Vorige bericht

Samen leren, groeien en verbinden: Een interview met holistisch paardencoach Chantal Kooijman

Chantal Kooijman is gecertificeerd holistisch paardencoach op Landgoed de Peerdegaerdt en benadert haar vak op een unieke wijze, met evenveel aandacht voor zowel mens als voor paard.

Wat haar werkwijze zo uniek maakt? En welke reis ze zelf heeft afgelegd? Je leest er alles over in dit interview!

Niet bekend met paardencoaching? Lees dan eerst deze blog, waar we deze vorm van coaching uitgebreid toelichten.

holistisch paardencoach

Holistisch paardencoach Chantal Kooijman

Kun je ons iets meer vertellen over jouw achtergrond?

“Zeker! Zolang ik me kan herinneren, heb ik een passie voor de connectie tussen mens, dier en natuur. Na jarenlang te hebben gewerkt in diergeneeskunde besloot ik mij om te scholen binnen de Toegepaste Psychologie omdat ik mij meer wilde richten op mens en dier. Na een opleiding tot gezins- en jongerencoach besloot ik om BLAD (Begeleid Werken met Assistentie van Dieren) en Animal Assisted Therapy te studeren in Gent. Wat ik tijdens mijn studie echt fantastisch vond, was de manier waarop mijn lerares haar ervaringen uit het leven tussen verschillende inheemse volkeren en alle wijsheden die wij van hen kunnen leren integreerde in de lessen, waarbij de nadruk lag op verbinding.

Na deze opleiding ging ik aan de slag als gezins- en jongerencoach met assistentie van dieren, maar wilde me graag verder ontwikkelen. Daarom schreef ik me in voor de Post-HBO opleiding Cognitief Coachen met Paarden, waarmee ik me officieel certificeerde als paardencoach. Tot slot deed ik de opleiding Ethologie Paard van Wendy Bleekemolen om nog meer te leren over gedragsbiologie van paarden. Sindsdien heb ik nog vele bijscholingen gevolgd in dit leuke en interessante vakgebied.” 

Wat vind je zo mooi aan het werken met paarden en (jonge) mensen?

“Het meest prachtige aan mijn werk vind ik de verbinding tussen mens en dier en dat ik zowel de deelnemers als paarden mag zien groeien tijdens de coachtrajecten.

De meeste kinderen en jongeren waar ik mee werk zijn hoogsensitief, net als ikzelf. Maar ook paarden zijn erg gevoelig; ze hebben een buitengewone emotionele intelligentie en pikken feilloos de kleinste details op. Breng ze samen en er ontstaat al snel een heel bijzondere wisselwerking.

We leven in een wereld waarin veel jonge mensen helaas al op vroege leeftijd de verbinding met zichzelf verliezen. Dit komt mede door de overweldigende hoeveelheid indrukken en prikkels die we dagelijks moeten verwerken binnen een vaak gehaaste en veeleisende maatschappij. Het is daarom bijzonder waardevol en dankbaar werk om deelnemers, samen met de paarden, vanuit hun overvolle hoofd weer terug te kunnen helpen naar voelen en hun eigen natuur.”

Wat maakt jouw werkwijze als holistisch paardencoach uniek?

“Hoewel mijn opleidingen een stevige wetenschappelijke basis hadden, ga ik zelf grotendeels intuïtief te werk. Mijn benadering is holistisch en komt deels voort uit mijn affiniteit met sjamanisme, waarin alles één geheel vormt – mens, dier en natuur. Ik geloof dat zowel mensen als dieren elkaar kunnen helpen en nodig hebben om onze wereld en elkaar in balans te kunnen houden. Deze filosofie komt natuurlijk ook prachtig tot uiting op Landgoed de Peerdegaerdt.

Met paardencoaching (en eigenlijk met Animal Assisted Activities in het algemeen) start je vanuit de hulpvraag van de mens, waar een dier tegenover staat die hulp kan bieden. Maar een sessie kan ook heel waardevol zijn voor het dier, en ik vind het erg belangrijk altijd rekening te houden met zowel de behoeften van de deelnemer als het paard. Bijzonder genoeg liggen die vaak helemaal niet zover uit elkaar. Dit bevestigt voor mij weer die eenheid tussen mens, dier en natuur.

Een heel mooi voorbeeld hiervan is een sessie die ik vorig jaar begeleidde tussen Femke, een meisje van 12 en onze ruin Peer, een introvert paard die onbekende dingen nog best spannend kan vinden. Tijdens de sessie creëerden we een familieopstelling met attributen. Femke symboliseerde de gele bal (zie foto’s). Om haar heen werden symbolische elementen opgebouwd met behulp van Peer. Tijdens de opstelling reageerde Peer angstig als de gele bal (Femke) in beweging kwam. Dit emotioneerde haar, aangezien Femke zelf ook kan worstellen met verschillende angsten. Ik stelde haar de vraag: “Wat heeft Peer van jou nodig?” Femke antwoordde dat ze voor Peer zou zorgen en dat hij op haar kon vertrouwen. Dit was een mooie eerste stap richting het opbouwen van haar eigen zelfvertrouwen en vermogen zichzelf te kalmeren. Met mijn begeleiding richtte ze zich op haar ademhaling en presenteerde de bal aan Peer als iets dat niet eng was, zelfs als ze zichzelf af en toe angstig voelde, geknield naast zo’n groot paard. Uiteindelijk mocht ik tijdens deze sessie getuige zijn van een shift zowel in Femke als in Peer; ze hielpen elkaar op een onverwachte manier. Dit is precies de soort verbinding waar ik iedere keer weer naar op zoek ga en die voor zowel dier als mens enorm waardevol zijn.”

holistisch paardencoach

Femke en paard Peer tijdens een paardencoachingssessie

Wat vind je het meest uitdagende aan je werk als holistisch paardencoach op De Peerdegaerdt?

“Op het landgoed werk ik in een natuurlijke omgeving waarin we bijvoorbeeld te maken hebben met het weer en de seizoenen, maar ook met de aanwezigheid van andere mensen en dieren van de zorgboerderij. Al deze elementen kunnen van invloed zijn en ik streef ernaar deze zoveel mogelijk in balans te brengen tijdens een sessie… maar dat kan wel eens een uitdaging zijn!

Daarnaast vind ik het naast het menselijke aspect ontzettend belangrijk om ook oog te hebben voor wat het van een paard vergt om co-coach te zijn. Zeker als een deelnemer emotioneel beladen is of veel spanning ervaart, kunnen paarden deze energie overnemen. Na afloop van een sessie, als ik afscheid heb genomen van de deelnemer, kijk ik goed of het paard (een groot deel van) de spanning al heeft kunnen loslaten. Of dat hij/zij nog iets extra’s van mij nodig heeft. Net als mensen, zijn er ook paarden die wat meer “binnenvetters” zijn. Merk ik dat het paard nog gespannen is, dan help ik hem/haar door bijvoorbeeld nog even samen wat te gaan bewegen en wandelen, te masseren en/of even lekker iets te snoepen. Zo komt ook het paard net zo gebalanceerd weer uit een sessie als de deelnemer.”

holistisch paardencoach

Het is duidelijk dat Chantal, met haar unieke en liefdevolle aanpak, een verschil maakt in het leven van degenen die de weg naar paardencoaching op Landgoed de Peerdegaerdt vinden. Samen leren en groeien vormen de essentie van haar bijzondere werk. Wil jij graag in contact komen met Chantal? Stuur haar gerust een mailtje op actief@depeerdegaerdt.nl ter attentie van Chantal Kooijman.

Volgende bericht