Vorige bericht

Kruidenondersteuning: hoe geneeskrachtige planten onze dieren ondersteunen

De natuur is mooi en bijzonder, dat is iets wat je op De Peerdegaerdt vanzelf merkt. Het is prachtig om het verloop van de seizoenen te volgen. En om te zien hoe de natuur ons het hele jaar door trakteert op leven in talloze vormen en kleuren. Het is hartverwarmend hoe ons landgoed soms uit haar voegen barst van het leven, vooral als de lente weer volledig doorbreekt.

Het is ook fantastisch om te zien hoe de natuur precies de juiste planten op het juiste moment laat groeien wanneer ons lichaam daar baat bij kan hebben. Mother (nature) knows best. Wonderlijk bijvoorbeeld dat de wortel van de prachtige rode zonnehoed – die goed is ter bevordering van je natuurlijke weerstand – precies in de herfst (aan de start van het griepseizoen) kan worden geoogst.

Op De Peerdegaerdt willen we graag in harmonie met de natuur leven. In synchronie met de seizoenen en gebruikmakend van de wijsheid, diepte en rijkdom die de plantenwereld ons te bieden heeft. Als voeding via onze moestuin en boomgaard, maar ook ter bevordering van de algemene gezondheid. Én als medicinale ondersteuning bij ziekte en kwalen.

Dieren met een rafelrandje

Op De Peerdegaerdt wonen talloze dieren die we de allerbeste zorg proberen te geven die mogelijk is. Veel van onze dieren hebben een rafelrandje. Ze zijn gered uit de bio-industrie of andere nare omstandigheden en hebben daar lichamelijke kwetsbaarheden, kwalen en ziekten aan overgehouden. Natuurlijk laten we regelmatig onze dierenarts komen voor de reguliere behandeling van deze lichamelijke kwalen en ziekten. Maar soms voelt dat als dweilen met de kraan open.

Dieren krijgen op De Peerdegaerdt een nieuwe kans op leven met meer waardigheid, liefdevolle vriendelijkheid en veiligheid. Dat is prachtig, maar het komt ook met een keerzijde: doordat wij de dieren redden, blijft hun dierenlijf langer in leven dan waar het in de bio-industrie voor gefokt is. Het gevolg is dat er allerlei lichamelijke kwalen ontstaan.

“Dat is enorm frustrerend” geeft Hèlen, medeoprichter van De Peerdegaerdt, toe. “Je gunt ze een beter leven en voor een deel geef je ze dat ook, maar dan lijden ze nog steeds doordat hun lichaam zo kapot is.”

Dampende pannen voor kruidenthee

Daarom doen we alles wat in onze macht ligt en gaan we ook graag te raden bij de wijsheid van de natuur. De natuur draagt tenslotte voor elk probleem ook een oplossing in zich. Om deze reden willen we ook bij het bestrijden van ziekte gebruik maken van wat het plantenrijk ons te bieden heeft aan medicinale ondersteuning. Iemand die hier alles van weet is friend of the farm Lisette Kreischer. Zij is herborist en sinds een aantal jaar betrokken bij De Peerdegaerdt voor advies op het gebied van medicinale kruidenondersteuning van onze dieren.

“Ongeveer anderhalf jaar geleden nodigde Hèlen mij uit om op De Peerdegaerdt langs te komen.” vertelt Lisette. “Ze wist dat ik kruidengeneeskunde had gestudeerd en daar in de praktijk wat ervaring mee had. We wilden kijken of we met kruidenondersteuning de gezondheid van de dieren konden versterken. Ook in de hoop dat de dierenarts dan wat minder vaak hoeft langs te komen.”

Zo begon een interessante reis. Een ontdekkingstocht eigenlijk, langs de wonderen van de kruidenwereld in dienst van de dieren. Inmiddels staan niet alleen supplementen en toevoegingen aan het voer voor de dieren op het programma, maar krijgen ook heel wat dieren dagelijks medicinale kruidenthee. Door het zorgboederijteam handgemaakt en door het drinkwater of de voeding gemengd.

“Dat is voor elk dier een andere combinatie aan kruiden, gebaseerd op de klachten van het dier en diens beïnvloedende omstandigheden,” vertelt Lisette. “Ik gebruik veterinaire kruidengeneeskundige boeken als referentie maar baseer de recepten en de dosering ook vooral op intuïtie en opgedane ervaring”.

Een berg ondeugende energie

Iedere maandag staat de keuken van De Peerdegaerdt vol met dampende pannen, de lucht zwanger van heerlijk geurende kruiden als rozemarijn en salie. Het maken van de kruidentheeën voor de dieren is een toegewijd klusje. De juiste ingrediënten bij elkaar zoeken, de juiste hoeveelheden afwegen, het op de juiste manier bereiden. Het vraagt om aandacht, tijd en toewijding. Maar die toewijding is niet voor niets want de kruidenondersteuning leidt tot mooie resultaten.

“Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en hebben we ontzettend veel dieren kunnen helpen,” vertelt Lisette dankbaar. “Kijk bijvoorbeeld maar naar Brownie, die is enorm opgeknapt.”

Lisette doelt op de prachtige zwarte kip van De Peerdegaerdt. Ze vertelt: “Toen we begonnen met de kruidenondersteuning ging het met Brownie he-le-maal niet goed. Ze had luis, haar krop veren was maar voor een tiende gevuld en ze at maar net genoeg om in leven te blijven. Brownie was totaal nergens in geïnteresseerd en zat daar maar te zitten.”

Ondanks de twijfels of Brownie het wel ging redden, ging het team voortvarend aan de slag met de aanwijzingen en recepten van Lisette. Er gingen heel veel kruiden als wijnruit, brandnetel, knoflook en zeewier door Brownies voer, ze kreeg echinacea. En ook kreeg ze een persoonlijke kruidenthee voorgeschreven die elke dag door haar drinkwater werd gemengd. Daarnaast werd na een paar weken reishi, een geneeskrachtige paddenstoel uit de Chinese geneeskunst toegevoegd aan het kruidenprotocol.

En met effect, want inmiddels is Brownie misschien wel de mooiste kip van De Peerdegaerdt. Ze is aangekomen, heeft talloze nieuwe veren, is zelfs begonnen met kukelen. Brownie is nu een gezonde kip met prachtig glanzende donkere veren en een berg ondeugende energie.

Weer levensenergie

Ook varken Mary heeft baat bij de kruidenondersteuning.

“Mary was eigenlijk de aanleiding voor de start met kruidenondersteuning” vertelt Lisette. “Zij had allerlei klachten, die ook door de dierenarts niet te verklaren waren. Ze was eigenlijk op leven na dood en we hadden het idee dat ze het helemaal niet ging overleven.”

Mary – samen met medevarkens Appa en Spikkel gered van de slacht na onderzoek in een universiteitslaboratorium – had allerlei rare bulten op haar been, liep slecht en zag er niet goed uit. Ook zij kreeg een persoonlijke kruidenthee voorgeschreven, evenals kruiden door haar voeding, oliën voor op haar bulten en tincturen.

“Ook al is het nog zoeken, we hebben toch al duidelijk resultaat geboekt” zegt Lisette trots. “De bulten zijn nog niet weg maar Mary zit zoveel beter in haar lijf.”

“Ik noem Mary altijd onze Beyoncé” lacht Lisette, “omdat ze zo’n sterke persoonlijkheid heeft. Die is weer zichtbaar geworden. Ze is weer in haar kracht gaan staan. Dat is toch wel het belangrijkste: dat haar levensenergie is teruggekomen. Haar ogen stralen weer en ze heeft weer plezier en energie”.

Vriendschap met de planten

Dat de natuur vol wonderen en bijzondere geheimen zit, weet Lisette als geen ander. In de jaren dat ze met kruidengeneeskunde werkt heeft ze veel ervaring op gedaan, in vriendschap met de planten waarmee ze werkt. Om haar liefde en vriendschap met planten te laten zien, organiseert ze op Landgoed de Peerdegaerdt ook dit jaar een workshop over kruidengeneeskunde. In deze workshop geeft ze achtergrondinformatie over wat kruidengeneeskunde is, hoe planten je kunnen ondersteunen in je eigen gezondheid en hoe je op basis van intuïtie een persoonlijke kruidentinctuur samenstelt.

Ook bijzonder is de tweedaagse introductiecursus natuurgeneeskunde in samenwerking met Margriet Dudok-van Heel van de Silverlinde. In deze cursus gaan deelnemers zowel aan de slag met kruidengeneeskunde voor zichzelf als hoe ze deze kennis kunnen toepassen op de gezondheidsbevordering van hun geliefde viervoeters.

Interesse in de workshop en cursus die Lisette organiseert op De Peerdegaerdt? Klik dan gauw door en boek jouw plekje!

Volgende bericht