Vorige bericht

Een echte Peerdegaerdtse Kerstlunch mét recepten

Het is bijna Kerstmis, maar op De Peerdegaerdt namen we al een klein voorproefje. Er was een heuse Peerdegaerdtse Kerstlunch voor alle medewerkers en deelnemers. En het was hééééerlijk! Ter inspiratie delen we hier de recepten. Mocht je een vegan Kerstlunch willen gaan verzorgen voor een grote groep, denk 6 tot 8 personen… Geen paniek, met deze overheerlijke gerechten schud je zo een feestmaal uit de mouw.

Met grote dank en kudo’s aan landgoedchef Wendy en nieuwbakken Peerdegaerdtse keukenprins Steven. En ja, we delen ook jaloersmakende foto’s 😉.

Dan hier de recepten van de drie gerechten.

Voor

Romige bloemkoolsoep met shiitake en lente-ui

De Peerdegaerdtse KerstlunchIngrediënten:
1 prei
milde olijfolie
1 bloemkool
groentebouillon
1 bakje shiitakes
sesamolie
lente-ui
sojamelk, ongezoet
peper en zout
zwart sesamzaad

Bereiding:

Snijd en was de prei. Bak op een laag vuur even in milde olijfolie totdat de prei zacht is. Snijd de bloemkool inclusief blad in grove stukken en voeg toe. Voeg daarna 1 liter groentebouillon toe. Breng aan de kook.
Snijd in de tussentijd de shiitake in repen. Verhit een scheut sesamolie in de wok en roerbak de shiitake op een hoog vuur. Zet apart. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Als de bloemkool helemaal zacht is, pureer dan de soep. Voeg een flinke scheut sojamelk toe en blijf pureren. De consistentie van de soep moet lekker lobbig en romig zijn. Niet waterig of dun. Breng op smaak met peper en zout.

Garneer de soep met de gebakken shiitake, lente-ui en zwarte sesamzaadjes.

Hoofd

Loeuf Bourguignon – Polenta met tuinkruiden en uienchutney

Het recept van de Boeuf Bourguignon is van Wat Eet je Dan Wel, Suzanne.

De Peerdegaerdtse KerstlunchIngrediënten:
1 zak vegetarian meat slices of 2 schaaltjes AH vegan stoof stukjes of 1 blik linzen van 400 gram
olie, om te bakken
4 worteltjes of 1 grote winterwortel, in dunne plakjes gesneden
1 grote ui, gepeld
1 doosje met 250 gram witte champignons
plantaardige boter, om te bakken
1 schaal plantaardige spekjes
3 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1 klein blikje tomatenpuree
1 theelepel gedroogde tijm
1 liter groentebouillon
375 ml rode wijn
1 eetlepel fijngehakte peterselie
25 gram bloem, gezeefd
ongeveer 30 zilveruitjes
een paar takjes verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm (dit is optioneel)
1 laurierblad
zwarte peper en zeezout

Bereiding:
Gebruik je de vegetarian meat slices (TVP) doe deze dan in een grote kom en giet er kokendheet water bij tot de stukjes onder water staan. Laat een kwartiertje staan.
Spoel de meat slices in een vergiet onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
Knijp zoveel mogelijk water uit de stukjes met je handen.
Snijd de stukjes doormidden.
Verhit een scheut olie in een koekenpan of wok en bak de stukjes in een paar minuten op hoog vuur aan de beiden kanten tot het begint te kleuren. Houd de gebakken stukjes apart.
Gebruik je de AH vegan stoof stukjes, bak deze volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd apart.
Snijd de wortel in dunne plakjes, de ui in dunne halve ringen en de champignons in kwarten.
Smelt een flinke klont plantaardige boter in een braadpan en bak hierin de spekjes een minuut of 5. Zet apart.
Smelt weer een klont plantaardige boter in de pan en bak de uien op een laag vuur tot ze zacht worden.
Zet het vuur hoger, voeg de knoflook, wortel en champignons toe en bak een paar minuten mee.
Voeg de tomatenpuree en gedroogde tijm toe en bak een minuutje mee.
Voeg de gebakken spekjes toe.
Schenk de groentebouillon en wijn erbij, en voeg vervolgens de peterselie toe. Roer alles goed door.
Zeef de bloem er beetje bij beetje boven en roer tot de bloem opgelost is.
Smelt in een andere koekenpan een klont boter met een beetje olie. Bak de zilveruitjes met de takjes tijm in de pan op een laag vuur, schud regelmatig om. Bak ze uitjes tot ze zacht beginnen te worden en gaan kleuren.
Verwijder de takjes tijm en voeg de zilveruitjes toe aan de ingrediënten in de braadpan.
Voeg de gebakken meat slices/gebakken vegan stoof stukjes of de linzen toe.
Voeg het laurierblad toe, breng op smaak met zwarte peper en zeezout en laat een half uurtje met deksel schuin op de pan op laag vuur pruttelen, roer regelmatig door.
Verwijder het laurierblad.
Serveer de boeuf bourguignon met aardappelpuree, pasta of stokbrood.

De polenta met tuinkruiden maak je als volgt.

Ingrediënten:
polenta, instant
verse tuinkruiden
water
vegan boter
olijfolie
peper en zout
uienchutney (AH)

Bereiding:
Kook de polenta in de aangegeven hoeveelheid water. Blijf goed roeren. Voeg halverwege de verse tuinkruiden toe (bijvoorbeeld rozemarijn en tijm). Als de polenta loskomt van de rand is die goed. Breng op smaak met peper, zout en een flinke klont vegan boter. Stort de polenta in een ingevette ovenschaal en laat koelen. Smeer voordat de polenta de oven in gaat de bovenkant in met olijfolie, wat klontjes boter. Kruid flink met rozemarijn, tijm, peper en grof zout. Zet de polenta in een voorverwarmde oven (180 graden) totdat er een licht korstje ontstaat. Haal uit de oven, snijd de polenta in stukken en garneer met verse bieslook en wat uienchutney.

Na

Warme bosbessencrumble met walnoten, roomijs en slagroom

KerstlunchIngrediënten:
200 gram hazelnoten en walnoten, gehakt
200 gram vegan boter, in blokjes
200 gram havermout
200 gram kristalsuiker
700 gram bosfruit, diepvries
vegan vanille ijs van Hertog jan
bus vegan slagroom (vaak plantaardige topping genoemd)

Bereiding:
Hak de noten in kleine stukjes (handmatig met een mes of met de pulsenstand van de keukenmachine).
Pulseer vervolgens de boter, havermout en suiker in de keukenmachine totdat alles grof gemengd is en er een kruimeldeeg ontstaat. Dit kan ook met de hand in een grote mengkom. Meng daarna de gehakte noten erdoor.
Doe het bevroren bosfruit in een ingevette ovenschaal. Verdeel de crumble erover. Bak vervolgens zo’n 25 minuten in voorverwarmde oven van ongeveer 175-180 graden totdat de crumble een goudbruin kleurtje heeft. Check regelmatig.
Laat een beetje afkoelen. Verdeel de crumble over de borden en garneer met een bolletje vanille roomijs en een dot slagroom.

Zalig Kerstfeest?

Wij hebben de feestdagen ingeluid met heerlijke plantaardige verwennerij. Wees vooral geïnspireerd!

Volgende bericht