Vorige bericht

Alles wat je wilt weten over: Sla zaaien, kweken en oogsten

Weet je dat je zelfs op een postzegel van een balkonnetje je eigen heerlijke, knapperige sla kunt kweken? Gaaf hè? Maar natuurlijk mag de sla ook zeker niet ontbreken in de moestuin. Daarom in dit blog alle tips en trucs om beSLAgen ten ijs te komen met deze groene groentefavoriet.

Inhoudsopgave

Vraag 1… Wanneer kun je het beste sla zaaien?

Timing is alles in het hele leven, zo niet minder bij het inzaaien van sla. De juiste timing kan het verschil zijn tussen een magere oogst en een sla-explosie. Maar zoals je hieronder gaat lezen, is die timing lekker breed.

Wanneer zaai je in welk seizoen?

Je kunt namelijk met sla best een boel kanten op. Wanneer je rekening houdt met de volgende zaken kun je altijd wel een slaatje kwijt op je land, behalve in de winter dan. Let op: je keuze van slasoorten kan je succes in de verschillende seizoenen sterk beïnvloeden. Vraag dit na bij je moestuinspecialist!

Lente: Zaai je sla van half maart tot eind mei… De lente is als een all-inclusive resort – niet te warm, niet te koud en lange dagen om te groeien (en van te genieten)!

Zomer: Je kunt sla zeker in de zomer zaaien, maar pas op! Je slaplantje kan sneller doorschieten dan een puber in de groei. Zaai dus in de schaduw en geef water alsof je leven ervan afhangt, want uitdroging is het andere wat op de loer ligt.

Herfst: Eind augustus tot oktober is prime time voor herfst- en vroege wintersla. Als de temperatuur daalt, doet je sla een vreugdedansje!

Handige tips

Temperatuur: Sla is het gelukkigst tussen 10-20°C. Niet te warm, niet te koud, net als wij eigenlijk.

Licht: Sla is een echte zonaanbidder bij het ontkiemen. Bedek de zaadjes dus maar een héél klein beetje, alsof je ze instopt voor een middagdutje.

Hoe zaai je sla in de tuin?

Stap-voor-stap

Bereid de grond voor: Zorg ervoor dat je grond zo luchtig is als een versgebakken vegan croissantje. Gooi er wat compost bij. Dat is dan het vitamineshotje voor je sla.

Zaai de zaadjes: Maak kleine geultjes, ongeveer zo diep als je pinknagel. Strooi de zaadjes erin alsof je confetti uitstrooit op een feestje en een feestje is het.

Bedek en verzorg de zaadjes: Doe er een dun laagje aarde overheen, als een dekentje. Houd de zaadjes vochtig, maar dompel ze niet in een badje.

Water geven en beschermen: Geef regelmatig water, vooral als het droog is qua weer. Bescherm jonge plantjes tegen late vorst met een fleecedekentje – ja, echt! Nee, niet echt… Dit doe je met een zogenaamd klimaatdoek.

Tips voor sla in potten

Waarom is dat handig?

Sla in potten is SUPER voor stadsmensen met weinig ruimte. Plus, je kunt je plantjes extra goed in de smiezen houden.

Hoe doe je dat?

Kies de juiste pot: Neem potten met gaatjes onderin – sla houdt niet van natte voeten!

Zaai en verzorg: Strooi de zaadjes uit alsof je kruimels voor de vogels strooit. Houd de grond vochtig.

Licht: Zet de potten op een zonnig plekje, maar niet waar ze kunnen verbranden als een bleke toerist op een Spaans strand.

Hoe verzorg je sla terwijl het groeit?

Water geven

Sla is als een spons – altijd dorstig! Geef ‘s ochtends water, dan blijft de sla de hele dag fris en fruitig. Niet ‘s avonds water geven, tenzij je de schimmelkaas op je sla erbij wilt laten groeien.

Voeding geven

Gebruik natuurlijke meststof met veel stikstof. Dat is als een energiedrankje voor je slablaadjes. Geef elke twee of drie weken een beetje, niet te veel.

Ziektes voorkomen

Houd de blaadjes goed droog om schimmel te voorkomen. Zet de planten niet op elkaars lip, ze hebben ruimte nodig om te ademen.

Sla kweken op een natuurlijke manier

Op Landgoed de Peerdegaerdt wordt sla verbouwd op een natuurlijke, gifvrije manier. Moeder Natuur is van harte uitgenodigd om de tuin te runnen. Het resultaat is een gezonde tuin zonder chemische troep met heerlijk voedsel en de prachtigste bloemen. En sla!

Ook de principes van permacultuur vind je terug in De Peerdegaerdtse moestuin.

Mocht je nu meer willen leren over moestuinieren of over moestuinieren volgens permacultuur, meld je dan aan voor de Workshop Moestuinieren of de Workshop Permacultuur en leer in de praktijk hoe je de beste en mooiste sla zelf verbouwt!

Moestuinvrouw Miranda en Groenmeester Olav staan te trappelen om je alle fijne kneepjes te leren.

Dan nu, het leukste! De oogst.

Wanneer en hoe oogst je sla?

Wanneer is het tijd?

Sla is meestal na 30 tot 70 dagen klaar voor consumptie. Het hangt af van welke soort je hebt. Dikke tip: Oogst ‘s ochtends, dan zijn de slablaadjes lekker fris en knapperig.

Hoe oogst je?

Kropsla: Snijd de hele krop af als deze goed stevig aanvoelt.

Bladsla: Pluk de buitenste blaadjes, de binnenste groeien dan door als een eeuwigdurende sla-fabriek.

Bewaren: Stop de sla in een losse plastic zak in de koelkast. Dan blijft het een weekje goed. Je ziet overigens snel genoeg of sla niet meer goed is. Slappe bladeren en bruinige randen… Helaas die heeft zijn beste tijd gehad.

Tip van Miranda

Sla zaaien, kweken en oogsten

Wie zag ze niet voorbij schrijden op de tere blaadjes van de groene groentes in de moestuin. Dit jaar, meer dan voorgaande jaren houden de slakken huis in vele tuinen. Voordat we massaal boos worden op de slak (lees vooral ‘The sound of a wild snail eating‘ en leer hoe bijzonder slakken zijn) en allerlei gruwelijke moordmethodes uit de kast trekken wil ik graag drie tips aanbieden die redelijk lijken te werken en vriendelijk zijn voor slak en mens:

  1. Teel wat meer van een door slakken aanbeden plant, dan is de kans groter dat niet alle planten worden opgegeten;
  2. Rouleer de teelt. Dit is vooral een ontmoedigingsstrategie. Door ieder jaar weer een ander gewas op een bed te telen, heb je kans dat de slakken hun weg opnieuw moeten vinden;
  3. Nog iets onder de vlag van ontmoedigingsbeleid: Gebruik slakkenkragen! Dit is tot nu toe de meest efficiënte, vriendelijke en relatief werkbare methode die we toepassen. Goede slakkenkragen, of ook wel anti-slakkenringen genoemd, maken het wel heel lastig voor de slak om het lekkere slaplantje te bereiken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke sla groeit het beste in Nederland?

Kropsla, eikenbladsla en ijsbergsla voelen zich hier net zo thuis als wij op een terrasje in de lentezon.

Wat als je sla doorschiet?

Oogsten! En plant nieuwe sla op een meer schaduwrijke plek of geniet van deze doorgroei actie en verwonder je slechts over de hoeveelheid bestuivers die zullen snoepen van de bloemen

Kun je sla binnen kweken?

Jazeker! Zet potten op een lichte plek en zorg dat er genoeg lucht bij kan. Water geven en zie ze groeien.

Hoe zorg je dat je altijd sla hebt?

Zaai elke twee weken nieuwe zaadjes, dan heb je een oneindige slavoorraad. Het is als Netflix, maar dan voor je maag!

Sla zaaien, kweken en oogsten is niet moeilijk en hopelijk heeft dit blog je de nodige kennis en leesplezier gebracht.  Beginner, gevorderd of expert, iedereen kan dit! Als je goed voor je plantjes zorgt, word je beloond met knapperige, verse sla die je de supermarkt doet vergeten.

Volgende bericht