Vorige bericht

Vergaderen in de natuur

Vergaderen in de natuur, net even anders!

Ken je dat, van die eindeloze vergaderingen waarin je stiekem appjes zit bij te werken en de wijzers van de klok vooruitkijkt? Uren praten, mensen die eindeloos hetzelfde standpunt verdedigen en weinig resultaat. Vergaderingen zijn bij de meeste mensen niet het favoriete onderdeel van werk. Dat moet anders: kort, doelgericht, effectief en inspirerend. Vergaderen in de natuur kan uitkomst bieden.

Een andere omgeving haalt je uit vastgeroeste patronen

Op kantoor doet iedereen de dingen meestal op dezelfde manier. Je kunt de dag uittekenen en weet precies hoe iedereen zich zal gedragen. Daardoor zijn ook vergaderingen vaak voorspelbaar en weinig vernieuwend of doortastend. Met als gevolg dat je vaak niet eens meer écht naar elkaar luistert en niet meer open staat voor goede uitspraken die tussen de dagelijkse gang van zaken niet worden opgemerkt.

Vergaderen in de natuur zorgt voor een andere omgeving, die je helpt om het vaste patroon in het team te doorbreken. Door in een nieuwe setting te stappen, moet iedereen opnieuw zijn plek vinden en zorg je voor een verfrissende energie die kan leiden tot nieuwe inzichten.

Een andere omgeving zorgt voor focus

De grootste vergaderkiller is afleiding. Telefoons, laptops, to do’s, papieren van andere vergaderingen of projecten… er is zoveel om je aandacht op te richten. Zelden is iedere deelnemer van de vergadering met zijn volle aandacht bij wat er besproken wordt. Dat gaat ten koste van de effectiviteit, dat kan en moet beter.

Door te kiezen voor vergaderen in de natuur, kies je voor focus. Binnenstappen in een nieuwe omgeving schud je wakker en maakt je nieuwsgierig. Daardoor is het makkelijker om focus op te brengen en met volle aandacht in het moment aanwezig te zijn. Dat kan helpen om effectiever te vergaderen. (Maar dan moet natuurlijk wel iedereen alsnog zijn telefoons en laptops uitzetten).

Vergaderen in de natuur: meer inspiratie en ontspanning

De meeste vergaderzalen in kantoorpanden zijn hetzelfde. Systeemplafonds met tl-verlichting en hier en daar een standaard kantoorplant die de boel moet opfleuren. Niet bepaald een inspirerende omgeving om tot nieuwe ideeën te komen. De natuur heeft zich op dat vlak al dik en breed bewezen: groen om je heen maakt ontspannen en open. Dat geldt voor die standaard kamerplant of een natuurschilderij aan de muur, maar des te meer voor een groene omgeving. Met je voeten op de aarde en de frisse geur van bomen en gras in je neus, ontspan je sneller en raak je gemakkelijker geïnspireerd.

Het nuttige met het aangename verenigen

Een ander voordeel van vergaderen in de natuur: je combineert een verplichte vergadering met een leuk uitje. Als team een leuke ervaring op doen is tenslotte minstens zo belangrijk voor de productiviteit en effectiviteit van een bedrijf als effectief vergaderen. Op groene vergaderlocaties is er vaak de mogelijkheid om tussen het vergaderen door een workshop of activiteit te volgen. Zo voelt een lange vergaderdag toch als een uitje in plaats van als een moetje en ga je met nieuwe ervaringen en leuke herinneringen naar huis.

Maar dat is niet het enige voordeel van een ontspannende activiteit tussen het vergaderen door. Het geeft je brein een break. In rust, wanneer je niet bewust nadenkt of bezig bent met een project, zorgen je hersenen er namelijk voor dat de binnengekomen informatie verder wordt verwerkt. Wanneer je ontspant, krijgt het zogenaamde default netwerk in je brein de gelegenheid om in alle rust te spelen met ideeën en verbanden te leggen. Dat is waarom je onder de douche of tijdens het hardlopen vaak ineens met goede ideeën komt.

Vergaderen en ontspannen in het groen zorgt om die reden dus voor de optimale combinatie: bewust, gefocust aan een project werken en tijdens een leuke activiteit je default netwerk de ruimte geven om de rest te doen.

Zelf ervaren?

Wil jij zelf met je team ervaren hoe vergaderen in de natuur is? Dat kan op De Peerdegaerdt!

De Peerdegaerdt is een prachtig landgoed in Strijen. Naast de vaste basis voor onze zorg- en activiteitenboerderij en dierenopvang, is het de perfecte vergaderlocatie. Gelegen onder Rotterdam en vlakbij Dordrecht en goed bereikbaar via de A16 en A29.

Zodra je door onze poort loopt, ben je even in een andere wereld waar de dieren en de prachtige omgeving zorgen voor nieuwe inspiratie. Zie je het al voor je: vergaderen in onze rozentuin terwijl de pauwen trots voorbij scharrelen met hun kuikens? Of een heisessie in onze oude hoogstamboomgaard, omringd door appel- en perenbomen?

Je default network kan aan de slag wanneer jij en je team genieten van een workshop varkens knuffelen of moestuinieren. Of gaan jullie verder de diepte in tijdens een sessie paardencoaching met het team?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact op met Gera via beleef@depeerdegaerdt.nl of tel. 078-3690505.

Volgende bericht