Vorige bericht

Lente op De Peerdegaerdt

We kijken er ieder jaar reikhalzend naar uit en worden er toch iedere keer weer door verrast: het doorbreken van de lente op De Peerdegaerdt. Binnen een week of twee tijd ondergaat het landgoed een ware metamorfose. Van een beetje kaal en kleurloos verandert De Peerdegaerdt weer in hoe we haar graag zien: een plek van overweldigende schoonheid vol lentebloesem, frisgroen blad en vogelgekwetter. Lente op De Peerdegaerdt is heerlijk. Dat delen we graag met je. In deze blog nemen we je mee voor een rondje over De Peerdegaerdt in de lente.

Perenbloesem

Landgoed De Peerdegaerdt is van oudsher een hoogstamboomgaard. Hoewel het landgoed in de loop van de tijd flink is veranderd, staan nog steeds overal op ons landgoed de knoestige oude fruitbomen. De meeste (appel- en) perenbomen staan er al meer dan honderd jaar en zijn prachtig om te zien. Als in het vroege voorjaar de knoppen aan de bomen verschijnen, houden we ze nauwlettend in de gaten: het moment dat de knoppen openbreken tot de delicate witte perenbloesem vervult ons ieder jaar weer met ontzag  voor de natuur. Het is wonderschoon. We genieten ervan zolang het ons is gegund. De bloesem tijdens de lente op De Peerdegaerdt duurt namelijk nooit zo heel lang: slechts een week of twee wordt het landgoed erdoor getooid om daarna plaats te maken voor de frisgroene jonge bladeren.

Stipt op tijd

Ieder seizoen biedt De Peerdegaerdt een gerieflijk onderkomen aan talloze verschillende vogelsoorten. Één daarvan is de boerenzwaluw, die ieder jaar in april op het landgoed terugkeert om een nest te betrekken en nieuw leven op de wereld te zetten. Het is iets bijzonders om te bedenken dat de kleine vogels ieder jaar duizenden kilometers vliegen van hun winterverblijf in zuidelijk Afrika naar De Peerdegaerdt in bloei. En de timing van de boerenzwaluw is bizar: ze zijn elk jaar stipt op tijd. Al drie jaar op rij wordt de eerste boerenzwaluw namelijk op exact dezelfde dag op ons landgoed gesignaleerd: ook dit jaar verwelkomden we haar op 12 april. Verwonderlijk toch?!

Meer dieren komen terug

De boerenzwaluw is dus niet de enige vogel die haar weg weet te vinden naar ons prachtige landgoed. Overal – in de nok van de stallen, in takken en holletjes van onze bomen en in de opschietende planten van onze slootkanten – nestelen zich vogels. Allerlei soorten. Van bekendere vogels als de merel, mus en kauw tot bijzonderder soorten als het winterkoninkje, de rietgors en de kleine karekiet. Gezamenlijk vullen ze de lucht met vogelgekwetter, al komen ze nooit uit boven het schelle, kenmerkende geroep van onze bronstige pauwen.

 

Lente op De Peerdegaerdt: vrolijke bokkensprongen

De lente wordt op De Peerdegaerdt altijd traditioneel afgetrapt: het moment dat de hengsten weer de zomerweide op mogen, is een feestelijke gelegenheid. We maken er altijd even een momentje van: camera’s in de aanslag en alle medewerkers en deelnemers van de zorgboerderij met hun ogen open en oren gespitst. Het is heerlijk om te zien hoe erg de hengsten van hun vrijheid genieten. Uitgelaten rennen ze over het veld en maken de vrolijkste bokkensprongen. En soms storten ze zich zonder al te veel poespas op het verse, malse gras wat op hen stond te wachten. Het goede leven!

De grote verhuizing

In de lente is het altijd net een grote volksverhuizing. Niet alleen de paarden mogen weer naar de zomerweide, ook de varkens verhuizen van hun winter- naar hun zomerverblijf. De verhuizing van De Roze Dames en die van Ginger en Knor heeft vaak wel wat weg van een kleine komedieshow. Want hoe krijg je een stel beresterke en stronteigenwijze varkens van de ene kant van het landgoed naar de andere kant? Juist ja: lokken met voer en dan zo hard mogelijk rennen. (En hopen dat ze de goeie kant op rennen.) In het zomerverblijf van Ginger en Knor is weer alle ruimte om heerlijk met de knuffelbroers te kroelen tijdens onze fameuze en populaire workshop varkens knuffelen. Alle data staan al online, dus geef je snel op!

Opschietend groen

Natuurlijk genieten we met het aanbreken van de lente ook weer volop van de start  van het moestuinseizoen. De eerste voorjaarsteeltjes zijn alweer gezaaid en moestuinvrouw Agaath trapte al in het laatste weekend van maart af met de eerste bijeenkomst van onze nieuwe jaarrond moestuincursus. De komende maanden zal de moestuin er iedere week mooier bijstaan en zullen vele mensen geïnspireerd raken door de vele kennis en ervaring van Agaath. Tijdens moestuinworkshops én tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van de cursus. En ook de medicinale kruiden van friend of the farm Lisette zullen weer opschieten in de speciaal daarvoor aangelegde kruidentuin. De plek om inspiratie en wijsheid te delen over de wonderlijke wereld van de kruidengeneeskunde tijdens de workshop kruidengeneeskunde en de introductiecursus natuurgeneeskunde voor mens én dier.

Een voorjaar vol activiteiten

Zo maakt De Peerdegaerdt zich klaar voor een nieuw prachtig voorjaar vol toffe activiteiten. We hopen dat iedereen die op De Peerdegaerdt komt een glimlach op zijn of haar gezicht krijgt en met een hart vol inspiratie en nieuwe inzichten weer naar huis gaat.

Wil jij ook genieten van de prachtige omgeving op Landgoed de Peerdegaerdt en je laten inspireren door onze activiteiten? Bekijk dan snel onze website voor alle informatie, data en kaartjes!

Volgende bericht