Vorige bericht

Nationale Zaaidag 2024

Vandaag is het Nationale Zaaidag. Op allerlei plaatsen wordt op deze Dag van de Aarde gezaaid met de wilde bij, vlinders, honingbijen en andere bestuivers in gedachten.

Nationale Zaaidag is niet zomaar een dag om je tuin een beetje op te fleuren; het is een initiatief dat streeft naar een groener, biodivers Nederland. Een doel wat De Peerdegaerdt in volle overtuiging omarmt. Door inheemse planten te zaaien, helpen we niet alleen de bijen en vlinders aan noodzakelijke voedselbronnen, maar versterken we ook het lokale ecosysteem. Dit is dag waarop wij met z’n allen, letterlijk de zaden kunnen planten voor toekomstige generaties. En jij kunt meedoen!

De juiste zaden

We beginnen bij het begin… Want ga je zaaien? Hieronder tips voor het kiezen van het juiste zaaigoed:

  • Kies inheemse soorten die van nature in je regio voorkomen;
  • Zoek naar biologische zaden die bijdragen aan de biodiversiteit en nuttig zijn voor lokale dieren;
  • Informeer bij natuurbeschermingsorganisaties voor advies. Kijk bijvoorbeeld op de website van de Bijenstichting of de Pollinators.

Hoe jij kunt bijdragen?

Je hoeft geen groot stuk land te bezitten of een ervaren (moes)tuinier te zijn om mee te doen aan Nationale Zaaidag. Of je nu een klein balkonnetje hebt of een grote achtertuin… Er zijn manieren genoeg om je steentje bij te dragen:

  • Voor stadsbewoners: Begin een geveltuintje of zaai bloemen in bloembakken op je balkon;
  • Voor scholen en gemeenschappen: Organiseer een zaaidag-evenement waarbij iedereen samenkomt om schooltuinen of openbare ruimtes te beplanten;
  • Voor bedrijven: Moedig werknemers aan om mee te doen en bied ruimte om op kantoor te zaaien.

Door activiteiten als deze verbinden mensen zich niet alleen met de natuur, maar ook met elkaar. Een mooie win-win!

Impact

Nationale Zaaidag is meer dan alleen een dag voor tuinieren; het is een investering voor de toekomst. Elk zaadje dat geplant wordt, draagt bij aan een duurzamer ecosysteem en biedt voordelen zoals verbeterde luchtkwaliteit, temperatuurregulatie en zelfs stressvermindering.

Duurzame workshops, ecologisch en gifvrij

Op Landgoed de Peerdegaerdt staat natuur voorop in alles wat we doen en ervaren we de impact ervan dagelijks. Dat zie je onder andere terug in onze boomgaard en moestuin. Om mensen te “bestuiven” met onze visie verzorgen wij workshops voor iedereen die meer wil leren over tuinieren in samenwerking mét de natuur voor een duurzame toekomst. Wat dacht je van de Workshop Permacultuur van Groenmeester Olav of de Workshop Moestuinieren van onze Moestuinvrouw Miranda.

Wat je ook doet vandaag, stilstaan bij de natuur is nooit een slecht idee.

Wij wensen je een fijne Nationale Zaaidag en vergeet niet: Elk plantje helpt!

Volgende bericht