Vorige bericht

Weerstand verhogen op een natuurlijke manier? Zo doe je dat!

Wil jij ook je weerstand verhogen? Lees dan snel verder: in deze blog vertellen wij hoe je een paar welbekende planten (uit je tuin en de berm) kunt gebruiken om je weerstand een boost te geven.

De zomer is nu toch echt voorbij en de dagen worden korter, kouder en natter. Daarmee komen ook de snotneus en griepjes weer vaker langs. In de herfst gaat je lichamelijke weerstand van nature wat omlaag en raakt je lijf vatbaarder voor kwaaltjes. Gelukkig zit de natuur ongelofelijk ingenieus in elkaar, want precies rond deze tijd van het jaar staat de natuur ook vol met planten die ons kunnen helpen ons immuunsysteem te boosten.

Weerstand verhogen met rode zonnehoed

In het voorjaar en de zomer geeft de rode zonnehoed je tuin een heerlijk vrolijke uitstraling. De prachtige felle bloemblaadjes met de bijzondere egelachtige bloemknop fleurt iedere tuin op. En het mooie is: de plant is niet alleen een schoonheid. Ze is ook nog eens hartstikke geneeskrachtig.

weerstand verhogen met rode zonnehoed

Rode zonnehoed

Echinacea purpurea (zoals deze plant officieel heet) is misschien wel één van de bekendste natuurgeneeskrachtige planten uit de Nederlandse achtertuin. In iedere apotheek en drogist kun je wel immuun versterkende middeltjes kopen op basis van Echinacea. De plant komt van oorsprong uit Noord-Amerika, waar de Native Americans de plant al medicinaal gebruikten. Ze zetten de plant in tegen infectieziekten, bij koorts en bij gezwollen klieren. Ook in de ayurveda staat Echinacea bekend als geneeskrachtig. De hele (bloeiende) plant heeft geneeskracht, maar de wortel is het krachtigst. Echinacea helpt bij het losmaken en afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam en is zo een krachtige bloed- en lymfereiniger. Bovendien doodt ze ongewenste bacteriën en schimmels die in je lichaam verstopt zitten. Super goed voor je gezondheid dus!

Ook jij kunt zelf je weerstand verhogen met behulp van de rode zonnehoed uit jouw (moes)tuin. In de herfst is de wortel op zijn grootst. De plant trekt dan haar energie terug uit de bloemen en slaat het op in de wortel voor het nieuwe seizoen. Oogst de wortel dus zodra de kleur uit de bloemen wegtrekt en de herfstwind de bloemen uit elkaar waait. Was de wortel, snijd deze in stukken en laat ‘m op een donkere (en goed geventileerde!) ruimte enkele weken drogen. Daarna kun je er geneeskrachtige thee van trekken. Let op: de thee smaakt wel bitter.

Rozen als decoratie en medicijn

Je kunt je weerstand ook verhogen met een andere schoonheid: de roos. Wie is er niet onder de indruk van de charmante roos? De bloemen met hun prachtige vormen en kleuren tooien je tuin en verspreiden ook nog eens een heerlijke geur. Wat veel mensen niet weten, is dat de roos ook medicinale krachten bezit. Vooral de bottels van wilde rozen zijn medicinale krachtpatsers.

Lang geleden verwerkten de oude Perzen en Romeinen de roos al in allerlei producten en maakten ze medicinale siroop van rozenbottels. En niet voor niets: rozenbottels blijken enorm rijk aan vitamine C. Niets is beter om je immuunsysteem te boosten dan een flinke dosis vitamine C. Vandaar het advies om veel fruit en groenten te eten. Maar een extra dosis via rozenbottels is nooit een slecht idee.

Maak bijvoorbeeld eens een lekkere jam van rozenbottels of snoep er gewoon ééntje uit de hand. Let op: rozenbottels van een gecultiveerde roos uit het tuincentrum zijn hier niet voor geschikt. Pluk je rozenbottels liever van de wilde rozenstruiken die je in de Nederlandse natuur ziet.

Prikkende vriend: je weerstand verhogen met brandnetel

Tot slot nog een laatste plantenvriend die je overal in Nederland tegenkomt: de brandnetel. Bij de meeste van ons is brandnetel geen favoriet. Hij prikt vervelend in je blote onderbenen tijdens een zomerse wandeling en neemt als onkruid binnen mum van tijd je tuin over als je even niet oplet. Maar wist je dat vlinders graag hun eitjes leggen op brandnetels? En: brandnetel is een soort superfood met enorm veel geneeskrachtige eigenschappen.

weerstand verhogen met brandnetel

Brandnetel

Prikkelen doet de brandnetel namelijk niet alleen fysiek: ook inwendig prikkelt de plant het lichaam om te gaan opruimen. Brandnetel heeft een sterk ontgiftende werking en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden opgeruimd door het lichaam. Het reinigt het bloed en helpt je lichaam om slijm en hoest weg te krijgen. Daarnaast verrijkt brandnetel je lichaam met een eindeloze reeks vitaminen en mineralen én boost het je immuunsysteem. Eigenlijk is brandnetel groen goud. Het wordt gewoon verschrikkelijk ondergewaardeerd.

Daarom: verwerk brandnetel zo vaak en zoveel je wilt. Maak er soep van, pureer het tot een heerlijke pesto of gooi blaadjes door de salade (even rollen met de deegroller tegen de prikkende haren). Trek brandnetelthee en brouw brandnetelsiroop.

Meer geneeskrachtige kennis

Gaaf hè?! Hele gewone Nederlandse tuin- en bermplanten blijken als voeding en medicijn te dienen. De natuur zit vol verrassingen! En er is ontzettend veel te leren over de geneeskrachtige werking van planten. Herborist Lisette Kreischer schreef er een fantastisch boek over met de naam ‘The Plant Pharmacy’.

Wij zijn dolgelukkig dat zij haar kennis ook wil delen tijdens de workshops ‘Plantaardige geneeskunde’ op Landgoed de Peerdegaerdt. Houd onze website in de gaten voor nieuwe data, want ook in 2022 kun je deze workshops op ons landgoed volgen!

Volgende bericht