Vorige bericht

Uitbreiding van onze varkensfamilie!

Vorige week schreven we al dat het feest was vanwege onze nieuwe workshopbegeleiders Annemieke en Rince. Maar de feestvreugde is nog groter: pasgeleden is onze varkensfamilie namelijk uitgebreid met twee hele leuke Kunekunevarkens: de halfbroers Bobby en Amadeus! In deze blog vertellen we je er graag meer over, lees gauw mee!

Een tweede leven

Op De Peerdegaerdt wonen voornamelijk dieren die bij ons een tweede leven hebben gekregen. Neem de kippen die van de slacht zijn gered na een vreselijk leven in de eierindustrie, of de drie leuke roze varkens Appa, Spikkel en Mary die aan de slacht zijn ontkomen na laboratoriumonderzoek op een universiteit. Gelukkig is niet ieder dier dat een tweede thuis zoekt zo getraumatiseerd. Soms kunnen eigenaren simpelweg niet meer de juiste zorg bieden voor hun geliefde dier en kiezen ze er met pijn in hun hart voor om een nieuw thuis voor hem of haar te zoeken.

Zo ging het ook met Sacha en Brenda uit Amsterdam. “Bobby en Amadeus hadden het eigenlijk heel goed bij ons,” vertelt Sacha, “Ze hadden een grote stal en een lekker stuk wei. Toen ze nog kleiner waren stonden ze zelfs gewoon lekker tussen de paarden.”

Er was alleen één probleem: de wei werd omheind door palen met (schrik)draad en dat bleek lang niet voldoende voor de nieuwsgierige en levenslustige Kunekunes. Vooral Bobby – met zijn pittige, energieke karakter –  is dól op avontuur en vond regelmatig manieren om op onderzoek te gaan buiten het terrein van Sacha en Brenda.

“Bobby en Amadeus liepen zelfs een keertje in het Westerpark in Amsterdam,” vertelt Sacha grinnikend. “Daar moest ik ze zien te vangen, maar dat ging nog niet zo makkelijk: ze kunnen zó hard rennen! Ik kon ze helemaal niet bijhouden.”

Het beste voor het dier

Hoewel die ontsnappingspoging uiteindelijk een grappige anekdote opleverde, zorgde het omheiningsprobleem ook voor gevaarlijke situaties. Want je schrikt je een hoedje wanneer je je geliefde varken terugvindt vlakbij een oprit naar de snelweg, of op het spoor.

Natuurlijk zul je nu denken ‘maar dan zet je toch gewoon een stevige houten omheining neer?’ Dat dachten de dames ook, maar dat bleek nog niet zo makkelijk. “De gemeente Amsterdam is helaas ontzettend streng,” vertelt Sacha, “en ze hebben het ook niet zo op dieren houden. We hebben alles geprobeerd, maar er zat echt geen enkele beweging in bij de gemeente. We kregen gewoon geen toestemming voor het plaatsen van een houten omheining en het zag er niet naar uit dat ging veranderen.”

Na nog wat avonturen van Bobby en Amadeus, hakten Brenda en Sacha de knoop door: zo ging het niet langer. Met pijn in het hart en tranen in de ogen besluiten ze op zoek te gaan naar een nieuw thuis voor de twee halfbroers. “Dat vonden we echt heel moeilijk. Ze zijn zo gezellig en we zijn zo dol op ze. En onze dochter Jaylee is met ze opgegroeid, het zijn haar maatjes,” vertelt Brenda. “Maar uiteindelijk willen we gewoon het beste voor onze dieren. Hun veiligheid en welzijn is het allerbelangrijkste.”

En zo plaatsten ze een oproep online voor een nieuwe eigenaar voor Bobby en Amadeus. Ze kregen meteen talloze reacties van enthousiaste mensen. Maar als je het beste wilt voor je dier, ben je erg kritisch.

“We wilden niet dat Bobby en Amadeus zomaar bij iemand in de achtertuin kwamen,” vertelt Sacha. “We gunden hen ook gewoon een nog betere plek met nog meer ruimte en nog meer vers gras om lekker te kunnen grazen en scharrelen.”

Maatjes voor Ginger en Knor

Maar één reactie sprak Sacha en Brenda wel aan. Die van Anne-Marie en Hèlen van De Peerdegaerdt. Anne-Marie, varkensverzorger en begeleider van de workshop Varkens Knuffelen, vertelt: “We hadden al een tijdje het idee om nog een paar Kunekunes te adopteren omdat het ons leuk leek dat Ginger en Knor er wat maatjes bijkregen. Toen we de oproep van Bobby en Amadeus zagen, waren we meteen enthousiast”.

En ook Sacha en Brenda waren enthousiast. “De Peerdegaerdt klonk als zo’n mooie plek en wat daar allemaal gebeurt aan activiteiten, voelt zo goed”. Na de eerste berichten online ging het snel: een week erna reden Anne-Marie en Hèlen naar Amsterdam om Bobby en Amadeus te leren kennen. Dat was een doorslaand succes.

“Voordat we ze zagen wisten we eigenlijk al dat ze het waren,” vertelt Anne-Marie, “het voelde gewoon zo goed! En toen we zagen wisten we het zeker: dit zijn ze.”

Bobby en Amadeus op De Peerdegaerdt

Deze week kwamen Sacha en Brenda naar De Peerdegaerdt om hun favoriete Kunekunes op te zoeken en op het landgoed rond te kijken. Een uitgebreide rondleiding door boomgaard, stallen, weilanden en moestuin toverde een grote lach op hun gezicht. En ook hun dochtertje Jaylee keek haar ogen uit naar alle dieren op het landgoed. Zij moest wel een beetje huilen bij de laatste knuffel voor de terugreis naar Amsterdam. “Ze is met hen opgegroeid, het zijn echt haar maatjes,” vertelt Sacha, “voor haar is dit heel moeilijk.”

Uitbreiding van de varkensfamilie Maar gelukkig hebben we met elkaar afgesproken: ze mogen altijd langskomen voor een bezoek aan de Kunekunes. En ook kunnen ze er met een gerust hart vanuit gaan dat het Bobby en Amadeus niet aan liefde en aandacht zal ontbreken. Nu al is het duo geliefd en favoriet bij zowel zorgboerderijdeelnemers als werknemers van De Peerdegaerdt. En terecht: als ze je roept, komen ze pijlsnel aangerend, luid knorrend en kwispelend met hun gekrulde staartje. En zodra je Amadeus even lekker achter zijn oren of over zijn ruggetje kriebelt, laat hij zich al snel op de grond vallen om er eens lekker voor te gaan liggen.

Nu zijn Bobby en Amadeus nog samen aan het wennen op hun nieuwe plek. Binnenkort zullen de halfbroers worden voorgesteld aan hun nieuwe vriendjes. Daarna zal de complete varkensfamilie lekker genieten van alle liefde en aandacht en van de gevallen peertjes en appels uit de bomen in de wei.

Nieuwsgierig?

Ben jij nieuwsgierig naar onze lieve Kunekunevarkens? Jij kunt ze ontmoeten! Iedere maand organiseren we met veel plezier onze workshop Varkens Knuffelen. Ginger en Knor genieten enorm van deze aandacht en kunnen geen genoeg krijgen van alle knuffels en kriebels. We hadden het niet voor mogelijk gehouden maar Bobby en Amadeus lijken zelfs nóg gekker op knuffels. Wie weet willen zij op termijn ook wel meedoen met de workshops! Tot die tijd ontmoet je ze tijdens de uitgebreide rondleiding over het landgoed tijdens de workshop met Ginger en Knor.

Kom ook varkens knuffelen! Bekijk alle informatie, tijden en prijzen en meld je aan.

Volgende bericht