Vorige bericht

Coaching met paarden in de praktijk

Coaching met paarden voor teams. Hoe gaat dat in z’n werk? Je leest het in dit verslag

Wat onwennig staan ze bij elkaar in de grote paddock, de negen teamleden van de Gemeente Rotterdam. Peer en Minne, twee Friese paarden, staan in een hoekje lekker te ontspannen en wachten rustig af wat er gaat gebeuren.

“Ga maar kennis maken”, luidt de opdracht van de coaches. De groep loopt rustig en wat voorzichtig op de dieren af. Hoe doe je dat eigenlijk, je voorstellen aan een paard? Steek je je hand uit en laat je het paard ruiken? Leg je je hand op zijn hoofd of geef je hem een aai over zijn hals? Het is duidelijk te zien dat de één zich wat meer op zijn gemak voelt bij de grote dieren dan de ander. Sommige teamleden wachten af, anderen lopen direct op de paarden af en maken contact.

Coaching met paarden

Minne maakt even tijd voor een fotomomentje, terwijl het team instructies krijgt voor de volgende stap.

Kwaliteitsspel

Na het voorstellen aan de paarden gaat de echte coaching van start. Er wordt een kwaliteitsspel gedaan, waarbij teamgenoten elkaar kwaliteitskaarten mogen geven. Best lastig, als je elkaar als relatief nieuw team eigenlijk nog niet zo heel goed kent. Dat is voer voor een goed gesprek, geleid door de twee coaches. Herken jij je in de kaarten die je krijgt? Mis je misschien nog kaartjes met kwaliteiten die je eigenlijk wel hebt? De paarden lopen vrij rond en doorkruisen soms de cirkel. Voor hen is dit een fijn moment om te wennen aan al die mensen in hun paddock en om zich op hun gemak te gaan voelen.

Coaching met paarden – non-verbale communicatie en creativiteit

Na het kwaliteitenspel volgt het echte werk. In twee groepjes gaat het team aan de slag met springbalken, blokjes en pionnen. Er wordt een parcours aangelegd om straks het paard overheen te leiden. Let wel: zonder het paard aan te raken en zonder (met elkaar of tegen het paard) te praten. Dat blijkt een lastige taak, want Peer en Minne hebben niet zo’n haast vandaag. En luisteren naar de wat onduidelijke non-verbale aanwijzingen van maar liefst vier mensen is wat lastig. Bovendien groeit er in de hoek van de paddock allerlei groen lekkers, waarin ze toch meer geïnteresseerd zijn. Het vraagt om creativiteit en vindingrijkheid. En het levert hilariteit en flink wat gelach op.

Je rol wordt duidelijk

De andere groepje staat buiten de paddock te observeren. Genoeg te zien, want in zo’n onwennige situatie wordt ieders rol snel duidelijk. Wie neemt de leiding? Wie kijkt de kat uit de boom? Wie raakt gefrustreerd en geeft op? Wie blijft doorzetten? Wie roept goeie ideeën, maar wordt niet gehoord? Wie dramt zijn zin door? De parcoursopdracht levert genoeg observaties op voor een leerzame nabespreking. Ook de kwaliteiten uit het kwaliteitsspel worden nogmaals besproken aan de hand van de parcoursopdracht.

Opvallend is ook dat de rol en houding van Peer en Minne is veranderd. Ze staan nu niet langer in een hoek van de paddock op afstand van het team, maar hebben zich in de cirkel gevoegd. Mens en dier horen nu tot dezelfde groep en staan samen in de kring.

Uit je comfortzone

Teamcoaching met paarden, het is iets wat veel mensen nog nooit hebben gedaan. Het is iets nieuws en niemand weet precies wat er gaat gebeuren of hoe het werkt. Het brengt je uit je comfort zone. En precies daar zit de kans om te groeien.  Je kunt niet op je vaste patronen, je bekende routines terugvallen. Er komen nieuwe kanten van mensen naar boven en je leert jezelf en elkaar beter kennen.

“Ik zou het iedereen aanraden” zegt een deelnemer tijdens de naborrel. “Het is confronterend en onwennig, maar ik heb er enorm veel van geleerd”.

Teamcoaching met paarden op De Peerdegaerdt

Ook met je team een sessie paardencoaching doen? Klik op de link naar de pagina Paardencoaching & Spiegelen met paarden voor meer informatie.

Volgende bericht