Vorige bericht

10 jaar zorgboerderij op Landgoed De Peerdegaerdt

Deze maand is een bijzondere maand, want de zorgboerderij op Landgoed de Peerdegaerdt bestaat tien jaar! Lees gauw verder, dan nemen we je mee op een reisje terug in de tijd.

Terwijl de herfstbladeren vallen en – na een druk oogstseizoen – de rust weer terugkeert op het landgoed, kijken we terug op de afgelopen tijd. Met dankbaarheid en vreugde, want deze maand bestaat Zorgboerderij De Peerdegaerdt maar liefst tien jaar! Hèlen, mede-oprichtster van De Peerdegaerdt, blikt terug op de start van de zorgboerderij in 2011.

‘Zorgstal gezocht’

“Ik kan me nog goed herinneren hoe het ging. We waren al een tijdje aan het onderzoeken wat er op De Peerdegaerdt paste. Gaandeweg hadden we steeds meer afstand genomen van de traditionele landbouw en zochten we naar een andere manier om het landgoed te benutten. We wilden dat De Peerdegaerdt een win-win zou zijn, waar zowel het landgoed als de mensen in de Hoeksche Waard van zouden profiteren.”

En dan, precies op het juiste moment, verschijnt een advertentie in het paardenblad Bit: ‘zorgstal gezocht’. Dat raakt een goede snaar. Mensen met een ondersteuningsvraag helpen en daarmee het landgoed behouden. Er wordt besloten om een pilot te starten en in oktober 2011 stapt de eerste deelnemer door de poorten van Landgoed de Peerdegaerdt, klaar voor begeleiding.

Alle begin is lastig

Het is snel duidelijk: begeleiding op De Peerdegaerdt is een veelbelovend concept. Het landgoed met tientallen Friese Paarden – en altijd genoeg te doen – leent zich er uitstekend voor. Bovendien is het landgoed een prachtige plek waar mensen met een ondersteuningsbehoefte goed tot rust kunnen komen. De eerste deelnemers bloeien binnen de poorten van De Peerdegaerdt helemaal op. Dat smaakt naar meer!

Er worden open dagen georganiseerd om te laten zien wat de zorgstal te bieden heeft en om nieuwe deelnemers te werven. Dat blijkt in het begin lastiger dan gedacht. Als nieuwe speler op de markt blijkt het nog een hele uitdaging om goed duidelijk te maken wat De Peerdegaerdt voor unieks te brengen heeft in het zorglandschap. Bovendien komen er talloze vragen over de doelgroep van de zorgstal. Die vraag is tegen het verkeerde been van Hèlen. Op Landgoed de Peerdegaerdt blijkt waarom.

De brede doelgroep van de zorgboerderij is juist een waardevolle toevoeging en zorgt voor extra persoonlijke groei van de deelnemers.

Hèlen: “Doordat wij niet werken met doelgroepen, verzamelen we een hele diverse groep mensen. Iedereen neemt zijn eigen unieke eigenschappen, sterke punten en zwakke kanten mee. De interactie die daardoor tussen de deelnemers ontstaat is hartverwarmend. Als het ene kind ergens moeite mee heeft, schieten de andere kinderen te hulp. En de onbevangenheid en het spelplezier van de ene deelnemer helpt andere deelnemers om los te laten en te ontspannen.”

Juist door de diverse achtergrond en begeleidingsvragen van de deelnemers ontstaat op Zorgboerderij De Peerdegaerdt een unieke groep mensen die elkaar versterkt en elkaar helpt te groeien.

Prachtige momenten

Daarom houdt De Peerdegaerdt voet bij stuk. Ze staat pal voor haar missie: iedereen die baat heeft bij buiten, actief bezig zijn ondersteunen in zijn of haar begeleidingsvraag.

Het leidt tot prachtige momenten. Hèlen blikt terug:

“Er was hier eens een meisje dat niets anders kon bieden dan liefdevolle aandacht voor onze dieren door te praten en te aaien.”

In het drukke bestaan van een paardenhouderij blijkt dat perfect van pas te komen voor Princes, een bejaarde manegepony op het landgoed die wel wat extra aandacht kan gebruiken.

“Iedere dag zag ik voor mijn raam hetzelfde gebeuren,” vertelt Hèlen. “Zij kwam aan en Princes begon heel hard te hinniken als herkenning. Daarna stond Princes ruim een uur te genieten van de aanrakingen en het gepraat. En het meisje straalde.” Er ontstond een hele diepe band tussen de twee.

Iedereen is waardevol

Precies dat is de magie die door de dieren op De Peerdegaerdt mogelijk wordt gemaakt. Want dieren kijken van nature onbevooroordeeld naar mensen.

“Voor dieren is het enkel relevant wat je voor ze kan betekenen,” vertelt Hèlen “ze kijken puur naar wat je wél kan en zijn dankbaar voor alles wat je voor ze doet.”

Dat is heel wat anders dan wat deelnemers ervaren in de maatschappij. Mensen kijken vaak naar de beperkingen, naar wat iemand niet kan. In de samenleving zijn de deelnemers daardoor enkel tot last en kunnen ze niet meekomen. Op De Peerdegaerdt ontdekken ze dat ze waardevol zijn en van toegevoegde waarde.

“Dat is voor zo’n meisje fantastisch,” zegt Hèlen, “dat je zo wordt begroet door een dier vanwege wat jij kunt betekenen. Dat jij het verschil maakt voor dat dier. Dan heeft je leven zin.”

Werken op de zorgboerderij van De Peerdegaerdt laat deelnemers zien dat ze ertoe doen, dat zij als persoon worden gezien. En dat ze van waarde zijn, precies zoals ze zijn.

Ieder in zijn kracht

Op onze zorgboerderij komen kinderen en jongeren met allerlei verschillende ondersteuningsvragen. Bijvoorbeeld kinderen die worstelen met hun autisme of jongeren die in de knoop zitten met zichzelf.

Het effect van het landgoed is op hen hetzelfde. Op De Peerdegaerdt komen zij tot rust. Tussen de dieren en de planten kun je het malende hoofd even uitzetten en in contact komen met je gevoel en het hier-en-nu. En daar ontstaat ruimte. Ruimte om te spelen. Om te genieten. Om te groeien en om te dromen.

Ondertussen zit De Peerdegaerdt niet stil. Voortdurend wordt gezocht en gekeken naar hoe de zorg verder geprofessionaliseerd kan worden. Zo wordt een zorgprogramma ontwikkeld met de passende naam: ‘Ieder in zijn kracht’. Vanuit de thema’s Mens, Dier en Natuur worden ontwikkelpaden ontworpen. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen laagcomplexe en hoogcomplexe werkzaamheden. Zo wordt de ondersteuning op De Peerdegaerdt steeds beter afgestemd op de ontwikkelvraag en talenten van de deelnemer.

Geleidelijk aan wordt ook steeds duidelijker dat groepsbegeleiding niet past bij de zorgboerderij op De Peerdegaerdt. De kracht zit ‘m op het landgoed juist in de kleinschaligheid. Iedereen kent elkaar op persoonlijk niveau. Er is veel individuele aandacht voor iedere deelnemer. Juist daardoor kan de zorg ook precies passend worden gemaakt. Op de talenten en uitdagingen van elke deelnemer, maar ook op de behoeften van ieder afzonderlijk moment. Daarom wordt besloten om dit verder uit te bouwen en volledig te gaan voor individuele begeleiding.

Thuiszittersprogramma ‘Op weg’

Steeds vaker vinden ook thuiszitters de weg naar De Peerdegaerdt. Ook voor hen blijkt het landgoed een goede plek om te herstellen. Compleet naar binnen gekeerde, beschadigde tieners gaan langzaam open. Op vlakke gezichten zonder mimiek breekt soms een glimlach door. Er wordt contact gemaakt, met dieren en met elkaar. Er ontstaan dromen en toekomstplannen. Kleine en grote successen worden geboekt.

De inzichten uit deze begeleidingstrajecten leiden in 2019 tot de lancering van het eerste thuiszittersprogramma van Nederland: ‘Op weg’.

Dat het programma broodnodig is, blijkt iedere dag, want de aanmeldingen blijven binnenstromen. En gelukkig blijken de trajecten aan te sluiten en stromen jongeren die eerder waren ‘opgegeven’ succesvol terug naar opleidingen en stages. Ze kunnen weer verder met hun leven.

Trots op hun werk

En zo is tien jaar voorbijgevlogen. Inmiddels is De Peerdegaerdt een bloeiend multifunctioneel landbouwbedrijf en is de zorgboerderij een  begrip in de Hoeksche Waard en de wijde omgeving. Verscheidene gemeentes en jeugdteams uit de wijde regio weten De Peerdegaerdt te vinden voor de individuele begeleiding van kinderen, jongeren en (jong)volwassenen. En in de afgelopen tien jaar hebben zeker een paar honderd deelnemers een veilige plek op De Peerdegaerdt gevonden. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door het fantastische zorgteam dat iedere dag – weer of wind – weer klaarstaat om zich maximaal in te zetten voor de beste zorg voor deelnemers én dieren op De Peerdegaerdt.

“Op De Peerdegaerdt willen we een omgeving zijn waarin mensen trots kunnen zijn op wat ze doen,” vertelt Hèlen stralend. “Dat ze met trots kunnen zeggen dat ze naar De Peerdegaerdt gaan. Daarom is het ook zo leuk dat we niet alleen een zorgboerderij zijn. Er gebeurt hier nog veel meer. Daarom kun je hier aan een diversiteit van activiteiten je bijdrage leveren.”

Eenieder die door de poorten van Landgoed de Peerdegaerdt loopt, is een deelnemer. Je neemt op De Peerdegaerdt deel aan iets. Aan de zorgboerderij, aan een workshop, aan een leuke vrijwilligersdag. Er wordt hard gewerkt en iedereen draagt bij.

“Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor iets. En het belangrijkste: iedereen doet ertoe.” besluit Hèlen.

Meer weten?

Meer weten over de zorgboerderij of andere activiteiten op Landgoed de Peerdegaerdt? Kijk dan eens rond op onze website.

Volgende bericht