Vorige bericht

Natuurgeneeskunde – een holistische kijk op gezondheid

Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: in liefde en gezondheid leven met de mensen en dieren die ons lief zijn. Helaas is gezondheid een kwetsbaar evenwicht, wat gemakkelijk verstoord kan raken. En wanneer ziekte en klachten ontstaan, gaan we op zoek naar genezing. Naast de reguliere geneeskunde ontdekken steeds meer mensen de waardevolle aanvulling die natuurgeneeskunde kan bieden. Maar wat is natuurgeneeskunde eigenlijk? Hoe werkt het? Hoe ziet een behandeltraject bij een natuurgeneeskundige eruit? En wat is het verschil tussen natuurgeneeskunde voor mensen en natuurgeneeskunde voor dieren? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is natuurgeneeskunde?

Natuurgeneeskunde is een oeroude vorm van geneeskunde. Ze wordt al sinds het bestaan van mensen toegepast. De eerste stammen en volken maakten bijvoorbeeld al gebruik van de voedzame en medicinale werking van planten en kruiden. De mens had van nature intuïtieve kennis over welke planten veilig, gezond of geneeskrachtig waren en welke juist giftig. De mens van nu leeft veel minder dicht bij de natuur en is het contact met die innerlijke wijsheid vaak verloren. De natuurgeneeskunde erkent echter dat in de natuur nog steeds alles te vinden is wat nodig is om ons lichaam te genezen.

Natuurgeneeskunde werkt van oudsher holistisch en intuïtief. De mens is een geheel, lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en de mens is in interactie met zijn of haar omgeving. Om die reden kijkt natuurgeneeskunde niet enkel naar de klacht of de ziekte, maar naar de mens als geheel in relatie tot diens omgeving. Natuurgeneeskunde gaat ervan uit dat ziekte ontstaat op het moment dat de natuurlijke balans is verstoord en er blokkades zijn ontstaan. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld afvalstoffen zich ophopen in het lichaam en zorgen voor ziekte en ongemak.

Natuurgeneeskunde heeft tot doel om met behandeling de ontstane blokkades op te heffen en de verstoorde balans te herstellen. Natuurgeneeskunde gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en is erop gericht om dit vermogen te activeren of ondersteunen. Een natuurgeneeskundige gebruikt hiervoor de methoden en middelen die de natuur ons aanbiedt. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van plantextracten, gerichte voeding, massage of ademhalingstechnieken.

Beeld in de tuin, symbool voor gezondheid

Hoe werkt een natuurgeneeskundige?

Een natuurgeneeskundige zal altijd eerst starten met een uitgebreide kennismaking. Ieder lichaam is anders en ieder mens is in een unieke interactie met zijn of haar omgeving. Tijdens een uitgebreid intakeproces probeert de natuurgeneeskundige daarom een zo goed mogelijk beeld te schetsen van je klachten en de brede context waarin die klachten zijn ontstaan. Alles wat kan hebben bijdragen aan de ontstane disbalans en blokkade in je lichaam, krijgt daarom aandacht. Ook je (sociale en fysieke) omgeving, voedingspatroon, slaapritme en andere (stress veroorzakende) omstandigheden worden daarom meegenomen.

Een natuurgeneeskundige is erop gericht een zo passend mogelijke samenstelling te maken van de natuurlijke middelen en methoden die de natuur te bieden heeft. Een natuurgeneeskundige behandeling is dan ook altijd op maat gemaakt, gericht op de behoefte van jouw specifieke lichaam. Een behandeltraject bij een natuurgeneeskundige zou je kunnen zien als een ontdekkingstocht of puzzeltocht. De mens beschouwend als één geheel, ga je samen met de natuurgeneeskundige op zoek naar waar de klacht ontspruit. Op zoek naar de onderliggende fundamentele disbalans. In tegenstelling tot de reguliere geneeskunde betekent dit dat een traject vaak langer duurt dan we in het ziekenhuis gewend zijn. In plaats van een snelwerkend pilletje tegen de klachten (met een hele hoop bijwerkingen), duikt een natuurgeneeskundige een laag dieper. Het doel is niet alleen de klachten wegkrijgen, maar vooral de mens als geheel weer in balans krijgen (en te helpen in balans te houden).

Natuurgeneeskunde voor mensen

Natuurgeneeskunde is een parapluterm voor allerlei verschillende behandelmethoden die gebaseerd zijn op wat de natuur ons te bieden heeft. In Nederland is natuurgeneeskunde een belangrijke aanvulling op de reguliere geneeskunde. Als je kijkt naar het natuurgeneeskundige landschap, zul je verschillende behandelvormen tegenkomen die veel worden ingezet bij uiteenlopende klachten en aandoeningen.

Zo wordt acupunctuur al eeuwenlang ingezet om pijn te verzachten en heeft de behandeling met naalden bewezen effect op bloeddrukproblemen, misselijkheid (na bijvoorbeeld chemotherapie), menstruatieproblemen en dysenterie. Aromatherapie werkt met de geur van bijvoorbeeld etherische olie, kruiden en bloemen en is effectief bij het behandelen van klachten die samenhangen met angst en spanning. Kruidengeneeskunde of fytotherapie werkt met geneeskrachtige planten en kruiden in de vorm van medicinale theeën en geconcentreerde tincturen.

Welke behandelvorm van natuurgeneeskunde je ook kiest, de onderliggende werkwijze en holistische kijk op mens en gezondheid is altijd dezelfde. Helaas wordt een natuurgeneeskundige behandeling vaak niet of niet volledig vergoed door de zorgverzekering. Dat is zonde, want veel mensen hebben baat bij de holistische aanpak van natuurgeneeskunde.

Natuurgeneeskunde voor dieren

Natuurgeneeskunde voor dieren verschilt niet veel van de aanpak bij mensen. Ook dieren hebben een intelligent lichaam met een zelfherstellend vermogen. En ook bij dieren staan symptomen nooit op zichzelf maar is een dier een complex wezen dat in interactie is met zijn of haar omgeving. Bij de veterinaire natuurgeneeskunde wordt dus ook het hele dier in ogenschouw genomen inclusief zijn of haar omgeving, leefstijl en voeding. Veel voorkomende klachten bij huisdieren die succesvol kunnen worden behandeld met veterinaire natuurgeneeskunde zijn huid- en vachtklachten, maag- en darmproblemen, gewrichts- en spierproblemen en nervositeitsklachten.

Heemst wordt gebruikt in natuurgeneeskunde

Een prachtige aanvulling

Natuurgeneeskunde is dus een prachtige aanvulling op de reguliere geneeskunde. Ze leert ons mens en dier weer te bekijken als een samenhangend geheel van lichaam en geest. En om oog te hebben voor de samenhang van mens en dier met de natuur en zijn/haar omgeving. En ze helpt ons om niet alleen symptomen te bestrijden maar ook onderliggende oorzaken te behandelen en de algemene gezondheid en balans te herstellen en versterken.

Over natuurgeneeskunde valt nog veel meer te leren. Daarom organiseert Landgoed de Peerdegaerdt een inspirerende tweedaagse introductiecursus over natuurgeneeskunde. Tijdens de cursusdagen staan natuurgeneeskunde voor mens én dier centraal. Twee inspirerende vrouwen met een schat aan kennis vertellen over hun ervaringen. Lisette Kreischer vertelt prachtig over kruidengeneeskunde voor mensen en helpt je bij het intuïtief samenstellen van een persoonlijke kruidentinctuur. Margriet Cremers – Dudok van Heel deelt haar kennis en ervaring over het inzetten van natuurgeneeskunde bij (huis)dieren. Tijdens deze cursusdag is er zelfs (beperkt) plek om je huisdier mee te nemen voor een casusbespreking!

Lees meer over de inhoud, data en prijs van onze introductiecursus en meld je aan via deze link!

Volgende bericht