Vorige bericht

Extra varkensknuffelvreugde: vier vragen aan onze nieuwe workshopbegeleiders!

Al ruim vijf jaar organiseren we onze populaire workshop Varkens Knuffelen. Een gezellige middag met een heerlijk plantaardig broodje burger, veel kennis en informatie over hoe bijzonder varkens zijn én eindeloos veel tijd om de varkens te borstelen, knuffelen en masseren. Al vanaf het begin wordt de workshop gegeven door onze fantastische Anne-Marie, varkenskenner en -liefhebber in hart en nieren en enorm bevlogen. Mede dankzij haar passie en liefde zijn de workshops altijd een daverend succes.

En nu krijgt Anne-Marie versterking! We zijn superblij dat we twee enthousiaste dames in ons team mogen verwelkomen: vanaf dit weekend gaan Annemieke en Rince ook de workshop Varkens Knuffelen geven. En daar hebben ze onwijs veel zin in! In deze blog stellen ze zich aan je voor.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met De Peerdegaerdt?

Annemieke: “Via mijn thuiskapper! Ik ga al een tijd niet meer naar haar toe, maar mijn moeder nog wel. Toen mijn moeder daar een keer was, vertelde de kapster dat ze kaartjes had gekocht voor een Moederdag High-Tea op De Peerdegaerdt en dat ze dat ook echt wat voor mij en mijn moeder vond. Ik heb het opgezocht en werd meteen helemaal blij van De Peerdegaerdt.”

 

Rince: “Annemiek en ik kennen elkaar via werk. We werkten destijds op een woonlocatie voor verstandelijk beperkte cliënten waar wij allebei begeleiders waren. De Moederdag High-Tea leek ons een leuke activiteit om met onze cliënten naartoe te gaan.”

Annemieke: “Dat hebben we meteen geregeld en toen zijn we met een bunch cliënten naar De Peerdegaerdt geweest. Dat was echt tof!”

Rince: “Dat was nog wel een heel avontuur, vooral met één cliënt die over een hek klom, struikelde en zich bezeerde. Maar de plek was natuurlijk fantastisch. Ik werd er zó blij van om op De Peerdegaerdt te zijn en Annemieke ook. Zij werd heel enthousiast en nieuwsgierig, ging meteen allerlei vragen stellen over de mogelijkheden op De Peerdegaerdt.”

Hoe ontstond het idee om de varkens knuffel workshops te gaan geven?

Annemieke: “Ik heb direct geïnformeerd of ik op De Peerdegaerdt kon komen werken. Toen we daarover in gesprek gingen, vroeg Hèlen (medeoprichtster van De Peerdegaerdt, red.) of ik misschien niet sowieso ook de workshop varkens knuffelen zou willen organiseren. Daar zei ik uiteraard meteen ja op!”

Rince: “Annemieke en ik waren op werk altijd wel een soort twee-eenheid als het ging om duurzaam, diervriendelijk willen leven. We hadden ook een vegadag erdoor gekregen bij het team maar dat ging allemaal vrij moeizaam. Dat gaf voor mij ook wel de motivatie om een andere manier te zoeken om mensen te inspireren tot een andere leefstijl. Ik wilde mijn pijlen richten op wat wel werkt, mensen op een leuke manier kennis te laten maken met dierenwelzijn en plantaardig eten.”

Annemieke: “Ik was net als Rince ook op zoek naar een manier om toch iets te kunnen betekenen voor de aarde, dieren en de medemens. En toen ze op werk vertelde dat ze wegging, heb ik haar meteen gevraagd om mee te doen met het geven van de workshops op De Peerdegaerdt. En het leek me leuk om iets samen met haar te gaan doen, om onze vriendschap te versterken. Gelukkig vond zij dat meteen heel tof!”

Hebben jullie een speciale band of affiniteit met varkens?

Annemieke

Annemieke: “Ik had al een aantal keer eerder meegedaan met een workshop varkens knuffelen ergens anders en vond dat superleuk. Varkens zijn zo lief en intelligent. Sowieso ben ik fan van alle soorten dieren en heb ik die interesse altijd al gehad. Ik weet nog dat ik heel jong was en een spreekbeurt moest houden op de basisschool. Dat wilde ik doen over de bio-industrie. Dus de dierenliefde en het activistische zat er al heel jong in.”

Rince: “Dat is ook wel echt iets gaafs aan Annemieke. Zij is echt een dierenfreak en daar weet ze ook enorm veel van. Zij is veel bezig met veganisme en dat doet ze vooral vanuit het aspect van dierenwelzijn. Ik leer daar langzaam steeds meer over. Toen ik de workshop varkens knuffelen zelf voor het eerst volgde, vielen bij mij ook de schellen van de ogen.

Annemieke: “Rince is juist weer veel meer bezig met de natuur en het milieu, daar ben ik weer minder mee bezig. Zo versterken we elkaar daarin ook wel, denk ik: we benaderen veganisme vanuit verschillende kanten en vullen elkaar daarin aan.”

Zondag is jullie eerste workshop. Hebben jullie er zin in? En waar kijken jullie het meest naar uit?

Rince: “Ik heb er zeker zin in! Wat ik heel mooi vind aan de workshop is dat de varkens letterlijk aan je worden voorgesteld. Er wordt echt contact gemaakt met de dieren, waardoor het onderwerp veel meer gaat leven en concreet wordt. Je leert de varkens kennen en daardoor sta je ook veel meer open voor informatie over de varkens en informatie over hoe varkens in de industrie leven. Op die manier kun je echt mensen bereiken.”

Annemieke: “Ja, ik heb er ook onwijs veel zin in!”

Rince: “Ik kijk er naar uit om mensen te mogen bereiken met het verhaal. Om tijdens een leuke activiteit het verschil te maken en een zaadje kunt planten om anders met dieren om te gaan. Ik zou het echt heel gaaf vinden om te merken dat er iets gebeurt, dat er een kwartje valt.”

Annemieke: “Dat is tof ja! Het lijkt me ook een leuke uitdaging om aansluiting te vinden bij de groep mensen die je voor je hebt en daar je verhaal op aan te passen.”

Wil jij ook deelnemen aan onze workshop Varkens Knuffelen? Meld je nu aan en doe deze zomer nog mee!

Volgende bericht