Vorige bericht

Dieren zijn goed voor je! Hier lees je waarom

Iedereen kent het rustgevende, ontspannende effect dat dieren op je hebben. Even lekker knuffelen met de hond, wegkruipen in de dikke manen van je paard of de tevreden spinnende kat op schoot aaien. Wat is het toch fijn om dieren om je heen te hebben! Kinderen snappen dat als geen ander: ze trekken automatisch naar dieren toe, ongeacht hun karakter of levenservaringen. Zij begrijpen intuïtief meteen dat dieren onze vrienden zijn en dat het heel gezond voor je is om dieren om je heen te hebben.

Open en onbevangen

Dieren zijn goed

Maar niet alleen kinderen trekken automatisch naar dieren toe. Vrijwel iedereen die op ons landgoed komt, kan de verleiding niet weerstaan om even een dier te aaien. Dieren hebben simpelweg dat effect: ze maken open contact, zijn blij je te zien en tonen dankbaarheid voor iedere aai of knuffel. Dat is wat dieren zo bijzonder maakt: ze zijn open in contact. Bij dieren kan en mag je altijd jezelf zijn. Dat zijn zij tenslotte ook. Dieren communiceren duidelijk, geven helder hun grenzen en wensen aan en reageren heel puur. Bij dieren weet je precies waar je aan toe bent. Dat voelt fijn en veilig.

Ontspanning, structuur en verantwoordelijkheid

De dieren op De Peerdegaerdt zijn ook heel belangrijk voor de deelnemers van onze zorgboerderij. Onze dieren – van geit tot paard en van varken tot kip – stellen onze deelnemers direct op hun gemak. Ze helpen hen om makkelijker en sneller te ontspannen. Deelnemers halen steun en vreugde uit de onvoorwaardelijke vriendschap met de dieren. Het gevoel dieren liefde en aandacht te kunnen geven, geeft deelnemers een gevoel van zingeving.

En ook in ieder begeleidingstraject op de zorgboerderij van De Peerdegaerdt zijn de dieren heel belangrijk. Dieren zijn afhankelijk van onze zorg, ze kunnen geen dag overgeslagen worden. Dat vraagt om verantwoordelijkheid en structuur. Op deze manier helpen de dagelijks terugkomende werkzaamheden deelnemers om structuur aan te leren en te leren omgaan met verantwoordelijkheid. Door zorg te dragen voor onze dieren krijgen de deelnemers op een ontspannen, leuke manier meer zelfvertrouwen.

Animal Assisted Activities – Dieren zijn goed voor je

Dieren zijn goed

Op De Peerdegaerdt werken we met Animal Assisted Activities. Dit houdt in dat dieren bij bepaalde activiteiten een belangrijke ondersteunende rol kunnen vervullen. Bijvoorbeeld bij paardencoaching. Paarden zijn expert in lichaamstaal en geven met hun gedrag en houding directe feedback op wat wij uitstralen. Het paard is als een perfecte spiegel. Daarin zie je wat het effect is van jouw gedrag, intentie en lichaamstaal op die van een ander. Een paard laat zich niet foppen: hij heeft feilloos door wanneer jij gespannen, boos of ongeduldig bent en weerspiegelt dat in zijn eigen gedrag. Dat is confronterend, maar ook heel helpend. Blokkades en patronen worden zo zichtbaar waarvan je je eerder misschien niet bewust was. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je er tijdens de paardencoaching ook nog eens heel gericht mee aan de slag.

In het hier en nu met knuffelvarkens

Maar niet alleen paarden kunnen ondersteunen bij Animal Assisted Activities. Ook varkens zijn heel gevoelige, intelligente en sociale dieren van wie je enorm veel kunt leren. Zo zijn varkens hele eigengereide, zelfverzekerde dieren. Ze trekken zich geen moer aan van wat anderen vinden en gaan precies hun eigen gang. Ginger & Knor zijn uiterst tevreden met zichzelf, ook grinniken mensen vaak dat ze “mooi van lelijkheid” zijn. Dit natuurlijke zelfvertrouwen kan een prachtig voorbeeld zijn waaraan deelnemers van de zorgboerderij zich kunnen spiegelen.

En wat ook heel fijn is van varkens: ze zijn mega-ontspannen en stralen die rust ook uit naar wie in hun buurt is. Vooral onze Kunekune varkens Ginger & Knor zijn een ster in ontspanning: ze luieren bijna 80% van hun dag! Dat is heel aanstekelijk: het nodigt je uit om ook je emoties en gedachten los te laten en te ontspannen. Ginger & Knor zijn dol op knuffelen en aaien en vinden het prima als je tegen ze aan komt liggen in het stro van hun stal. Wanneer je dat doet, is hun rustgevende effect direct voelbaar: je bent vanzelf volledig in het hier-en-nu en wordt vanzelf vrolijk. Een prachtige en waardevolle les in mindfulness.

Geïnspireerd door dieren

Niet alleen deelnemers van onze zorgboerderij profiteren van de rust, liefde en wijsheid van onze dieren. Ook deelnemers aan onze workshops mogen zich laten inspireren door onze dieren. Onze populaire workshop ‘Varkens Knuffelen’ met Ginger & Knor is een leuke manier om kennis te maken met de magie van dieren: tijdens het knuffelen en borstelen, leer je de dieren beter kennen en merk je het rustgevende en gelukzalige effect van in contact zijn met dieren. Klik hier voor meer informatie en kaartjes voor één van de workshops!

Ook kinderen kunnen ervaren hoe speciaal dieren zijn tijdens onze leuke vakantieworkshops.  Zo gaan ze tijdens de workshop ‘paardentaal’ aan de slag met het herkennen van de lichaamstaal van paarden en kunnen ze tijdens de workshop ‘varkens knuffelen’ eindeloos knuffelen met onze Ginger & Knor. Klik hier voor meer informatie en kaartjes!

Volgende bericht