Vorige bericht

Een moestuintje beginnen, hoe pak je dat aan?

Lekker in de buitenlucht met je handen bezig zijn. De verwondering voelen als je kleine zaadjes ziet ontkiemen en opgroeien tot volwassen planten. En koken met krakend, verse groenten die je zelf hebt gekweekt en geoogst. Een moestuintje beginnen levert veel vreugde en plezier op. Maar hoe pak je dat aan? En wat heb je nodig om een moestuin te beginnen? Hoe werkt het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van je moestuin? In deze blog leggen we het uit en geven je een aantal tips.

Een moestuintje beginnen stap voor stap met deze tips

  1. Kies je plek voor je moestuin;
  2. Zorg voor goede grond;
  3. Begin liever klein;
  4. Maak het jezelf makkelijk;
  5. Denk in hokjes en wissel af;
  6. Zo kun je direct beginnen.

1. Kies de plek voor je moestuin

Wat heb je nodig om een moestuintje te beginnen? Allereerst natuurlijk een geschikte plek. Je kunt het beste je moestuin beginnen op een plek waar je moestuinplantjes zoveel mogelijk zon vangen. De meeste groenten zijn echte zonaanbidders en lusten wel een uurtje of 6 tot 8 direct zonlicht per dag. Als je dus een lekker zonnig plekje beschikbaar hebt, is dat perfect.

Heb je alleen een minder zonnig plekje beschikbaar? Geen probleem, er zijn gelukkig ook genoeg moestuinplanten die het goed doen met wat minder zonlicht per dag. Met een uurtje of 3 tot 5 per dag zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, rucola, worteltjes en bietjes al heel tevreden.

En wist je dat je zelfs in bakken (op je balkon) een moestuin kunt beginnen?!

2. Zorg voor goede grond

Voor gezonde, goed groeiende moestuinplanten heb je vooral goede grond nodig. Bereid daarom je grond goed voor als je een moestuin gaat beginnen. Goede grond is los en luchtig (woel de bovenlaag dus goed los), heeft genoeg voeding (voeg lekker wat compost toe) en laat goed vocht door. Kleigrond kun je verbeteren door er wat zand doorheen te mengen. Zandgrond kan vaak wel wat meer voeding (compost) gebruiken.

3. Moestuintje beginnen: houd het klein!

Een moestuin beginnen kan zo uitgebreid als jij zelf wilt. Maar veel ruimte heb je niet nodig. Het is ongelofelijk wat je op een klein stukje grond al kunt kweken. Zelfs met een (paar) vierkante meter kun je al genieten van een prachtige oogst zonder dat je uren per dag bezig bent. Het is natuurlijk zonde als je afknapt op moestuinieren omdat je jezelf te veel werk op de hals haalt. Bovendien voorkom je met een klein moestuintje dat je te veel van dezelfde groenten zaait en als gevolg daarvan week in, week uit courgette of andijvie moet eten. Houd het daarom klein. Als je de smaak te pakken hebt, kun je je moestuin altijd nog uitbreiden!

4. Maak het jezelf makkelijk

Zo, nu heb je het juiste plekje gevonden en de grond goed voorbereid. Tijd voor zaden! Maar welke moet je kiezen? Van bekende soorten tot vergeten groenten, de keuze in moestuinzaden is enorm. Maak het jezelf bij het beginnen ook hier niet te moeilijk. Kies voor groenten die eenvoudig te kweken zijn: sperziebonen, pluksla, rucola en courgettes hebben naast een regelmatige slok water weinig verzorging nodig. En ook de oogst van wortelen, lente-ui, radijs, snijbiet en peultjes kan bijna niet mislukken.

5. Denk in hokjes en wissel af

Een gezonde moestuin beginnen vraagt om een klein plannetje. Een moestuinplan is fijn om het overzicht te bewaren en je moestuin gezond te houden. Om te zorgen voor sterke planten kun je namelijk het beste wisselteelt toepassen. Hierbij verhuis je je groenten na iedere moestuinronde naar een andere plek. Door deze stoelendans krijgen ziekten en plagen minder kans en kunnen je planten profiteren van steeds andere voedingsstoffen die de vorige groenten in de grond hebben achtergelaten.

6. En hup, lekker met die moestuin beginnen!

Veel mensen hebben dezelfde vraag: in welke maand moet je starten met je moestuin? Het antwoord is simpel: nu! Je kunt eigenlijk ieder moment starten met je moestuin, door gewoon te beginnen met zaaien. Natuurlijk is de meest ideale tijd om met een moestuin te beginnen het vroege voorjaar, zodat je het hele seizoen kunt meedoen. Maar ook in de zomermaanden ben je absoluut nog niet te laat en kun je nog van alles zaaien. En zelfs nu het najaar staat te beginnen, kun je vast aan de slag. In het najaar heb je namelijk alle tijd om een goede voorbereiding te treffen met de tips uit deze blog. Kies de juiste plek, bereid je grond goed voor, maak een plannetje en bestel vast je zaden. Zo ben jij er in februari volgend jaar als eerste bij en kun je perfect voorbereid aan je eerste moestuin beginnen!

Workshop op het Landgoed

Nog beter voorbereid en vooral geïnspireerd aan het nieuwe moestuinseizoen beginnen? Landgoed de Peerdegaerdt heeft een prachtige moestuin van maar liefst 2500 m² waar je eindeloos veel inspiratie op kunt doen. Moestuinvrouw Agaath heeft ruim 20 jaar ervaring in ecologisch moestuinieren en kan je alles vertellen en laten zien. In onze workshop moestuinieren neemt ze je graag mee de tuin in om je praktische tips te geven waar je thuis direct mee aan de slag kan.

Boek jouw plekje voor de Workshop Moestuinieren nu!

Volgende bericht