Vorige bericht

10 redenen om hartstikke verliefd te worden op varkens

Er bestaan heel wat lelijke vooroordelen over varkens… Dat ze vies zijn bijvoorbeeld, dom of lui.

Eén blik op onze Kune Kune varkens Ginger, Knor, Amadeus en Bobby of de roze diva’s Appa, Mary en Spikkel en je weet dat veel van die vooroordelen helemaal niet waar zijn.

Varkens zijn geweldig! Ze stelen je hart (en je appel) als ze daar de kans voor krijgen. Op De Peerdegaerdt weten we dat al lang. Hoog tijd om die wijsheid te delen. Daarom dit blog met 10 interessante weetjes over varkens. Wedden dat je als een blok voor ze valt!

Inhoudsopgave:

Super interessante weetjes over varkens

1. Varkens zijn superslim en onthouden alles

Varkens zijn super interessante dieren. Zo zijn ze het vierde, meest intelligente dier ter wereld. Ja, dat lees je goed! Ze zijn slimmer dan honden, sommige primaten en driejarige kinderen. Hun cognitieve vaardigheden stellen ze in staat om spelletjes te spelen, abstract te denken, gebruik te maken van gereedschap, hun eigen naam te herkennen, te dromen en woorden van mensen te snappen. Daarnaast hebben ze ook nog ’s feilloos goede geheugens, zeker als het om eten gaat 😊. Zo vinden ze hun weg naar huis over grote afstanden en herkennen ze mensen en andere varkens.

2. Ze hebben een eigen persoonlijkheid en diepe emoties

Varkens hebben net als wij een eigen persoonlijkheid en een breed scala aan karaktertrekken en emoties. Sommige zijn heel speels, andere durven meer of zijn juist verlegen. Sommige varkens kunnen beter met stress omgaan en ze kunnen zelfs pessimistisch zijn. Ze ervaren veel van de emoties die wij ook ervaren, zowel positief als negatief. Bijvoorbeeld: geluk, vrolijkheid, droefheid, rouw en pijn.

Ze zijn gevoelig en kunnen zich vervelen, angstig zijn en zelfs depressief. Helaas zijn deze nare feiten duidelijk geworden door de bio-industrie en door hoe daar wordt omgegaan met deze prachtige dieren.

Van nature zijn het nieuwsgierige, speelse, enthousiaste, vredelievende, slimme en optimistische dieren die graag vermaakt worden en plezier hebben.

3. Ze zijn heel sociaal en sluiten makkelijk vriendschappen

Varkens zijn heel sociaal. Ze leggen makkelijk en graag contact en gaan verbinding aan met mensen, soortgenoten en andere dieren. Ze laten affectie aan soortgenoten zien door elkaar uitgebreid aandacht te geven, samen te zonnebaden, elkaar te begroeten met de neus, te spelen of gewoon een beetje rond te hangen. Varkens hebben soortgenoten nodig om zich veilig te voelen en ze zijn een ster in elkaar vermaken. Een varken alleen is ronduit ongelukkig.

Weetjes over varkens - Roze Diva Appa

Roze Diva Spikkel op De Peerdegaerdt

Kort uitstapje naar die neus

Die varkensneus is heel bijzonder en belangrijk voor het varken. Varkens gebruiken de neus om te groeten (varken, maar ook mens), zoals hierboven al gezegd. Het is hun tomtom en helpt hen grote gebieden te navigeren. Ze gebruiken hun neus om eten te vinden (lees je ook bij reden 7). Het bevat talrijke zintuigelijke receptoren. Varkens zien niet zo goed, maar hun neus maakt dat dubbel en dwars goed. De reukzin is ongeveer 2.000 keer gevoeliger dan die van een mens. Tenslotte is de neus van een varken ontzettend sterk. Er wordt zelfs beweerd dat een volwassen varken een auto met de neus zou kunnen optillen.

4. Varkens zijn schoon, NIET vies

“Wat een rommeltje. Het lijkt hier wel een varkensstal”. Er klopt weinig van die uitspraak. Varkens zijn juist heel schoon. Ze kunnen zelfs zindelijk zijn. Van nature, bij genoeg ruimte, zullen varkens nooit in de buurt van hun slaapplek of etensplek hun behoefte doen.

Varkens badderen heel graag… Alleen niet met schoon water, wel met “schone” modder. Een ware spa-behandeling! Waarom doen ze dat? Ze hebben geen mogelijkheid tot zweten zoals wij dat hebben. Het rollen in de modder houdt ze koel in de zomer. Daarnaast helpt het laagje modder tegen allerlei parasieten en insectenbeten. En… tegen de zon. Natuurlijke zonnebrand, geniaal toch?

5. Een goed gesprek? Laat dat maar aan varkens over

Varkens praten de hele dag met elkaar. Inmiddels is duidelijk geworden dat ze een uitgebreid vocabulaire van knorretjes, gilletjes, brommetjes en blafjes hebben met specifieke betekenissen. Er zijn zo’n 26 “oinks” geregistreerd, net zoveel als de letters in ons alfabet!

Met die geluiden maken ze duidelijk aan elkaar wat ze willen, hoe ze zich voelen, zeggen ze hallo en geven ze aan wanneer het tijd is voor eten. Een zeug met kleintjes heeft een speciale roep om te laten weten dat het tijd is om te komen zogen. Biggetjes blijven sowieso nauw in contact met mama door middel van vocalisaties. Ze herkennen hun moeder ook aan haar geluid.

Te lief! Een mamavarken “zingt” voor de biggetjes terwijl ze liggen te zogen.

O en met hun krulstaartje maken ze ook van alles duidelijk.

6. Lekker spelen

Varkens houden net zo van spelen als mensenkinderen. Voor opgroeiende biggetjes is spelen heel belangrijk voor de ontwikkeling van sociale en cognitieve vaardigheden. Zo zitten ze achter elkaar aan, stoeien ze en ravotten zelfs met een bal als je ze die geeft. Tijdens het spel maken ze de meest schattige geluidjes, het equivalent van grinniken en plezier. Ook gebruiken ze hun fantasie om met wat ze ook vinden te gaan spelen. Ze zijn wel snel verveeld. Ze worden dan ook graag gestimuleerd met nieuwe mogelijkheden tot spelen. Ook volwassen varkens spelen nog graag.

Weetjes over varkens - Ginger

Kune Kune Varken Ginger op De Peerdegaerdt

7. Iedereen zou moeten eten als een varken

“Je eet als een varken!”. Ja, dat zouden meer mensen moeten doen! Een andere misvatting is namelijk dat varkens alles, veel en ook nog ’s heel snel eten. De realiteit is anders. Varkens in het wild brengen veel van hun tijd door met het secuur zoeken naar voedsel en zijn dan kieskeurig. Door middel van hun neus zoeken ze naar lekkere en goede hapjes en wroeten dat dan met diezelfde neus op. Ze houden van variatie, eten langzaam en bedachtzaam. Mindful eten, daar kunnen wij nog wat van leren.

Varkens zijn van origine bosdieren en zijn dan ook dol op noten, eikeltjes en paddenstoelen. Wonend op De Peerdegaerdt zien we dat ze echt gek zijn op appels, peren en pompoenen.

8. Moeder van het jaar

Je las het al bij reden 5, varkensmoeders zijn een geval apart. Varkens kennen een matriarchaat waarbij de dames met elkaar zorgdragen voor de kroost. Er ontstaan diepe banden en connecties tussen biggetjes en hun moeder. Varkens die worden gescheiden van hun biggen raken in paniek, ervaren grote angst en zullen diep rouwen wanneer de kleintjes bij haar worden weggehaald.

De bio-industrie doet ons geloven dat een moedervarken op haar biggen gaat liggen en daarom leggen ze zeugen gedwongen tussen metalen stangen. Dit is onwaar. Een moedervarken dat een nest van stro kan maken zoals in de natuur en alle ruimte heeft, zal niet op haar kleintjes gaan liggen.

9. Varkens hebben compassie en kunnen vergeven

Varkens kennen compassie en laten stress zien als een ander dier of mens lijdt. Ze zijn ook vergevingsgezind, zoals iedereen die ooit een dierenopvang met varkens heeft bezocht, zal beamen. Sommige dieren zijn zwaar beschadigd door toedoen van ons mensen en leren toch weer te vertrouwen wanneer ze goed behandeld worden. Dat herstel meemaken en ervaren is een geweldige ervaring.

10. Ze knuffelen dus echt heel graag!

Varkens zijn sociale dieren, zoals omschreven bij reden 3. Maar wist je dat ze ook heel graag knuffelen? Ook met mensen knuffelen ze graag en dat heeft zo z’n voordelen voor ons. Tijdens knuffelen komt er namelijk oxytocine vrij in het brein. Oxytocine is een stofje dat bekend staat als het knuffelhormoon. Het zorgt voor gevoelens van verbinding, veiligheid en liefde. Heel fijn om te voelen dus.

Zelf knuffelen ze er ook op los. Zo slapen varkens graag samen, dicht tegen elkaar aan, neusje tegen neusje. Hoe zoet is dat?

Ben je al verliefd?

Hebben we je overtuigd? Nog niet helemaal? Dat treft, want je kunt zelf gaan ervaren hoe magisch varkens zijn. En dat verliefd komt niet uit de lucht vallen want love is in the air op De Peerdegaerdt. Je kunt de varkens ontmoeten tijdens een hele speciale editie van Varkens Knuffelen, helemaal in het kader van Valentijn. Lekker samen met je eigen hartendief.

Reserveer nu jouw plekje voor de Valentijnsspecial ‘Varkens Knuffelen’. En wees er snel bij, want er is maar beperkt plek!

Kun je niet met Valentijn, maar wil je wel wat met je nieuwe crush op varkens? Geef je dan op voor de Workshop Varkens Knuffelen.

Tip! Dit jaar komt een documentaire uit over een zwanger varken dat gered werd van de slacht en haar biggen met liefde in rust en ruimte heeft kunnen grootbrengen. Check de site van My Mom Sam voor meer informatie.

Volgende bericht