Vorige bericht

De wijsheid van de natuur: interview met herborist Lisette Kreischer

De natuur zit vol vergeten wijsheid. Wanneer we weer gaan luisteren naar wat planten ons te vertellen hebben, boren we een heel oude, altijd aanwezige bron van medicijnen en voedsel aan. Iemand die daar veel van weet, is herborist Lisette Kreischer. In de Workshop Kruidengeneeskunde op Landgoed de Peerdegaerdt deelt ze haar liefde, passie en kennis van de plantenwereld. Maar hoe is zij met kruidengeneeskunde in aanraking gekomen? En wat heeft het haar gebracht en geleerd? Je leest er alles over in dit interview.

Hoe ben je met kruidengeneeskunde in aanraking gekomen?

“Dat begon eigenlijk al als jong meisje. Al heel jong voelde ik me een onderdeel van een grote cirkel waarin ieder levend wezen een rol te spelen heeft. Voor mij voelden dieren als kameraden, als onze gelijken. Die erkenning leidde ertoe dat ik stopte met het eten van dierlijke producten en plantaardig ging eten. En toen ik daarmee begon, merkte ik al snel dat ik intuïtief ook chemische medicatie in de wilgen hing. Dat voelde niet meer goed. Zo ging ik eigenlijk heel intuïtief aan de slag met geneeskrachtige planten. Ik nam kamillethee bij een buikpijntje, vrouwenmantel bij menstruatiekramp, rozemarijn om mijn energie te boosten.”

“Dat deed ik heel lang zo. En na tien jaar lang intuïtief kruiden toepassen als medicijn, ging ik er ook steeds meer over lezen. En op een bepaald moment viel het kwartje: niet alleen dieren horen in die grote cirkel van leven thuis, maar óók de planten. Planten zorgen ervoor dat we kunnen ademen, ze voeden ons en ze kunnen ons dus ook genezen. De kennis daarover is al ontzettend oud. Ineens dacht ik: ‘Hè, waarom erkennen we dat helemaal niet?!’. Omdat ik daar meer over wilde weten ben ik kruidengeneeskunde gaan studeren.”

Kun je uitleggen wat kruidengeneeskunde eigenlijk is?

“Kruidengeneeskunde is een natuurlijke geneeswijze, waarbij wordt gewerkt met de helende of medicinale kracht van planten. Het is een onderdeel van de natuurgeneeskunde. Natuurgeneeskunde werkt vanuit een breder en holistisch perspectief. Het kijkt naar de mens als geheel in relatie met de wereld om hem of haar heen. Als iemand zich niet goed voelt, is er iets uit balans in die relatie. Dat kan zowel in zichzelf zijn als daarbuiten want dat beïnvloedt elkaar wederzijds. En om die balans vervolgens te herstellen kunnen verschillende dingen worden ingezet, waaronder kruidengeneeskunde.

Kruidengeneeskunde is een onderdeel van veel traditionele natuurgeneeskundestromingen van over heel de wereld. In de Traditional Chinese Medicine zie je kruidengeneeskunde terug als onderdeel, maar ook in de Ayurveda en de Tibetaanse geneeskunst is kruidengeneeskunde terug te vinden.”

Hoe verhoudt kruidengeneeskunde zich tot de reguliere geneeskunst?

“Die twee zijn eigenlijk heel verschillend. De kruidengeneeskunde erkent in de basis dat de natuur alle medicijnen in zich draagt om ons te genezen. Dat is al een totaal andere kijk dan die van de reguliere geneeskunst, waar veel chemische middelen worden gebruikt. Daarnaast werkt de reguliere geneeskunst symptomatisch: er wordt voornamelijk naar de symptomen gekeken en daar wordt behandeling op ingezet, heel doelgericht. In de reguliere geneeskunst wordt alles heel systematisch in vakjes gedeeld. Ziektes in vakjes, medicijnen in vakjes, alles wordt eigenlijk losgekoppeld.”

“Kruidengeneeskunst werkt van oudsher juist holistisch: alles wordt meegenomen in de behandeling. We kijken naar de héle mens waarbij het symptoom slechts een herkenningspunt is. Van daaruit vertrekken we op zoek naar de basis waar de aandoening ontspruit en waardoor al die symptomen er zijn.”

“Dat betekent ook dat de duur van een behandeling heel anders is voor kruidengeneeskunde. Waar je in de reguliere geneeskunst heel snel een pilletje krijgt die direct werkt, duurt een behandeling in de kruidengeneeskunde veel langer. Natuurlijk werken we ook met kruiden die de symptomen verzachten of verlichten, maar we werken ook altijd op een niveau dieper. We willen de hele mens ondersteunen en het geheel met alle systemen weer in balans krijgen, zodat uiteindelijk ook de symptomen verdwijnen. Dat is een totaal andere denk- en zienswijze.”

Wat maakt je zo enthousiast over kruidengeneeskunde?

“Wat mij zo enthousiast maakt over kruidengeneeskunde is dat ik me een onderdeel voel van het grotere geheel. Ik ben als mens gewoon maar steeds aan het uitvinden hoe het werkt. Want als mens sta ik met één been in de menselijke wereld met onze maatschappij, wetten, normen en waarden. Maar aan de andere kant ben ik onderdeel van de natuur, bén ik de natuur, omdat mijn lichaam luistert naar de wetten van de natuur. Dat vind ik fascinerend.”

“En als ik dan niet goed heb geluisterd en mijn lichaam is uit balans geraakt, dan zijn er overal medicijnen om me heen. Dat vind ik fantastisch, dat er onder mijn tenen en boven mijn hoofd overal groene vrienden te vinden zijn die me kunnen helpen. Het is zo simpel dat het bijna lachwekkend is dat we dat niet nog steeds allemaal zo zien! Dat gevoel, dat ik altijd word omringd door vrienden, is heel erg fijn. Hoe kun je daar nou niet enthousiast van worden?!”

Wat hoop je met de Workshop Kruidengeneeskunde te bereiken?

“Ik geloof dat we allemaal geboren zijn met een diep verankerd vertrouwen in de kracht van de natuur. Dat we van nature weten hoe we moeten navigeren door die natuurlijk wereld, dat we weten wat voedsel is, wat giftig is en wat medicijn is. Dat zijn we gewoonweg vergeten in deze maatschappij, maar het zit in ons allemaal. Mijn verlangen is om die stem, die zintuiglijke intelligentie, die wijsheid die diep in ons zit, weer te horen. En om andere mensen te helpen dat ook weer te ontdekken. Dat geeft me een diepe dankbaarheid en heel veel vreugde. Want als je met die ogen naar de natuurlijke wereld gaat kijken, ontvouwt zich een speelse, volle wereld waarin er zoveel te ontdekken valt.”

Wil jij meer weten over kruidengeneeskunde en genieten van de kennis, passie en wijsheid van Lisette? Boek dan jouw plekje tijdens de Workshop Kruidengeneeskunde. Meer informatie en kaartjes vind je hier.

Volgende bericht