Vorige bericht
Vorige bericht
Veel mensen zullen bij het woord paardentherapie denken aan het behandelen van paarden. Maar schijn bedriegt: bij paardentherapie is het paard niet de cliënt maar juist de medetherapeut! Hoe dat werkt, lees je in deze blog.
Paardentherapie wordt ook wel paardencoaching genoemd en werkt met het reflecterend (ofwel spiegelend) vermogen van paarden. Bij paardencoaching vinden sessies plaats in een paddock of weiland, waarbij je wordt omringd door één of meerdere loslopende paarden. De coaching wordt gedaan aan de hand van opdrachten met of in de buurt van het paard. In de meeste gevallen gaat dit om oefeningen waarbij je vanaf de grond met het paard bezig bent. Bij paardentherapie is de interactie met het paard de belangrijkste bron van inzicht. De coach is getraind om het gedrag en de lichaamstaal van paarden te ‘lezen’. Zo zorgen ervaringsgerichte oefeningen in combinatie met reflectieve gesprekken met de coach tot nieuwe inzichten. Voor paardentherapie heb je geen ervaring met paarden nodig.
Veel mensen ervaren het als ontspannend om in de buurt te zijn van paarden. Dat creëert een veilige setting waarin mensen zich makkelijker kunnen openstellen voor coaching. Niet alleen kinderen vinden dat fijn, ook veel volwassenen voelen zich er prettig bij. Dat paarden heel goed kunnen worden ingezet als medetherapeut geeft paardencoaching inhoud en diepgang.
Paarden zijn prooi- en vluchtdieren. Om te kunnen overleven in het wild, moeten ze hun omgeving nauwlettend in de gaten houden. Elke beweging in de omgeving kan gevaar betekenen. En omdat paarden in een kudde leven, zijn ze van elkaar afhankelijk. Afstemmen op elkaar is dus ook letterlijk van levensbelang. Om deze redenen zijn paarden hypergevoelig voor de meest subtiele (sociale) signalen. Een paard pikt iedere beweging, houding en intentie op en reageert daarop. Dat oppikken en reageren wordt het spiegelend vermogen van paarden genoemd en is heel belangrijk in paardencoaching.
Ook tijdens een coachsessie is een paard alert op alles wat er gebeurt in de bak. Je houding, je gedrag, de manier waarop je op hem of haar reageert: een paard pikt het pijlsnel op. Zo heeft een paard binnen enkele seconden feilloos door hoe jij in je vel zit en wat je uitstraalt. Zelfs wanneer je je niet bewust bent van je eigen gedrag of houding, is een paard zich daar wel bewust van. Hij of zij herkent onzekerheid, twijfel, spanning, daadkracht of onderdanigheid en reageert hierop. Zo spiegelt een paard alles wat jij non-verbaal communiceert en vertelt jou hoe je overkomt. Bovendien laat een paard op deze manier zien waar jouw valkuilen en dus groeikansen liggen. Dat levert waardevolle inzichten op waar je tijdens de paardencoaching verder mee aan de slag kan.
Een paard is een levend dier wat niet alleen op jou maar ook op de omgeving reageert. Die mate van onvoorspelbaarheid maakt dat je tijdens paardencoaching zelf ook alert(er) bent. Met een paard los in de bak, kun je niet in je hoofd schieten. Je verliest jezelf dus minder snel in gedenk en blijft makkelijker aanwezig in het moment. Bovendien helpt het je om vooral in beweging te komen en te leren door te doen. Paardencoaching is namelijk grotendeels gestoeld op non-verbale communicatie. Paarden gebruiken binnen de kudde hoofdzakelijk lichaamstaal als communicatie. Geluid is immers ook voor roofdieren te horen en kan gevaar opleveren. Ook in contact met mensen gaan paarden af op lichaamstaal. Bij paardentherapie komen woorden dus op het tweede plan te staan en ga je op een ander niveau aan de slag.
Het mooie aan paarden is dat ze direct anders reageren wanneer jij je gedrag, houding of emoties (h)erkent en verandert. Dit maakt bewustwordings- en veranderprocessen tijdens de coaching visueel en versnelt deze. Een paard helpt dus om onbewuste processen bewust te maken. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en krijg je meer oog voor wat er bij jou van binnen en buiten gebeurt. Dit biedt een prachtige kans om jezelf te ontwikkelen en andere keuzes te maken.
Bovendien helpen paarden je om open te zijn. Om goed samen te kunnen werken met een paard moet je duidelijk en eerlijk zijn. Paarden zijn namelijk zo goed in het lezen van lichaamstaal dat ze zó door hebben wanneer je liegt of een masker draagt. Wanneer jij je anders voordoet dan je bent, is dat dan ook direct merkbaar in het gedrag van het paard. Wat je hieruit leert, kun je vervolgens vertalen naar je dagelijkse leven. Door paardencoaching word je je bewuster van je omgeving en van je eigen rol daarin.
Paardencoaching is niet enkel waardevol voor individuele behandeltrajecten. Ook voor teams kunnen paarden uitstekend worden ingezet als medecoach. Paardencoaching voor teams gaat vergelijkbaar in zijn werk als individuele paardentherapie. Ook bij teams vindt de coaching plaats in een paddock met loslopende paarden en wordt gewerkt aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen. De oefeningen die tijdens teamcoaching worden gedaan, zijn vooral gericht op samenwerken en onderlinge communicatie. Paarden voelen feilloos aan welke emoties, blokkades of uitdagingen een team meedraagt. Ook kunnen ze binnen no-time laten zien welke rol de verschillende teamleden spelen: wie houdt zich afzijdig, wie neemt het voortouw, wie komt met ideeën en wie is de denker of juist de doener?
Paardencoaching is niet alleen inzicht gevend en verrijkend voor teams. Het is ook een leuke, unieke ervaring. Op De Peerdegaerdt bieden we paardencoaching voor teams aan in verschillende pakketten. Ook is maatwerk mogelijk. Of je met je team nu op zoek bent naar een inspirerende teambuilding, een effectieve coaching ter verbetering van de onderlinge samenwerking en communicatie of een manier om als team beter om te gaan met veranderingen: paardencoaching is een interessante optie.
Ben je geïnteresseerd in paardencoaching met jouw team? Lees dan gauw verder op de pagina Paardencoaching & Spiegelen met paarden en meld je team aan voor een sessie. Of neem contact op met Petra Vlasblom via beleef@depeerdegaerdt.nl of 078- 369 0505.