Vorige bericht

De bijenkoningin – Het kloppende hart van de bijenkolonie

Wat maakt de bijenkoningin zo speciaal? Ze is de absolute spil bij het reilen en zeilen van de bijenkolonie. Ze zorgt voor nageslacht, regelt harmonie onder het bijenvolk en brengt balans in de korf. Met andere woorden: “She deserves the crown!”

Maar hoe verschilt zij van de duizenden werkbijen om haar heen? In dit blog duiken we in de zoemende royal… En nee, we hebben het niet over Be(e)yoncé… Van haar unieke levenscyclus tot de manier waarop ze haar kolonie “bestuurt” en beschermt.

Inhoudsopgave

Queen Bee

Het beste woord om het leven van de bijenkoningin te omschrijven is rondweg uitzonderlijk. Ze ziet er om te beginnen anders uit. Ze is namelijk een stuk groter dan de andere bijen in de kolonie en haar hele doen en laten is ook heel anders. Je herkent haar meteen! Ze is zoals gezegd groter met een langwerpig achterlijf, heeft glanzende vleugels en je zult haar zeker niet in de weer zien met stuifmeel.

De koningin leeft ook een stuk langer dan haar “onderdanen”. Een werkbij heeft een paar weken en ook de darren (mannelijke bijen) leven tot maximaal 90 dagen. Een bijenkoningin daarentegen leeft wel vier tot vijf jaar.

Mama Bee

Maar de echte macht van de koningin der bijen ligt bij het feit dat zij de enige is die voor nageslacht kan zorgen. De werkbijen en de darren draaien het dagelijkse leven, maar de koning zorgt voor continuïteit van de kolonie door eitjes te leggen. Ze legt er duizenden per dag. De feromonen (hieronder meer daarover) die zij uitscheidt, zorgen ervoor dat de andere damesbijen onvruchtbaar blijven. Alleenheerschappij ten top.

Het koninklijke leven

De levensreis van de zwermende Sisi is nogal een avontuur. Eén eitje wordt uitverkoren, daar komt een larve uit en die wordt een partij verwend! Dag en nacht wordt het gevoed met koninginnengelei. Dit voedzame goedje is de brandstof voor de koningin. Alle larven krijgen dit de eerste dagen van hun bestaan, maar de koninginnenlarve krijgt veel grotere hoeveelheden en gedurende haar hele ontwikkeling. Na een dag of 16 is de koningin volgroeit en klaar voor het belangrijkste moment van haar leven. De paringsvlucht of bruidsvlucht de in het Engels veel mooiere term: Maiden Flight.

Filmpje van de Maiden Flight

Tijdens deze eenmalige vlucht wordt ze omringd door darren, die haar in de lucht proberen te bevruchten. Met genoeg materiaal voor een heel leven eitjes, keert ze dan terug naar de korf en begint aan het nageslacht.

Feromonen

We kwamen dit woord al eerder tegen… Feromonen. Feromonen zijn vluchtige moleculen die boodschappen (via geur) overbrengen tussen individuele organismen van eenzelfde soort. Voor de bijenkoningin zijn deze geurstoffen (koninginnenstof) een troef en ze gebruikt ze om de kolonie te besturen. De bijen ruiken hoe het met de koningin gaat en wat er van hen verwacht wordt. Het bepaalt de structuur en balans binnen de kolonie. Ook worden vreemde bijen die niet bij het volk horen zo herkent. De koningin geeft al haar eigen bijen een “paspoort” van de kolonie.

Gevaren

Een koningin en haar volk zijn een solide geheel, maar helaas zijn er de nodige dreigingen en gevaren. Parasieten, pesticiden, klimaatverandering…

De varroamijt bijvoorbeeld, een parasiet die bijenpopulaties wereldwijd bedreigt. Chemicaliën uit bestrijdingsmiddelen verzwakken de algehele gezondheid van de kolonie en tot overmaat van ramp zorgt klimaatverandering voor verstoring van ecosysteem, levenscyclus en voedselvoorziening. Er zijn dan ook grote zorgen om de bijen.

Floral Nectar for Honeys

Vanuit deze dreigingen en de wens een diervriendelijk alternatief te bieden voor honing, dit is immers essentieel voor de bijen en een luxe voor ons, ontstond Floral Nectar for Honeys. Een product gemaakt van onbespoten fruit zoals appels en peren, aangevuld met biologische kruiden. Het honingachtige brouwsel biedt een smaakvol plantaardige optie zonder bijen en natuur te belasten.

Een klein gebaar voor ons, maar een groot verschil voor de bijen.

Wil je meer weten of uitproberen? Kijk op: Floral Nectar for Honeys.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe herken je een bijenkoningin?

De bijenkoningin is groter, met een lang, glanzend achterlijf, ook beweegt ze vaak wat rustiger dan de andere bijen.

Wat gebeurt er wanneer de bijenkoningin sterft? 

Dan raakt de kolonie wel even flink van slag. Er zal zo snel mogelijk een larve op koninginnengelei grootgebracht worden om de oude koningin te vervangen.

Waarom zwermen bijen?

Zwermen gebeurt wanneer de kolonie overbevolkt raakt. De koningin besluit een nieuwe kolonie te stichten. Ze neemt de helft van de werksters mee. De overgebleven bijen, brengen een nieuwe koningin groot.

Hoe lang leeft een bijenkoningin?

Onder normale en gezonde omstandigheden leeft een bijenkoningin vier tot vijf jaar.

Hoe beïnvloedt de bijenkoningin haar kolonie?

Haar feromonen sturen de kolonie aan, reguleren de rust en bepalen de taakverdeling, waardoor de korf soepel en solide functioneert.

Volgende bericht