Vorige bericht

Oxytocine: knuffelen maakt gelukkig

Je hebt vast al eens gehoord van het ‘knuffelhormoon’, het stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat je gelukkig wordt van knuffelen. Hoewel erg versimpeld en kort door de bocht, is het een goede introductie van het hormoon oxytocine. Wat oxytocine is en waarom knuffelen ons gelukkig maakt, leggen we uit in deze blog.

Inhoudsopgave:

Wat doet het knuffelhormoon met je lichaam?

Oxytocine is een signaalstof in je lichaam. De naam ervan komt uit het Grieks: ‘oxys’ betekent snel en ‘tokos’ betekent geboorte. Oxytocine staat dus voor een snelle geboorte en in eerste instantie stond het dan ook vooral bekend als zwangerschapshormoon. Het stimuleert het samentrekken van de baarmoeder tijdens de bevalling en brengt de melkproductie op gang. Daarnaast bevordert oxytocine het vormen van een band tussen de moeder en haar kind.

Maar de rol van oxytocine in hechting en relaties blijkt breder dan de moeder-kind band. Ook bij vriendschap, romantiek en andere relaties heeft het hormoon een belangrijke functie. Oxytocine versterkt je neiging om toenadering te zoeken en voor de ander te zorgen. Het geeft een gevoel van verbondenheid en veiligheid. Ook heeft het een ontspannende werking. Dit komt doordat oxytocine de activiteit remt in de amygdala, een hersengebied wat betrokken is bij emoties als angst en boosheid. Kort gezegd zou je kunnen stellen dat oxytocine je een beetje van de rem afhaalt in sociale situaties waardoor je je makkelijker verbindt. Ook zorgt het hormoon ervoor dat er minder stresshormoon wordt aangemaakt. Hierdoor zakken je bloeddruk en hartslag en voel je je lekkerder.

Het knuffelhormoon – Waar krijg je oxytocine van?

Oxytocine wordt aangemaakt door de hypothalamus in je hersenen in situaties waarin je prettig en veilig contact ervaart met een ander. Of je nu liefdevol de luier van je pasgeboren baby verschoont, over de arm van je oma strijkt of lang in de ogen van je geliefde staart. Maar als er íéts is waarbij we ons veilig en fijn voelen, is het knuffelen. Niet voor niets is de bekende bijnaam van oxytocine dan ook het knuffelhormoon.

Maar oxytocine komt niet alleen vrij wanneer je knuffelt met een medemens. Ook knuffelen met een (huis)dier zorgt voor knuffelhormoon in je lijf. Iedereen zal herkennen hoe fijn het is om in de vacht van je hond te duiken of een avondje op de bank te zitten met de kat op schoot. Knuffelen met een dier maakt je blij, ontspannen en rustig.

Hoe maak je meer aan? Knuffel jezelf gelukkig met Ginger & Knor op De Peerdegaerdt

De meeste dieren zijn dol op knuffelen. Kune Kune varkens staan zelfs bekend om hun sociale karakter en goede band met mensen. Zo gaan onze varkens Ginger en Knor er elke keer weer uitgebreid voor liggen als ze worden geknuffeld. Op aaien en masseren reageren ze met een luid tevreden geknor en gezucht.

Wil jij ook ervaren hoe vrolijk je word van knuffelen met varkens? Neem dan deel aan onze Workshop Varkens Knuffelen.

Volgende bericht