Vorige bericht

Eten uit je moestuin in de winter

Eten uit je moestuin in de winter, hoe doe je dat? Voor veel moestuinliefhebbers is jaarrond uit je eigen tuin eten de ultieme droom. Niet alleen zijn zelfgekweekte groenten lekkerder: ze bevatten doorgaans ook meer voedingsstoffen en minder giftige stoffen dan groenten uit de supermarkt. Bovendien is het fijn om te weten waar je voedsel vandaan komt en zo bewust met je eten bezig te zijn. Dat je in de lente en zomer makkelijk uit je moestuin kunt eten, is geen verrassing. Maar wist je dat je – als je het goed aanpakt – écht jaarrond uit je moestuin kunt eten? In deze blog vertellen we hoe je ook kunt eten van je moestuin in de winter.

Moestuin in de winter: wintergroenten zaaien

Eten uit je moestuin in de winter? Boerenkool is een geweldige optie.

Boerenkool is een heerlijke wintergroente die tegen vorst kan!

Wanneer je een goed moestuinplan maakt, houd je ook rekening met gewassen die nog prima tegen een stootje kou kunnen. Met de juiste planning zijn je bedden op het juiste moment vrij om de gewassen te zaaien die je in de (late) herfst of in de winter kunt oogsten. Spruitjes zijn échte wintergroenten die je tussen half april en half mei zaait en kunt oogsten vanaf eind september.

Ook bloemkool is een welkome groente voor een heerlijk warm dampend bord winterkost. Je zaait hem aan het einde van de lente en kunt er vervolgens de hele herfst tot het begin van de winter van eten. Late herfst- of winterprei wordt al in april voorgezaaid en uitgeplant in de zomer. Daar kun je vervolgens van begin november tot ver in het voorjaar van oogsten. Overigens kunnen in de koele herfst veel groenten ook gewoon nog wat langer op het veld bewaard worden, zodat je je oogst over een wat langere periode kunt uitstrijken. Zo kun je ook eten uit je moestuin in de winter.

Maar er zijn nóg meer groenten die je in de winter kunt oogsten. Denk aan winterpeen, knolselderij, koolraap en pastinaak. Van veel koolsoorten en wortelgroenten wordt zelfs gezegd dat ze lekkerder smaken na flink wat kou of zelfs wat vorst. Dit komt doordat de planten een metabolisch proces activeren om zichzelf te beschermen tegen de kou: hierbij wordt zetmeel omgezet in suiker, wat de groenten een rijkere smaak geeft.

Bladgroenten als veldsla en winterkers kun je zelfs in september of oktober nog zaaien om er dezelfde winter nog van te kunnen eten. Winterpostelein ontkiemt zelfs pas bij een temperatuur van minder dan 12 graden. Ook rucola kun je praktisch jaarrond telen.

Groenten opslaan voor de winter

Een goede moestuinplanning mét wintergroenten heeft als voordeel dat je de moestuingrond zo lang mogelijk bedekt houdt. Hierdoor blijft de structuur, voeding en het bodemleven van je grond beter behouden.

Maar er is een andere, simpele manier om te kunnen eten van je moestuin in de winter: oogst opslaan!

  • Knollen, rapen, wortels en bieten kun je opslaan in vochtig zand. Bewaar ze per soort groente in een kist. Haal het overtollige loof eraf en leg ze laag voor laag in een kist, afgewisseld met een flinke laag zand.
  • De meeste fruit- en groentensoorten kun je invriezen. Blancheer groente voor optimale smaak even kort in kokend water voor je ze invriest en snijd ze vast in stukjes van de gewenste grootte.
Moestuin in de winter? Als je droogbonen op de juiste manier opslaat, kun je de hele winter uit je tuin eten!

Twee soorten bonen liggen te drogen

  • Veel groenten en fruit kun je ook bewaren door ze te drogen in de oven. Snijd schijfjes of stukjes van fruit (zoals appels of peren) of groenten (zoals tomaten). Leg ze op een ovenrooster en schuif deze in het midden van de oven. Laat ze op de laagste oventemperatuur een paar uur in de oven zitten zodat het vocht kan verdampen. Laat de oven op een kiertje openstaan zodat het vocht weg kan. Heb je veel oogst om te drogen, overweeg dan eens de aanschaf van een speciale droogoven.
  • Kruiden als rozemarijn en tijm kun je ook drogen. Dat doe je simpelweg aan de lucht. Maak bosjes van tien takjes en hang ze ondersteboven in een warme, donkere, droge kamer. Laat ze een paar weken drogen. Ook bepaalde bonensoorten zijn geschikt om te drogen, zoals kidneybonen en Spaanse witte bonen. Oogst ze op een droge dag en leg ze in één laag op een krant of in een kratje. Laat ze een paar weken drogen en je kunt er de hele winter van genieten!
  • Iets arbeidsintensiever maar wel heerlijk Oud-Hollands is het wecken en inmaken van fruit en groenten. Ingemaakt voedsel kun je maanden tot zelfs jaren bewaren. In onze jaarrond moestuincursus word je tijdens een inspirerende gastles meegenomen in de wondere wereld van deze techniek.

Efficiënte moestuin

Wanneer je een goed moestuinplan maakt en elk deel van je oogst opeet of opslaat, kun je van een klein stukje moestuin heel veel plezier hebben. Het is een heel kunst om je moestuin efficiënt te gebruiken. Wil jij dit ook leren? Moestuinvrouw Miranda van Landgoed de Peerdegaerdt helpt je graag op weg. Op Landgoed de Peerdegaerdt kun je als moestuinbeginner en -gevorderde terecht voor allerlei workshops.

Meer informatie? Kijk hier: Workshops en activiteiten op Landgoed de Peerdegaerdt.

Volgende bericht