Vorige bericht

Hoe maken bijen honing? Een fascinerend proces

Hoe maken bijen honing? In dit blog lees je er alles over!

Inhoudsopgave

Wanneer je op een zomerse dag door de moestuin van De Peerdegaerdt loopt vult gezoem van bijen en andere gevleugelde vriendjes de lucht.

Bijen zijn niet alleen boeiend om naar te kijken, maar spelen ook een onmisbare rol in ons ecosysteem. Hun bijdrage aan bestuiving is voor ons van levensbelang. Wil je daar meer over lezen, lees dan het eerdere blog over bestuiven.

Heb je je ooit afgevraagd hoe bijen eigenlijk honing maken en waarom? Vandaag maken we een tripje van bloem tot honingraat en ontdekken we alle grote en kleine wonderen die de gevleugelde bijenhelden onderweg verrichten. Én leggen we je haarfijn uit waarom onze Floral Nectar for Honeys een bijvriendelijk alternatief is voor honing en wat ons betreft zeker de beste keus als je #teambij bent!

Honing, vloeibaar goud

Honing is een zoete, stroperige vloeistof die honingbijen produceren uit nectar. Nectar is de suikerrijke vloeistof die bloemen afscheiden om insecten aan te trekken. Alleen de bijen van de honingbijenfamilies maken honing. De diertjes verzamelen de nectar en zetten dit via een reeks ingenieuze processen om in honing. Honing dient als voedselvoorraad voor de bijen zelf, vooral tijdens de wintermaanden wanneer er nauwelijks bloemen bloeien en het te koud is voor honingbijen om op pad te gaan. Het is zeer energierijk. Daarnaast heeft het antibacteriële eigenschappen die het bijenvolk beschermt tegen ziekten en infecties. Honing is dan ook essentieel voor het overleven van de bijenkolonie.

Ieder zijn taak

Binnen de bijenkolonie heeft elke bij een eigen, specifieke rol. Werkbijen, darren en de koningin dragen elk op hun eigen manier bij aan het succes van de kolonie.

Werkbijen zijn de onvermoeibare ‘arbeiders’. Ze verzamelen nectar en stuifmeel, verzorgen de koningin en onderhouden de bijenkorf. Zonder hun toewijding zou de kolonie al snel instorten.

Darren zijn mannelijke bijen. Hun voornaamste taak is het bevruchten van een nieuwe koningin. Ze leven relatief kort en worden meestal aan het einde van het seizoen uit de kolonie verstoten. Dat klinkt hard, maar ook zij hebben zo hun taak en missie.

Dan is er de koningin, de onbetwiste heerseres van de kolonie. Zij is de enige vruchtbare vrouwelijke bij en verantwoordelijk voor het leggen van de eieren. Een sterke koningin kan tot wel 2.000 eitjes per dag produceren!

Van bloem tot bij en weer terug

Werkbijen vliegen onvermoeibaar van bloem naar bloem om nectar te verzamelen. Met hun lange tong zuigen ze de zoete vloeistof op en slaan deze op in hun honingmaag. Ondertussen nemen ze ook stuifmeel mee van bloem naar bloem, essentieel voor de bestuiving van planten. Eén bezige bij kan op een dag wel honderden bloemen aandoen!

Eenmaal terug in de bijenkorf geven de werkbijen de verzamelde nectar door aan andere bijen. Dit doen ze mond-op-mond. Tijdens dit proces voegen de bijen enzymen toe die de suikers in de nectar afbreken. Deze bewerkte nectar wordt vervolgens opgeslagen in de honingraten. Door met hun vleugels te wapperen, ventileren de bijen de nectar. Zo verdampt overtollig vocht en wordt de vloeistof dikker. Langzaam maar zeker verandert de nectar in honing. Indrukwekkend toch!?

Een slim opslagsysteem

De bijen slaan de honing op in zeshoekige cellen van de honingraat. Elke cel wordt zorgvuldig verzegeld met een dun laagje bijenwas om de kostbare inhoud veilig te bewaren voor later gebruik. Deze structuur is niet alleen efficiënt, maar ook bijzonder sterk – essentieel om het gewicht van de honing te dragen. Door de zeshoekige vorm van de cellen creëren de bijen maximale opslagruimte met een minimum aan was. Een staaltje van natuurlijke toparchitectuur!

Honing oogsten

Imkers oogsten honing door de verzegelde honingraten uit de bijenkorf te verwijderen. Hoewel dit proces zorgvuldig kan gebeuren (al is dat op zich al een uitzondering), betekent het dat de bijen beroofd worden van hun wintervoorraad. Ook is de kans dat er bijen overlijden bij deze ingreep groot. We hebben zojuist kunnen lezen met hoeveel moeite bijen hun gouden elixer vervaardigen om te kunnen zorgen voor hun bijenvolk. Het is exact daarom dat Landgoed de Peerdegaerdt vindt dat honing bedoeld is voor de bijen zelf en niet voor de mens en dat het cruciaal is om de natuurlijke behoeften van bijen te respecteren en beschermen.

Het is vanuit deze overtuiging dat Floral Nectar for Honeys is ontstaan. In plaats van honing af te nemen van bijen en te consumeren, hebben we de keuze voor diervriendelijke alternatieven zoals ahornsiroop, dadelsiroop, agavesiroop of Floral Nectar for Honeys. Deze producten hebben geen impact op honingbijkolonies en smaken minstens even lekker op je boterham of in je thee.

Floral Nectar for Honeys

De gedachten achter Floral Nectar for Honeys, een product ontstaan en vervaardigd op Landgoed de Peerdegaerdt, is als volgt:

Planten ademen, voeden en genezen ons sinds het begin der tijden. Het is dankzij hen en hun voedende en geneeskrachtige eigenschappen, dat wij hier zijn. Om onze eed om terug te geven aan de Aarde na te komen, hebben we de ingrediënten voor deze nectar zorgvuldig gekozen. De hoogste kwaliteit medicinale planten die wij gebruiken, bieden bestuivers ook een feest voor hun reis over het land.

Wij geloven dat alleen door de daad van wederkerigheid de regeneratie van onze planeet kan plaatsvinden; op een manier dat wij, en de wezens waarmee we de Aarde delen, ondersteund kunnen worden.

Dus, hoe geven we terug? Door het land te laten rusten, door de bodem te voeden met plantaardige rijkdom, door voedsel te bieden aan de gevleugelde wezens en een veilige haven voor tweedekansdieren. We luisteren, observeren en leren van de natuur. Honing is van de honingbij en niet van ons; wij consumeren biologisch, leven plantaardig en genieten van de zoetheid van het leven door onder andere deze heerlijke Floral Nectar te creëren.

Floral Nectar for Honeys zelf proberen? Klik op: Floral Nectar for Honeys.

Tot slot

Door te begrijpen hoe bijen honing maken, krijgen we niet alleen meer waardering voor deze wonderbaarlijke wezentjes en hun levens(werk), maar beseffen we ook hoe cruciaal ze zijn voor ons ecosysteem. Met een paar eenvoudige stappen kunnen we bijenpopulaties ondersteunen en zo bijdragen aan een gezondere planeet.

In plaats van honing te oogsten, kunnen we ervoor kiezen om bijen hun eigen voedsel te laten houden. Er zijn tal van heerlijke en diervriendelijke alternatieven zoals Floral Nectar for Honeys, die net zo goed smaken. Zo gunnen we de bijen hun rechtmatige wintervoorraad en medicijn en genieten we zelf van een heerlijk, natuurlijk zoetmiddel. Een win-winsituatie voor mens en bij!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe lang duurt het voor bijen om honing te maken?

Het proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de beschikbare bloemen en het weer.

Wat eten bijen om honing te maken?

Bijen verzamelen nectar van bloemen en zetten dit om in honing.

Hoe bewaren bijen honing?

Bijen slaan honing op in honingraten en verzegelen deze met bijenwas.

Wat is het verschil tussen nectar en honing?

Nectar is de suikerrijke vloeistof die bloemen produceren; honing is het eindproduct na verwerking door bijen.

Kunnen mensen honing direct uit de bijenkorf eten?

Hoewel het technisch mogelijk is, is het beter om plantaardige alternatieven te zoeken die de bijen niet benadelen. Zo kunnen we genieten van zoete lekkernijen zonder impact op deze fascinerende diertjes.

Produceren alle bijen honing?

Nee, alleen bijen van de honingbijenfamilies maken honing.

Volgende bericht