Vorige bericht

Vinden varkens aaien en knuffelen fijn?

Met dieren knuffelen is heerlijk. Of je nu met je kat op schoot zit, in de manen van een paard duikt of kiest voor koe knuffelen of varkens aaien: fysiek contact maken met dieren maakt je rustig en blij. Van je huisdieren kun je meestal wel aardig inschatten of ze het fijn vinden. Je hond kwispelt, je kat knort en gaat er eens lekker voor liggen en een paard kriebelt je zachtjes terug. Maar hoe zit dat met varkens? Vinden varkens aaien en knuffelen net zo fijn als wij? En waar kun je dat aan merken?

Inhoudsopgave:

Varkens aaien en oxytocine

Bij mensen is het al vaak onderzocht: bij knuffelen komt er oxytocine vrij in het brein. Oxytocine is een stofje wat bekend staat als het knuffelhormoon. Dat komt omdat het zorgt voor gevoelens van verbinding, veiligheid en liefde en vrijkomt tijdens zoenen en knuffelen. Voor mensen is het dus bewezen prettig om te knuffelen met andere mensen. Maar ook tijdens het knuffelen met dieren komt oxytocine vrij in je brein.

Steeds meer wordt duidelijk dat bij dieren hetzelfde mechanisme plaatsvindt. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat ook varkens oxytocine aanmaken in hun brein wanneer ze worden vertroeteld. Opvallend genoeg blijkt dat dat effect bij varkens bijzonder lang aanhoudt: tot wel twee uur na het knuffelen maakt het varkensbrein oxytocine aan. Met een kwartiertje varkens aaien en knuffelen, geef je dus niet alleen jezelf een fijn gevoel, maar vervul je ook het varken van een gevoel van verbondenheid en veiligheid.

Hoe tonen varkens hun affectie?

Varkens aaien of bij ze gaan liggen, is heel rustgevend

Natuurlijk speelt naast de biofysiologie van het varken ook zijn of haar karakter mee. Het ene varken is meer dol op knuffelen van het andere varken. En dat kun je ook merken, als je weet waar je op moet letten. Natuurlijk praten varkens niet gewoon Nederlands en kunnen ze je dus niet direct vertellen wat ze willen en hoe ze zich voelen. Varkens gebruiken hun lichaamstaal om hun behoeften en emoties te communiceren. Dus hoe kun je eigenlijk zien dat varkens aaien fijn vinden en genieten van je geknuffel?

Knorren

Aan het knorren van een varken kun je merken hoe hij of zij zich voelt. Hoewel ieder varken zijn eigen ‘stem’ heeft, kun je wel wat algemeenheden onderscheiden. Zo is een lang, aanhoudend geknor een waarschuwing of een dreigement en dus geen goed teken. Laat een varken daarentegen een rustig, zacht geknor horen? Dan is dat – net als bij een spinnende kat – een teken dat het varken tevreden en kalm is en zich veilig voelt.

Porren, kussen en kroelen

Varkens zijn net als mensen, want ze laten elkaar hun affectie zien door te kroelen en kussen. Dat doen ze door dicht tegen elkaar te staan en door de wroetschrijf op hun neus tegen elkaar aan te drukken. Ook naar mensen laten varkens deze vorm van affectie zien. Een varken dat je zachtjes port met zijn snoet, laat merken dat hij dichtbij wil zijn en jouw aanwezigheid waardeert. En tegen je aan komen staan of ‘kusjes’ geven met hun snoet, zijn ook liefdevolle uitingen.

Kwispelen

Wist je dat varkens kwispelen? Het heen-en-weer bewegen van het staartje heeft bij een varken dezelfde functie als bij een hond: het tonen van blijdschap en plezier. Kwispelt het varken dus als jij hem roept en aanhaalt, dan is dat een goed teken!

Ervoor gaan liggen

Nog een duidelijk teken dat varkens aaien prettig vinden: er direct lekker voor gaan liggen. Veel varkens lusten wel pap van een goeie aai- en massaggebeurt. Zodra je ze aanhaalt en masserende bewegingen maakt, laten ze zich met een tevreden zucht door hun poten zakken en gaan ze er eens lekker voor liggen. (Geen probleem als jij dat dan ook doet!)

Varkens aaien en knuffelen

Varkens aaien is fijn!

Van varkens aaien kan dus alleen maar iets goed komen: jij wordt er rustig en vrolijk van en het varken voelt zich er ook fijn door. Varkens stralen een hele fijne, rustige energie uit. Ze nemen je helemaal zoals je bent. Of zoals Winston Churchill ooit al zei: ”I am fond of pigs. Dogs look up to us. Cats look down on us. Pigs treat us as equals.”

Wil jij dat ook een keer ervaren? Dat kan! Op Landgoed de Peerdegaerdt leven de broers Ginger en Knor, twee Kunekune-varkens die ook dól zijn op knuffelen (en op de peertjes uit de fruitboom op hun wei). Ieder jaar organiseren we workshops met ze: daarin leer je over het karakter en de eigenschappen van varkens en mag je eindeloos met ze knuffelen. Er zijn borstels om ze te verzorgen, je mag ze masseren en natuurlijk mag je met ze op de foto.

Boek jouw kaartje nu: workshop varkens knuffelen!

Volgende bericht