Vorige bericht

Interview: paardencoaches Eefje en Petra

Op Landgoed de Peerdegaerdt worden regelmatig paarden als medecoach ingezet tijdens het coachen van teams en bedrijven. Dit jaar krijgt paardencoach Eefje van Prooijen daarbij versterking van paarden- en managementtrainer Petra Vlasblom. Een gouden combinatie, als je het aan ons vraagt. In dit interview komen ze aan het woord over wat paardencoaching voor teams inhoudt en hoe dat eruit ziet op De Peerdegaerdt.

Wat zien jullie als de meerwaarde van paardencoaching boven teamcoaching in gespreksvorm?

Eefje: “Eigenlijk voegt coaching met paarden enorm veel toe aan traditionele gesprekscoaching. Het is zó anders. Voor mij is echt de meerwaarde dat mensen geheel uit hun comfortzone komen. Zelfs mensen die paarden gewend zijn, hebben daar tijdens paardencoaching eigenlijk weinig aan. Dieren brengen zo’n mooie energie met zich mee, dat doet gelijk iets met mensen. In de interactie met een paard gebeurt al direct zoveel moois waar je mee kunt werken.”

Petra: “Ja, inderdaad. Er gebeurt meteen van alles maar daar komen geen woorden aan te pas. Dat is het mooie. Wij mensen hebben leren praten. We communiceren bijna alles met woorden en taal. Dat is een zegen maar we vergeten vaak dat we ook communiceren met ons lichaam. Terwijl die non-verbale communicatie vaak minstens zoveel invloed heeft op de interactie met anderen als wat er wordt gezegd.”

Eefje: “Je ziet dat in de bak ook vaak direct gebeuren. Een paard kiest bijvoorbeeld zelf personen uit, bij wie hij dichtbij wil gaan staan of bij wie hij juist weg wil blijven. Dat heeft alles te maken met iemands houding. Daar kun je vervolgens prachtig op reflecteren: is dat herkenbaar in het team? Hoe wordt dat in de dagelijkse groepsdynamiek ervaren?”

Petra: “Dat is wat paardencoaching kan bieden: door met en via paarden te werken, sla je het verbale communicatiestuk als het ware even over en kun je meteen een laagje dieper gaan.”

Dus paardencoaching is eigenlijk meer ervaringsgericht dan gesprekscoaching?

Eefje: “Klopt, dat is het mooie aan paardencoaching. Menigeen vindt communicatie lastig. Met een dier gaat dat toch vaak meer op intuïtie en gevoelsmatig. Je kunt enorm veel aan paarden aflezen zonder dat er woorden aan te pas hoeven te komen. En voor sommige mensen is dat heel fijn. Omdat ze niet zo goed zijn met woorden of omdat thema’s soms te confronterend zijn om met woorden te benoemen. Via het paard situaties uitspelen of dingen ervaren, kan dan een veilige manier zijn om onderwerpen toch aan te gaan.”

Eefje vervolgt: “Wat ook moois is, zijn de inzichten die mensen opdoen tijdens de sessie. Er gebeurt tijdens paardencoaching veel meer dan je aan de oppervlakte kan zien. Er wordt op allerlei niveaus iets aangeraakt. Ik krijg na afloop best vaak van managers te horen: ‘eigenlijk wist het team dit al’. Toch leidde dat blijkbaar tot nu toe niet tot veranderingen of actie. Dat is precies het waardevolle van paardencoaching. Een paard kan iets op een veel veiligere, zachtere manier aangeven dan een manager dat doet met woorden. Bij een paard voel je het in de interactie. Dan komt het op een heel ander niveau binnen, veel krachtiger.”

Non-verbale communicatie lijkt echt een kernonderwerp tijdens paardencoaching, klopt dat?

Petra: “Dat klopt zeker. Vanuit mijn ervaring als paardentrainer, heb ik me heel erg verdiept in het gedrag van paarden, zowel individueel als in een kudde. Bij hen gaat alles non-verbaal. En uiteindelijk gaat alles om elkaar beïnvloeden. Om motiveren, stimuleren, positief gedrag belonen. Om veiligheid te creëren en een groepsgevoel. Dat is bij een kudde paarden zo, maar als je goed gaat kijken, zie je dat dezelfde dynamieken ook bij groepen mensen gelden. Daar kun je veel van leren.”

Petra vervolgt: “Het werken met paarden maakt mensen heel bewust van hun eigen non-verbale communicatie en het effect daarvan op de ander. Een paard reageert direct op jouw houding en gedrag. En wanneer je dat verandert, reageert het paard ook direct anders. Dat is heel krachtig. Paardencoaching laat mensen op deze manier ervaren dat je heel veel invloed op een ander kunt uitoefenen zonder ook maar iets te hoeven zeggen. Het zit ‘m in wat je non-verbaal overdraagt.”

Heeft het buiten zijn nog invloed op de coaching?

Eefje: “Jazeker! Juist doordat je buiten en in beweging bent, doen ook allerlei lichamelijke processen mee die aan de gesprekstafel geen rol spelen. Tijdens paardencoaching doen alle zintuigen mee, je gevoel is betrokken. Dat brengt ook hormonen in het spel zoals oxytocine en stresshormonen.”

Petra: “De Peerdegaerdt is daarin ook echt een toevoeging aan de ervaring van paardencoaching. Het is echt een fantastische omgeving. Als je binnen loopt, valt de rust over je heen. De sfeer is geweldig, de liefde voor de dieren, de natuur… je voelt je er meteen op je gemak. De omgeving van De Peerdegaerdt ondersteunt daarin ook heel erg ons werk. Het helpt mensen te ontspannen en nodigt mensen uit om zich open te stellen voor een nieuwe ervaring.”

Eefje: “Ja, De Peerdegaerdt is echt een prachtige omgeving die al meteen wat met je doet. En de vele dieren hebben ook een hele goede energie die zijn impact heeft op de mensen die het terrein op komen.”

En nu gaan jullie samenwerken. Wat maakt die samenwerking zo waardevol, denken jullie?

Eefje: “Ik denk dat de kracht van onze samenwerking zit in het feit dat we de teamcoaching vanuit twee kanten kunnen benaderen. Petra kan haar ervaring en kennis als paardentrainer en gedragsdeskundige inzetten en delen. Teams krijgen van haar een stuk achtergrondkennis die helpt om meer uit de oefeningen en ervaringen met de paarden in de bak te halen.”

Petra: “Eefje brengt haar jarenlange ervaring als holistisch coach mee en kan prachtig de vertaalslag van mijn kennis maken door het paard heen. Zij kan heel mooi reageren op wat het paard laat zien in reactie op teamleden. Dat geeft prachtige inzichten in hoe het paard naar jou kijkt en wat dat zegt over hoe collega’s of klanten naar jou kijken. Hoe je overkomt en wat dat doet met de communicatie. Ik maak de vertaalslag vooral door zelf te werken met het paard en te demonstreren wat er gebeurt. Dat is een hele andere benadering.”

Eefje: “Die combinatie is denk ik heel erg waardevol. Ik denk dat we daardoor een heel mooi compleet plaatje kunnen bieden aan de bedrijven die voor teamcoaching komen. In een team zitten natuurlijk altijd compleet verschillende mensen. De één zal meer hebben aan mijn benadering, de ander meer aan wat Petra meebrengt. Zo zal ieder teamlid er iets uit kunnen halen.”

Hebben jullie er zin in?

Eefje: “Ja! Het lijkt me supergaaf om meer bedrijven in die bak te zien en ze te laten kennis maken met de kracht van de dieren. Ik denk echt dat we mensen dieper kunnen raken hiermee dan wanneer ze alleen maar praten tijdens een teamcoaching.”

Petra: “Ja, dat denk ik ook. Ik kijk er ook heel erg naar uit om te gaan samenwerken met Eefje, om elkaar aan te vullen en ook van elkaar te leren. Samen gaan we nog betere paardencoaching geven! Ik ben er echt van overtuigd dat we iets ongelofelijk moois gaan neerzetten met z’n allen.”

Paardencoaching op De Peerdegaerdt

Ben je geïnspireerd of geïnteresseerd geraakt door dit interview? Lees dan gauw verder over paardencoaching op Paardencoaching & Spiegelen met paarden en meld je team aan voor een sessie. Of neem contact op met Petra Vlasblom via beleef@depeerdegaerdt.nl of 078- 369 0505

Volgende bericht