Vorige bericht
Vorige bericht
Wat is de beste honingvervanger en hoe vind ik die? Honing is namelijk een heerlijk product, maar er is ook een belangrijke reden om geen honing te willen gebruiken. Maar hoe kun je honing dan vervangen? Welke alternatieven zijn er en waar moet je op letten? In deze blog vertellen we je meer over honingvervangers!
Honing is een natuurproduct, vol van smaak, rijk aan voedingsstoffen en op natuurlijke wijze geproduceerd. Maar helaas kleeft er ook een levensgroot nadeel aan honing eten: je ontneemt de bijen hun voedsel!
Honing wordt gemaakt door honingbijen in een bijenkorf, als voedsel voor zichzelf. Het zit vol belangrijke voedingsstoffen die zij nodig hebben om gezond te blijven. Door de honing weg te halen, ontnemen we de bijen dus hun voedsel. Hoewel de imker de honing vaak door suikerwater vervangt, is dat is lang niet zo voedzaam en gezond en overleven bijen daardoor soms de winter niet.
Veel mensen realiseren zich niet dat het eigenlijk heel slecht gesteld is met de populatie (wilde) bijen en bestuivers op aarde. Maar vergeet niet: bijen zijn onmisbaar in onze natuur en in de productie van ons voedsel. Zonder bijen en andere bestuivers wordt ons groente en fruit niet bestoven en mislukt de oogst. Hoog tijd dus voor een goede honingvervanger.
Mocht je je nu paniekerig afvragen: “Maar wat kan ik dan in plaats van honing gebruiken?”: geen zorgen. De alternatieven zijn legio! Ooit gehoord van agavesiroop, ahornsiroop of kokosbloemsiroop? En dan zijn er nog rijstsiroop, maïsmoutsiroop, gestemoutsiroop en dadelsiroop. En wat dacht je van yaconsiroop? Opties genoeg!
Agavesiroop is de makkelijkste optie om honing te vervangen. Het is een lichtgekleurde siroop die wordt gemaakt uit het sap van de blauwe agaveplant. Deze plant groeit vooral in Mexico en het is dezelfde plant waar ook tequila van wordt gemaakt. Iedere supermarkt heeft agavesiroop in zijn assortiment. Top als je een zoetmaker wilt in recepten of over je (plantaardige) yoghurt ’s morgens.
Ahornsiroop staat ook wel bekend als maple syrup. Het wordt gemaakt van het sap van de esdoorn. Bijna 80% van de ahornsiroop die wereldwijd wordt verkocht, komt uit Canada waar de esdoorn de nationale boom is. Ahornsiroop wordt al eeuwenlang in Noord-Amerika gegeten als zoetmaker. De siroop is iets kruidiger dan agavesiroop en ook iets duurder. Heerlijk als je een iets uitgesprokener smaak wilt dan agavesiroop.
Een ander alternatief op de markt is kokosbloesemsiroop. Dat is gemaakt van natuurlijk ingedikt kokosbloesemsap. Het grootste voordeel van deze honingvervanger is dat kokosbloesemsiroop een lage glycemische index heeft en daardoor minder impact heeft op je suikerspiegel. Daarnaast zitten er in de nectar allerlei mineralen en verschillende B-vitamines.
Dadels zijn enorm zoete vruchten en zijn dan ook een perfecte alternatieve zoetstof. De suikers komen bij dadels namelijk in een prachtig pakketje met allerlei andere voedingsstoffen. Je kunt zelf dadelsiroop maken door een handjevol dadels met een beetje water in de blender te gooien. Je kunt ook kant- en klare dadelstroop online bestellen. Heerlijk op een pannenkoek, maar ook te gebruiken als honingvervanger in recepten.
Rijststroop is een wonderlijke honingvervanger. Gemaakt van enkel volle rijst met water, waar een pap van wordt gekookt. Tijdens dit kookproces zorgen enzymen voor de zoete smaak. Er komt geen raffinage aan te pas en daardoor blijven de vitaminen en mineralen behouden. Een prima alternatieve zoetmaker dus. Overigens zijn ook tarwemoutstroop en maïsmoutstroop op dezelfde manier vervaardigd en dus ook prima alternatieven.
Yaconsiroop is voor velen een onbekende honingvervanger. Het is een onderbelicht maar goed alternatief voor honing. Yacon is een knolsoort die onder de grond groeit en oorspronkelijk uit de hoogvlakten van de Amazone en Andes komt. In Zuid-Amerika is yacon net zo normaal als hier de aardappel. Wist je dat yacon heel makkelijk groeit en ook prima in een Nederlandse moestuin te telen is? De knol heeft een unieke zoete smaak die vaak wordt vergeleken met karamel en stroop. Een prima, natuurlijk alternatief voor honing dus!
Bij alle honingvervangers geldt: let op dat je een puur product koopt. Veel van de honing die je in de supermarkt vindt, zijn eigenlijk nephoning, gemaakt van vooral veel suikerwater. Datzelfde geldt voor veel van de honingvervangers. Let op dat je 100% pure ahornsiroop koopt: bij andere ‘ahornsiropen’ wordt veel maissiroop toegevoegd. Ook bij yaconsiroop geldt dat je alle gezondheidsvoordelen kwijt bent wanneer je een bewerkte variant koopt. Zoek dus naar rauwe yaconsiroop.
Maar naast al deze siropen, staat het in de vegan wereld ook niet stil. Zo kun je tegenwoordig ook vegan honing vinden. Huh, vegan honing? Jazeker! Een honingachtig product waar geen bij aan te past komt, behalve voor de bestuiving van de vruchten dan.
Zo presenteerde The Happiest Healthy Farm eind september op Landgoed de Peerdegaerdt hun nieuwe vegan honing: De Floral Nectar for Honeys. Gemaakt van onbespoten appels en peren, gezoet met bietensuiker en verrijkt met geneeskrachtige kruiden van het seizoen. Een uniek product met een hele rijke smaak. Net zo’n verwarmende, troostende verwennerij als honing, maar dán verwen je ook de bijen. Met extra veel bloesem om te bestuiven en met hun eigen heerlijke honing.
Honingvervangers zoals agavesiroop, ahornsiroop en dadelsiroop zijn bij de (biologische) supermarkt te koop. Voor kokosbloesemsiroop en yaconsiroop kun je het beste kijken in een biologische voedingswarenwinkel. Alle opties zijn sowieso online te krijgen.
De nieuwe Floral Nectar for Honeys is te koop in onze webwinkel. En tot en met 5 december is er een speciale feestactie! Geef een Floral Nectar Cadeau Box weg en krijg zelf de Floral Nectar Winter cadeau.
Bestellen kan HIER!