uitdaging op hun eigen tempo, maar ook voor ontspanning en even bijkomen. In contact met de dieren en tussen het groen van de talloze fruitbomen en de weelderige moestuin, lukt dat wat makkelijker. Een spelletje doen, even kleuren of een wandeling maken; het zijn fijne afwisselingen van de taken die moeten gebeuren. En in de zomer is er natuurlijk regelmatig ruimte voor een goed watergevecht of een lekker waterijsje.

Heet, heter, heetst

Zomer op De Peerdegaerdt, de dieren zoeken verkoeling

De dieren zoeken verkoeling in deze hete dagen

En die verkoeling is hard nodig deze zomer, want het is goed warm! Met regelmatig temperaturen boven de dertig graden en zelfs een dag tegen de veertig graden, is het soms echt aanpoten op de boerderij. De hitte maakt dat het lichamelijke werk op de boerderij meer energie kost. Bovendien is het belangrijk om te voorkomen dat je uitdroogt of niet lekker wordt door de hitte tijdens het werk. Genoeg drinken, genoeg afkoelen en vroeger beginnen om de hitte een beetje voor te zijn: wij letten in deze hete dagen extra goed op. Niet alleen op onszelf en onze zorgboerderij deelnemers, maar ook op onze dieren.

Voor onze dieren is die warmte namelijk allesbehalve prettig. Op de wei in de volle zon of in de stal: veel dieren hebben met hun dikke vacht meer moeite dan wij om de hitte uit hun lijf af te voeren. Voor verschillende dieren staat een extra scheerbeurt op het programma. Daarnaast zorgen we voor voldoende schaduwplekjes en controleren we continu of de dieren nog voldoende vers en koel drinkwater hebben. We houden een extra oogje in het zeil bij oudere en kwetsbare dieren en trakteren de dieren zo nu en dan op een frisse douchebeurt met de tuinslang, om te kunnen afkoelen. Kortom: zomer op De Peerdegaerdt is hard werken!

Vers uit de tuin

Zomer op De Peerdegaerdt: vers eten uit de tuin!

In de zomer eten we volop vers uit de tuin!

In deze warme weken is de moestuin van De Peerdegaerdt op haar mooist. Alles staat in bloei en iedere dag kunnen we manden vol verse groenten oogsten om de heerlijkste lunches mee te bereiden. Zo is een frisse tomatensoep van eigen tomaten en verse kruiden superfijn op een warme dag.

Niet alleen wijzelf genieten volop van de weelde in de moestuin: de moestuinworkshops zijn ook dit jaar weer een groot succes. De kaartjes lopen als een trein en dat is niet voor niets: het is fantastisch om door de sprookjesachtige moestuin te wandelen, overal wat nieuws te ontdekken en intussen te luisteren naar de passie en het enthousiasme van moestuinvrouw Agaath. Ook de moestuincursus is in volle gang, waarbij deelnemers een heel moestuinseizoen lang iedere maand naar de moestuin komen om te leren hoe je een moestuin opzet en onderhoudt.

Ook in de moestuin is het goed te merken hoe warm het deze zomer is. Er is absoluut geen kas nodig om trossen dikke tomaten en prachtige aubergines te telen en ook de zonnebloemen doen het fantastisch. De aanhoudende zonneschijn brengt wel droogte met zich mee, een grote uitdaging op een moestuin van ruim 2500 m2. Regelmatig moet de tuin intensief worden beregend om de planten van hun benodigde vocht te voorzien.

In de schaduw van de fruitboom

De vele fruitbomen op De Peerdegaerdt bieden altijd wel een fijn schaduwplekje om te gaan zitten in de pauze. En het is prachtig om te zien hoe de vruchten aan de takken zich ontwikkelen. In juni lag de grond onder de bomen bezaaid met kleine minipeertjes en -appeltjes. De bomen gingen in de rui, waarbij ze vele vruchten laten vallen om de overgebleven vruchten meer voedingsstoffen te kunnen geven. Zo heb je uiteindelijk minder maar wel betere, grotere en lekkerdere appels en peren.

En nu, halverwege augustus, kun je merken dat het niet lang meer duurt. De bomen hangen vol en het fruit wordt steeds groter. Langzaam maken we ons op voor het oogstseizoen dat in september in volle glorie zal losbreken. Dan plukken we – met hulp van vrijwilligers en vrienden – ruim 3000 kilo appels en peren, waar sap en gebak van wordt gemaakt voor tijdens evenementen en werkdagen op de zorgboerderij.

Zomer op De Peerdegaerdt

De moestuin is in de zomer op haar hoogtepunt!

Zomer op De Peerdegaerdt

Gelukkig kunnen we eerst nog een paar weken langer genieten van zomer op De Peerdegaerdt. De agenda staat vol leuke activiteiten: van gezellige workshops varkens knuffelen, tot onze inspirerende tweedaagse introductiecursus natuurgeneeskunde (voor mens én dier) en van de populaire workshops moestuinieren tot fijne moestuinborrels met ons team.

Wil jij ook ervaren hoe prachtig De Peerdegaerdt is in dit seizoen? Boek dan een plekje tijdens één van onze activiteiten! Klik voor Activiteiten overzicht.

Volgende bericht