Vorige bericht
Vorige bericht
Het is november en het moestuinseizoen zit er zo’n beetje op. We maken ons klaar voor de winter en kijken nog even genietend terug op een prachtig seizoen. Lees je mee in deze blog?
Moestuinieren in de klei betekent traag beginnen. Op De Peerdegaerdt hebben we ook geen (verwarmde) kas. Daarom begon ook dit moestuinseizoen thuis op de vensterbank bij moestuinvrouw Agaath. Daar kregen al in februari de paprika-, tomaten- en peperzaadjes de kans om te ontkiemen.
In maart vond de eerste bijeenkomst van onze nieuwe jaarcursus moestuinieren plaats. Tijdens de toffe praktijklessen – die tussen maart en oktober iedere maand plaatsvonden – nam ze de deelnemers mee door de grote tuin van De Peerdegaerdt. Daar deelde ze veel van haar kennis én passie tijdens een inspirerende gang door het jaar.
De eerste bijeenkomst van de moestuincursus vond plaats in een nog vrij kale tuin. Helemaal niet erg, want het thema van de bijeenkomst was de bodem. Wat is een goede moestuingrond? En hoe zorg je dat je bodem vruchtbare is en blijft? Met deelnemers van overal uit het land en dus verschillende grondsoorten (van zandgrond in Drenthe en Noord-Brabant tot de dikke klei van om de hoek), bleek er genoeg te leren over de verschillen in de tuin.
“Iedere tuin is anders” vertelt Agaath, “daarom is het zo belangrijk om goed te kijken en observeren. Wat zie je in de tuin? En wat zie je in de natuur in jouw omgeving? Wat kun je daarvan leren?”. Dat is dan ook één van de belangrijkste vaardigheden die Agaath haar cursisten meegaf tijdens de praktijklessen: observeren.
Ook een belangrijke vaardigheid om goed te kunnen meewerken met de seizoenen in de moestuin.
Dikke trossen tomaten in de moestuin
“De cursus is een gang door het jaar”, vertelt Agaath enthousiast. “Op alle momenten in het seizoen zijn er weer andere dingen om te doen in de tuin. Door goed te kijken, kun je mee in het ritme van jouw tuin en werk je samen met de natuur.”
Zo leerde Agaath de deelnemers van de cursus om goed te kijken. De seizoenen ontvouwen zich met tientallen subtiele veranderingen. Zo was de tuin in maart nog vrij kaal, maar schoot het groen al snel op. Al snel waren de uitgestelde moestuinbedden op Landgoed de Peerdegaerdt bedekt met frisgroene sprietjes en kleine plantjes. Wat volgde waren lange, warme weken vol zonneschijn. Topweer voor vruchtgewassen, zoals aubergine en tomaat.
Tijdens de bijeenkomst op een snikhete dag in augustus liet Agaath de deelnemers zien hoe de tomatenplanten erbij stonden: dikke trossen aan prachtig ontwikkelde planten. De planten zijn getopt, wees Agaath aan, “maar ik had daar met dit weer net zo goed nog even mee kunnen wachten, want het is nog warm zat!”
Dat ook Agaath inschattingsfoutjes maakt en er ook bij haar dingen mislukken, was ook een belangrijke les voor de cursusdeelnemers.
“Ik leed altijd onder het gevoel dat ik het niet kon”, vertelt een deelnemer. “Ik dacht dat ik moestuinieren vooral heel leuk vind maar er gewoon slecht in ben. Maar toen kwam ik hier en zag ik Agaath met haar zoete aardappels. De helft van het veld was opgegeten. En vorig jaar had ze geen tomaten omdat het mislukt was. Het hielp heel erg om te zien dat Agaath daar zo laconiek over is.”
De les: het hoort bij de natuur dat er dingen misgaan, je doet het niet fout en moet niet opgeven.
Een andere deelnemer knikt vol herkenning: “Ik ga met een vol hart en vol enthousiasme terug naar mijn moestuin! Er is zoveel om te proberen en ik ben ook niet meer bang om uit te proberen. Want je kunt niks fout doen en als het mis gaat, is het een les.”
Deelnemers met moestuinvrouw Agaath tijdens de jaarcursus moestuinieren
Zo hoort experimenteren bij moestuinieren, iets wat ook Agaath nog steeds regelmatig doet. Vaak slaat Agaath haar moestuinbijbel na voor specifieke richtlijnen. Maar, zo luidt één van haar adviezen: houd algemene moestuinrichtlijnen in je achterhoofd, maar kijk vooral naar wat je zíet in je tuin.
In de moestuin van De Peerdegaerdt gaan theorie en praktijk daarom altijd hand in hand.
“Voor mij was die combinatie heel mooi”, vertelt een deelnemer na de laatste cursusbijeenkomst. “Het is fijn om meegenomen te worden in de praktijk. Om naast de theorie ook gewoon te zien en merken wat er gebeurt.”
Leer jij ook makkelijker in de praktijk dan uit een boek? Lijkt het je leuk om meegenomen te worden op een gang door het jaar? Meld je dan nu aan voor onze moestuincursus van 2023. In zeven praktijklessen (én twee gastlessen) leer je in theorie én praktijk de belangrijkste basisadviezen en moestuinvaardigheden. Voor een succesvolle moestuin, zonder het gebruik van gif of kunstmest.
Lees meer en meld je aan voor de moestuincursus!