Vorige bericht
Vorige bericht
Kenneth rondt zijn traject op De Peerdegaerdt na tweeënhalf jaar succesvol af. Zijn coach Chantal sprak hem over zijn ervaringen. Lees je mee?
Kenneth, kun je iets vertellen over jezelf voordat je bij De Peerdegaerdt terechtkwam? Hoe kwam je hier terecht? En had je al ervaring met een andere zorgboerderij of zorgaanbieder?
Ik heb autisme en ik vond het lastig om met leeftijdgenoten om te gaan omdat ik snel last heb van veel prikkels.
Ik zat bij een andere dagbesteding in een grote groep met kinderen van verschillende leeftijden. Hier ging het niet goed met mij. Ik had hierdoor juist veel last van de andere kinderen en prikkels waardoor ik zelf heel erg druk werd en het alleen maar slechter met mij ging.
Mijn ouders vonden De Peerdegaerdt op internet. Het zag er heel mooi uit, er is heel veel ruimte en ik hoefde hier niet in een groep kinderen maar kreeg individuele begeleiding met andere kinderen die dit ook krijgen wat beter was voor mij. Gelukkig kon ik hier terecht.
Weet je nog hoe je je voelde op je eerste dag op de zorgboerderij? Wat waren je eerste indrukken en verwachtingen?
Mijn eerste dag was ik heel zenuwachtig. Ik had verwacht dat het kleiner was en anders zou zijn dan op de foto’s, maar dat was niet waar. Het was heel mooi en groter en beter dan ik had verwacht. Ik vond de begeleiders er aardig uitzien en ze waren ook heel erg aardig. Met sommige begeleiders had ik al snel een hele fijne band.
Ook maakte ik kennis met de dieren, dat vond ik ook heel leuk. Ik mocht kiezen wat ik wilde doen en ook of ik binnen of buiten wilde meehelpen. Dit mocht niet bij de andere dagbesteding dus dit vond ik heel fijn. Door bezig te zijn op de boerderij werden mijn zenuwen al snel minder en voelde ik mij net zo fijn als thuis.
Kun je ons meenemen door jouw tijd (traject) op de zorgboerderij? Welke activiteiten heb je gedaan, wat vond je het leukst om te doen, waar was je goed in? Heb je bijvoorbeeld nog een speciale band opgebouwd met bepaalde dieren?
Ik heb veel meegeholpen met dierverzorging. Ik heb dieren gevoerd, verzorgd, hokjes verzorgd. Soms ook paardenverzorging, maar ik hou het meest van de kleinere dieren zoals de kipjes, duifjes en ganzen.
Ik vind het leuk om te koken dus ik heb vaak meegeholpen met koken. Bakken vind ik nog leuker, ik heb ook taarten gebakken die we dan daarna met alle andere deelnemers en begeleiders lekker hebben opgegeten.
Ook had ik een eigen moestuinbak. In deze bak mag je dan zaadjes zaaien die jij leuk vindt om te zaaien. Als je dit gedaan hebt is het leuk dat je steeds even gaat kijken wat er is gegroeid in je eigen moestuinbak. Je moet ook vaak even water geven en je bak netjes houden zodat er geen onkruid gaat groeien tussen de groenten. Als je eigen groenten klaar zijn met groeien mag je ze oogsten en mee naar huis nemen of gelijk opeten.
Bij De Peerdegaerdt zijn ook veel fruitbomen met appels en peren. Als er fruit hing in de bomen mocht ik helpen met plukken en als je wilt mag je ook fruit mee naar huis nemen.
Een van de leukste dingen vond ik meehelpen het terrein van De Peerdegaerdt netjes en mooi te houden.
En dat ik nieuwe vrienden gevonden heb met wie ik veel spelletjes binnen en buiten kon doen samen met de begeleider(s). Ik vind voetbal, baltikkertje, minigolf, in het zwembadje, monopoly en kaartspellen heel erg leuk en nog veel meer. Als het minder lekker weer is hebben we ook leuke films gekeken.
Kindercoaching en Sociaal Emotionele Ontwikkelingstraining met en zonder paarden
Ook kreeg ik tijdens mijn Peerdegaerdt dag extra kindercoaching en training met en zonder paarden bij Chantal. Door de coaching kon ik alles wat er gebeurde in mijn leven vertellen, wat ik heel fijn vond. Soms had ik het moeilijk op school door veel prikkels in de klas. Of bij De Peerdegaerdt omdat ik het lastig vond om vriendjes te krijgen en vriendschap te blijven houden. Soms maakte ik mij zorgen om familie of huisdieren. Bij Chantal leerde ik hierover praten en door hulpoefeningen kon ik het beter begrijpen en er mee leren omgaan.
Tijdens je tijd op de zorgboerderij heb je ongetwijfeld dingen meegemaakt die je lastig vond om mee om te gaan. Kun je ons vertellen over de dingen die je het meest lastig vond die je hebt overwonnen?
In het begin wilde ik te graag vriendjes maken en aandacht krijgen en dit ging ik opdringerig vragen. Dit werkte niet en ik heb geleerd dat ik dit anders kan vragen dan ik deed. En dat je het niet op hoeft te dringen want het kan ook vanzelf gaan. Ik kan vragen wat ik wil en als iemand anders het niet wil dan vind ik dit nu niet erg meer omdat ik beter begrijp dat iemand anders soms geen zin heeft en niet daarmee mij niet aardig vindt.
Ook ben ik steeds beter geworden in meehelpen op de boerderij. In het begin had ik met alles nog veel hulp van mijn begeleiders en coach nodig, maar nu kan ik bijna alles al wel alleen.
Wat zijn enkele van de meest leuke ervaringen die je hebt opgedaan tijdens je verblijf op de zorgboerderij?
Hoe kijk je terug op de afgelopen 2,5 jaar, zijn er hoogtepunten en belangrijke leermomenten die je wilt delen?
Eigenlijk de antwoorden die ik op de vorige vraag heb gegeven, maar ik vind vrienden maken en aandacht krijgen van mensen die mij begrijpen waardoor ik gewoon mezelf mocht zijn het allerfijnst. Ik heb veel leuke dingen geleerd en gedaan en ook veel geleerd over mezelf.
Daarom vond ik het ook fijn dat ik begeleiding en coaching tegelijk kreeg want zo werd ik altijd met alles geholpen.
Nu je klaar bent om uit te stromen, zijn er nieuwe plannen of dromen die je wilt nastreven?
Ik zit nu op de middelbare school en heb het daar erg naar mijn zin en ook vrienden in mijn klas.
Ik ga rustig uitzoeken wat ik later wil worden. Ik vind geschiedenis, gamen, stripboeken, bakken en lekker eten heel erg leuk. Ook vind ik werken met ICT erg leuk en interessant. Ik mag nu naar Havo-niveau op mijn school en ik denk dat ik dat ik later wel in de ICT wil gaan werken. Verder gaat het ook goed met mij. Thuis gaat het ook goed, ik heb hele lieve ouders en ook fijne huisdieren en een nieuw hondje Blacky, hij is een Labradoodle van 3 maanden oud en hij is mijn nieuwe beste vriend.
Welke lessen of vaardigheden die je hebt opgedaan op de zorgboerderij de afgelopen tweeënhalf jaar denk je dat je het meest zullen helpen terwijl je verdergaat in het leven?
Beter kunnen omgaan met anderen en blij zijn met mijn leven en wie ik zelf ben.
Kenneth ziet na een succesvol zorgtraject met individuele begeleiding en onder andere Animal Assisted Activities de toekomst met vertrouwen tegemoet. Meer weten over de zorgboerderij? Lees hier over de Zorgboerderij zelf, over Animal Assisted Activities, ons Thuiszittersprogramma of hoe individuele begeleiding eruitziet.