Vorige bericht

Herfst op De Peerdegaerdt

Dat het in het voorjaar en de zomer prachtig is op ons landgoed staat buiten kijf. Fruitbomen vol bloesem, een moestuin in volle bloei en de dieren tevreden op hun zomerweides. Iedereen kan zich voorstellen hoe paradijselijk het er dan op De Peerdegaerdt uitziet. Maar ook op De Peerdegaerdt wordt het herfst. En hoewel de uiterlijke magie van groene bomen en bloeiende bloemen dan verdwijnt, blijft er genoeg over om je over te verwonderen. Je moet misschien alleen wat beter kijken. Lees mee over herfst op De Peerdegaerdt.

Herfst in de fruitgaard: oogst verwerken

Allereerst is herfst de tijd van appels en peren. De Peerdegaerdt is van oudsher een hoogstamboomgaard met een grote verscheidenheid aan fruitbomen. De traditionele peren- en appelrassen zijn in de loop van de tijd aangevuld met nieuwere fruitrassen. Hierdoor heeft De Peerdegaerdt inmiddels een rijke verzameling fruitbomen verspreid over het landgoed.

Van de talloze bomen plukken we in september en oktober vele kilo’s fruit. En geloof me: dat is écht een hele boel fruit! Ieder jaar is het in de vroege herfst drukke boel op De Peerdegaerdt om al dat fruit te plukken en verwerken. Daarin worden we regelmatig geholpen door betrokken vrijwilligers en de deelnemers van onze zorgboerderij. Samen zorgen we ervoor dat al die appels, hand- en stoofperen worden verwerkt. We maken verschillende producten waar we het hele jaar nog van kunnen genieten.

Van sap en taart tot appelmoes en azijn

Zo wordt er ieder jaar een flinke lading fruit opgehaald om voor ons te worden verwerkt tot ons eigen Peerdegaerdts sapje. Met de schuur weer vol nieuwe flessen sap kunnen we weer makkelijk een jaar vooruit. Zo kunnen we ons team, onze zorgboerderijdeelnemers én onze gasten een lekker glas (of wat) Peerdegaerdts sap voorzetten. Tijdens de workshops en buitenarrangementen gaat dat hand in hand met een stuk appelgebak. Ook daar wordt ieder jaar een flinke lading appels voor opgehaald.

Naast appelgebak en sap maken we ook zelf allerlei producten van onze fruitoogst. In deze eerste herfstweken zitten begeleiders en deelnemers van de zorgboerderij dagelijks heel wat uurtjes peren te schillen en snijden voor zelfgemaakte stoofperen. Gekookt met kruisbessensiroop uit eigen moestuin en verrijkt met verwarmende specerijen. Dag in dag uit ruikt het dan ook heerlijk in de ruimte waar we pauze houden en vergaderen. Appels gaan in stukken in een grote ton naast de schuur. Daar rijpt het tot zelfgemaakte appelazijn. En ook appelmoes kan natuurlijk niet ontbreken en dus worden daar ook eindeloos veel stukjes appel voor gesneden.

Niks gaat verloren

Voordat we de peren en appels zelf gaan plukken, valt er ook vaak al fruit op de grond onder de boom. Dit valfruit is niet goed genoeg om te worden verwerkt tot producten, maar is voor ons evengoed waardevol. Zonde om te laten wegrotten! Onze paarden en varkens zijn ook dol op appels en peren en dus wordt valfruit in stukken gesneden als fruitsnack voor onze dieren. Ook de schillen van de appels en peren die worden verwerkt in andere producten komen bij onze dieren terecht. Zo benutten we ieder bruikbaar stukje vrucht wat ons land voortbrengt.

Fruit plukken

 

Herfst bij de dieren: verhuizen

Voor de dieren op Landgoed De Peerdegaerdt betekent herfst dat het tijd is voor hun jaarlijkse verhuizing. Afhankelijk van het weer houden we onze paarden, schapen, geiten en varkens zo lang mogelijk op hun zomerweide waar ze kunnen genieten van voldoende vers gras. Naarmate de weersomstandigheden natter en kouder worden, begint die voorraad vers gras terug te lopen en trappen de dieren de weides kapot. Daarom verhuizen onze dieren ieder jaar in de herfst naar hun winterverblijf.

De paarden houden ruimte genoeg in de zandpaddocks op ons erf, waar ze in verschillende samenstellingen van de buitenlucht kunnen genieten. Op erg koude dagen en in de nacht mogen ze lekker binnen staan, op een lading vers stro. Ook de geiten en schapen hebben een fijn winterverblijf.

De jaarlijkse verhuizing van onze knuffelvarkens Ginger en Knor is altijd een heel (hilarisch) avontuur. Gewapend met emmers voer en een hele hoop helpende handen is het elke keer weer een uitdaging om deze twee eigenwijze heren de juiste kant op te krijgen. Maar als het dan eindelijk is gelukt, hebben Ginger en Knor een gerieflijk onderkomen waar ze beschut van wind en kou lekker tegen elkaar aan kunnen kruipen.

Herfst in de moestuin

Waar je als eerste de tekenen van de herfst ziet, is natuurlijk de moestuin. De laatste bloemen trekken hun kleur terug en de bladeren van de courgetteplanten kunnen zichzelf niet langer weren tegen meeldauw. Het hoort erbij. De moestuin leert ons als geen ander dat het in de herfst tijd is om los te laten. Moestuinbedden raken leeg en worden gevuld met een groenbemester. De periode van rust is gekomen.

Wel is herfst de tijd om de laatste moestuinoogst op te slaan voor de winter. Pompoenen gaan in een krat in de opslag, kidneybonen worden opgehangen om te drogen en bieten en wortelen verdwijnen in het zand om stevig te blijven. Ook aardappels en uien uit eigen tuin worden opgeslagen in de kelder.

Herfst in de moestuin

Samen met de zelfgemaakte stoofpeertjes en appelmoes is er zo voldoende om ook tijdens de wintermaanden een heerlijke lunchmaaltijd te kunnen verzorgen voor medewerkers en deelnemers van de zorgboerderij.

Toch is het in de herfst nog niet helemáál gedaan in de moestuin. De pootuien en tenen knoflook gaan juist in deze tijd de grond om in de zomer te kunnen oogsten. En tot ver in de winter doen groengewassen als veldsla, winterpostelein en raapsteel het nog prima in de moestuin. Zo hebben we bij onze winterlunches ook nog wat krakend vers groen erbij.

Volgende bericht