Vorige bericht

Mien Ruys – Pionier van de Nederlandse tuinarchitectuur

Weet je dat er op Landgoed de Peerdegaerdt een prachtige rozen- en wandeltuin te vinden is, ontworpen door Mien Ruys? Zegt die naam je niets? Hoog tijd om het eens over haar te hebben.

Mien Ruys, een begrip in de Nederlandse tuinarchitectuur, heeft namelijk een blijvende indruk achtergelaten op hoe we nu tuinen ontwerpen en beleven. Haar moderne aanpak en unieke ontwerpfilosofieën maakten haar niet alleen een pionier, maar ook een inspiratiebron voor tuinliefhebbers en ontwerpers wereldwijd.

Wanneer je De Peerdegaerdtse rozentuin ziet, lijkt het of elke plant op de perfecte plaats staat, alsof het plan van de natuur precies zoals het bedoeld is, gevolgd wordt. De uitgesproken Mien Ruys signatuur.

In deze blogpost een introductie van het leven en werk van Mien Ruys, haar invloedrijke ontwerpen en haar blijvende nalatenschap in de wereld van tuinen.

Leven en opleiding

Mien Ruys werd op 12 april 1904 geboren in het Overijsselse Dedemsvaart. Ze groeide op in een tuindersfamilie. Haar vader was de man achter de bekende Koninklijke Kweekerij Moerheim N.V..

Tuinieren werd haar met de paplepel ingegoten. Ook haar twee broers en zus werkten in het familiebedrijf. Haar andere zus was de enige telg die een andere weg koos dan de groene vingers namelijk die van een academische carrière. Mien studeerde tuinarchitectuur in Duitsland, waar ze allerlei invloeden opdeed vooral door de zogenaamde modernistische beweging van rechte vormen en lijnen. Deze invloed, samen met haar ervaring op de kwekerij van haar vader, vormde de basis van haar unieke benadering van tuinontwerp.

Miens opleiding ging verder dan alleen scholing. Ze reisde veel en liet zich inspireren door tuinen en landschappen overal ter wereld. In de jaren ’30 begonnen haar ontwerpen op te vallen en al snel groeide ze uit tot een vooraanstaand figuur in de Nederlandse tuinarchitectuur.

Ontwerpprincipes en filosofie

Mien Ruys stond bekend om haar simpele, toch functionele ontwerpen. Ze vond dat een tuin niet alleen mooi moest zijn, maar ook praktisch en duurzaam. Eén van haar bekendste principes was het gebruik van rechte lijnen en geometrische vormen om structuur en orde te brengen in de tuin (onder andere geïnspireerde door die modernistische beweging). Dit was heel anders dan de toen populaire romantische en veelal grillige stijlen.

Een ander kenmerk van haar werk was het gebruik van inheemse planten en natuurlijke materialen. Ze was een voorstander van duurzaamheid, lang voordat het een modewoord werd. In haar ontwerpen gebruikte ze materialen als baksteen, hout en grind om een natuurlijke, harmonieuze uitstraling te creëren.

Miens filosofie draaide ook om de interactie tussen mens en natuur. Ze wilde dat mensen haar tuinen niet alleen bewonderden, maar er ook actief van genoten. Dit is terug te zien in haar ontwerpen voor publieke ruimtes, waar ze comfortabele zitplaatsen en wandelpaden integreerde.

Mien Ruys - bedrijfsparkje

Bedrijfsparkje Calvéfabrieken Delft – Foto: Anefo

Andere bekende tuinen en projecten

Een van de meest iconische werken van Mien Ruys zijn haar eigen experimentele tuinen in Dedemsvaart. Deze tuinen waren/zijn een levend laboratorium waar Mien nieuwe ideeën en plantcombinaties testte. Het is nog steeds een plek van voortdurende innovatie en inspiratie, waar bezoekers kunnen zien hoe haar ontwerpprincipes in de praktijk worden gebracht.

Een ander bekend project van Mien is de tuin van Kasteel Doorwerth. Hier combineerde zij historische elementen met moderne ontwerpprincipes om een tijdloze ruimte te creëren die zowel educatief als esthetisch aantrekkelijk is. Deze tuin laat perfect zien hoe ze oude en nieuwe stijlen prachtig kon combineren.

Invloed en nalatenschap

Mien Ruys heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de moderne tuinarchitectuur. Haar werk inspireerde generaties tuinontwerpers en blijft ook nu nog relevant in de discussie over duurzaam ontwerp. Ze wordt vaak geciteerd in academische werken en is een standaardreferentiepunt voor iedereen die zich verdiept in de geschiedenis van tuinarchitectuur. Haar invloed gaat ook verder dan alleen Nederland; internationaal wordt haar werk gewaardeerd en bestudeerd.

Veel van haar principes, zoals het gebruik van inheemse planten en een grote rol voor duurzaamheid, zijn nu standaardpraktijken in tuinontwerp.

De nalatenschap van Mien leeft voort in de vele tuinen die ze ontwierp en in de harten van de mensen die door haar werk zijn geïnspireerd. Haar tuinen zijn en blijven een bron van inspiratie.

Landgoed de Peerdegaerdt en Mien Ruys

Mien Ruys ontwierp dus ook de bijzondere rozen- en wandeltuin op Landgoed de Peerdegaerdt, die haar stijl en elegantie ademt. Wil je deze met eigen ogen zien en beleven? Dat kan! Sowieso tijdens onze workshops, maar zeker ook tijdens de Rondleiding op Landgoed de Peerdegaerdt.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wie was Mien Ruys?

Mien Ruys was een invloedrijke Nederlandse tuinarchitect, bekend om haar modernistische benadering van tuinontwerp.

Wat zijn de ontwerpprincipes van Mien Ruys?

Haar ontwerpprincipes omvatten eenvoud, functionaliteit, duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke materialen.

Welke bekende tuinen heeft Mien Ruys ontworpen?

Enkele van haar bekendste tuinen zijn de tuinen van Kasteel Doorwerth en haar eigen experimentele tuinen in Dedemsvaart. En dus de rozen- en wandeltuin op Landgoed de Peerdegaerdt.

Wat is de invloed van Mien Ruys op de moderne tuinarchitectuur?

Haar werk heeft een blijvende invloed op de manier waarop tuinen worden ontworpen, met een nadruk op eenvoud, functionaliteit, duurzaamheid, gebruik van inheemse planten en natuurlijke materialen.

Volgende bericht