Vorige bericht
Vorige bericht
Ook dit jaar is onze ecologische moestuin weer ongelofelijk mooi. Zodra je binnenstapt in dit magische hoekje van ons landgoed, vergeet je alles wat je dwarszat en kijk je je ogen uit. Je dwaalt er in verwondering rond tussen de prachtige bloemen en volle moestuinbedden met gewassen in allerlei prachtige vormen en kleuren. Het is moestuinieren zoals je ervan droomt. Dat gunnen we iedereen. Daarom delen we in deze blog de tien beste moestuintips voor een succesvolle moestuin.
Moestuinieren is populair (en terecht!). En omdat iedere moestuinliefhebber graag vroeg in het seizoen meteen wil kunnen starten met die geliefde hobby, gaat het hard met de zaden. En dus ben je te laat als je pas rond februari of maart je moestuinzaden gaat bestellen. Zonde natuurlijk. Bereid je daarom tijdig voor op het nieuwe moestuinseizoen! De rustigere herfst- en wintermaanden bieden jou hier de perfecte gelegenheid voor. Maak je moestuinplan, bedenk welke groenten en kruiden je wilt gaan telen en bestel je zaden alvast. Zo weet je zeker dat ze niet uitverkocht zijn én op tijd binnenkomen. (Bovendien: zo kun je vast lekker voorgenieten!)
Iedere groente heeft zijn eigen tijdschema van (voor)zaaien, uitplanten en oogsten. Onnodig om allemaal uit je hoofd te leren. Er bestaan namelijk prachtige zaaikalenders waarop je per soort precies kunt zien wanneer je wat moet doen. Dat maakt moestuinieren een stuk makkelijker! Print de zaaikalender uit en hang hem op in de buurt van je moestuin.
In het voorjaar kan het met vlagen nog flink koud zijn in Nederland. Niet alle plantjes kunnen daar tegen. Bovendien ontkiemen zaadjes minder snel als het kouder weer is. Je kunt je moestuinseizoen daarom flink verlengen als je zaden binnen voorzaait. In de warmte van je huis ontkiemen zaden goed en profiteren je jonge plantjes van een groeivoorsprong. Zo zijn ze sterker wanneer ze rond half mei de tuin in kunnen en kun jij eerder oogsten.
Een volle moestuin is prachtig om te zien. Daarom is het verleidelijk om lekker veel te zaaien zodat het er allemaal weelderig uitziet. Maar vergeet niet: alles wat je zaait, kun je oogsten. En al die oogst komt uiteindelijk op jouw bord te liggen! Drie weken achter elkaar iedere dag andijvie is op een gegeven moment niet meer zo leuk. Houd je daarom in en zaai wat minder, maar vooral: spreid de oogst door in fases te zaaien. Door iedere twee weken een rijtje bonen of slaplantjes te zaaien, zorg je dat je over een langere periode kunt oogsten en minder tegelijk hoeft op te eten.
Water geven is misschien wel de belangrijkste taak bij moestuinieren. Zeker als het vanaf mei weer lekker warmer weer wordt, is het belangrijk om jouw plantjes wat extra water te geven. Vooral sla en andere bladgroenten hebben veel water nodig om goed te groeien. Je kunt beter een keer in de zoveel dagen een grotere plons geven dan iedere dag een beetje. En: geef water in de (vroege) ochtend. Als je water geeft in de avond, nodig je de slakken uit om mee te komen eten van jouw groenten. Als je overdag water geeft, is de zon op zijn felst en verdampt het water te snel. Geef daarom in de (vroege) ochtend water. Zo heeft het water de tijd om in de grond te trekken en is je grond opgedroogd tegen de tijd dat de slakken zich laten zien.
Slakken, onkruid, uitdroging van de grond op hete zomerdagen… Moestuinieren komt met allerlei uitdagingen. Één van de belangrijkste moestuintips is gelukkig een oplossing voor al die uitdagingen tegelijk: bedek de bodem van de moestuin. In moestuintermen heet dit mulchen. Je kunt hiervoor herfstbladeren gebruiken, maar ook klein geknipt onkruid, hooi, stro, cacaodoppen of houtsnippers doen hun werk. Door de bodem te bedekken, verdampt water minder snel en droogt de grond minder snel uit. Ook krijgen onkruidzaadjes minder snel de kans om te ontkiemen. Slakken houden niet van de scherpe randjes van cacaodoppen of houtsnippers. En het organische materiaal wordt vanzelf door de bodembeestjes omgezet in compost waardoor het ook nog als extra voeding voor je moestuin dient!
Moestuinieren betekent dus regelmatig water geven. Maar kraanwater is kostbaar en er is een prima alternatief beschikbaar: regenwater. Als het regent, hoef je je plantjes geen water te geven. Maar ook als het droog en warm weer is, kun je regenwater gebruiken. Koop een regenton en vang het regenwater in je tuin op. Zo kun je het tappen om op droge momenten aan je planten te voeren. Regenwater is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor je planten: het is minder koud dan kraanwater en bevat meer mineralen (en minder kalk).
Nog een duurzame moestuintip: bij veel moestuingewassen kun je vrij makkelijk zelf zaden oogsten. Die kun je bij de moestuinronde erna weer gebruiken om te zaaien. Dat is hartstikke leuk om te doen en moestuinieren wordt er ook nog een stukje goedkoper van. De zaden van onder andere paprika’s, palmkool en zonnebloemen zijn heel makkelijk te oogsten. Radijsjes ‘schieten door’ na verloop van tijd. Hierbij stoppen ze met de groei van de radijsknol en steken ze in plaats daarvan hun energie in het vormen van (prachtige!) bloemen en zaaddozen. Uit de zaaddozen van een paar doorgeschoten radijsjes kun je met gemak genoeg zaden uit oogsten voor een heel nieuw moestuinseizoen.
Kunnen oogsten uit je eigen moestuin is het leukste wat er is. Maar je zelfgeoogste groenten schoonmaken en een heerlijke maaltijd klaarmaken wordt nog leuker als je je vreugde kunt delen. Nodig mensen uit voor het eten en laat hen meeproeven! En heb je toch teveel gezaaid? Deel dan het teveel aan oogst uit aan de mensen om je heen. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!
Tot slot nog een fleurige moestuintip: plant bloemen in je moestuin! Bloemen zijn een lust voor het oog en laten je moestuin er prachtig uitzien. Maar ze zijn ook ontzettend waardevol in je moestuin. Bloemen trekken bijen aan die voor bestuiving zorgen. Daarnaast schrikken sommige bloemen ongedierte af. Zo stoot de geur van afrikaantjes insecten af en kunnen worteletende aaltjes niet tegen het stofje dat ze onder de grond aanmaken. Goudsbloem weert bladluis af. En wist je dat veel moestuinbloemen ook eetbaar zijn? Goudsbloemen, afrikaantjes, Oost-Indische kers en korenbloem; je kunt ze allemaal eten!
Onze moestuin is zo’n groot succes door onze moestuinvrouw Agaath die een schat aan kennis heeft over biologisch moestuinieren. Het goede nieuws is: zij geeft regelmatig de workshop moestuinieren op Landgoed De Peerdegaerdt. Kies voor de beste moestuintips en meld je snel aan voor de volgende workshop!