Vorige bericht
Vorige bericht
De Drie Gezusters teeltmethode… Hoe kunnen drie simpele gewassen een heel ecosysteem vormen in de moestuin? Het is echt de kracht van de natuur in actie! Je leest er in dit blog alles over.
De combinatie van maïs, bonen en pompoen telen is niet zomaar een willekeurige mix die even uit de lucht is komen vallen. Het is een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de inheemse volkeren van Noord- en Midden-Amerika. De Irokezen (nee, niet Irakezen) en de Maya’s ontdekten lang geleden al dat deze planten elkaar perfect aanvullen.
De maïs biedt stevige stengels voor de bonen om tegenop te klimmen, de bonen houden stikstof in de bodem wat de groei van alle planten bevordert en de pompoen bedekt de grond met grote bladeren die de groei van onkruid onderdrukt en vocht vasthoudt.
Het is bijzonder dat deze methode door de eeuwen is doorgegeven van generatie op generatie overal ter wereld en met elk hun eigen ‘hacks’.
De Hopi bijvoorbeeld, past de methode aan voor de droge omstandigheden in hun regio door de planten in diepe greppels te zaaien om vocht vast te houden.
Deze kennis en technieken hebben de tand des tijds prima doorstaan en kunnen ons vandaag nog steeds veel leren over duurzame landbouw. Voor veel inheemse gemeenschappen is de Drie Gezusters methode er ook één van spirituele en culturele waarde om de samenwerking met en de wederzijdse afhankelijkheid van de natuur te vieren en te bevestigen.
De Drie Gezusters – maïs, bonen en pompoen – werken op een unieke manier samen om elkaars groei te bevorderen:
Dit samenspel is een perfect voorbeeld van hoe de natuur in oplossingen voorziet. Door deze methode toe te passen, kun je een productieve en gezonde tuin creëren zonder afhankelijk te zijn van synthetische meststoffen, pesticiden en extra bewatering.
De Drie Gezusters teeltmethode biedt tal van voordelen die verder gaan dan alleen die symbiotische relatie tussen de gewassen:
Het is belangrijk te benadrukken dat deze voordelen praktisch bewezen zijn in tuinen en landbouwsystemen over de hele wereld. Door de Drie Gezusters teeltmethode toe te passen, draag je bij aan een duurzamere en gezondere manier van voedsel produceren.
Maar hoe werkt het in de praktijk? Hier volgen alle stappen, zodat je zelf aan de slag kunt met de Drie Zussen.
Voeg een rijke compostlaag toe aan je bodem voordat je begint te planten. Dit zorgt voor extra voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei van je gewassen. Mulch rond de basis van je planten om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.
Zorg voor een goed irrigatiesysteem dat de planten van voldoende water voorziet zonder overbewatering. Druppelirrigatie is een uitstekende optie om water direct naar de wortels te brengen. Gebruik een regenton om regenwater op te vangen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk maar ook kostenbesparend.
Begin met het planten van de maïs in kleine heuveltjes van aarde. Maak heuveltjes van ongeveer 30 centimeter hoog en plant de maïszaadjes ongeveer 15 centimeter uit elkaar. Zorg dat de heuveltjes ongeveer 1 meter uit elkaar staan om voldoende ruimte voor de andere gewassen te laten.
Wacht een week of 2-3 totdat de maïs enkele centimeters hoog is. Plant dan de bonen rondom de maïs. Plaats 4-6 bonenzaadjes rond elke maïsplant en zorg ervoor dat ze ongeveer 10 centimeter van de maïs af staan. Dit zorgt dat de bonen voldoende ruimte hebben om te klimmen zonder de maïs te verstikken.
Nog een week later is het tijd voor de pompoen. Plant de pompoenzaadjes aan de rand van de heuveltjes waar de maïs en bonen groeien. Plaats 2-3 pompoenzaadjes per heuveltje en zorg dat ze voldoende ruimte hebben om zich over de grond te verspreiden.
Om de Drie Gezusters goed te verzorgen, is het belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder onkruid regelmatig om te voorkomen dat er geconcurreerd wordt om voedingsstoffen. Leid de bonen langs de maïsstengels om ervoor te zorgen dat ze voldoende steun krijgen. Mulchen kan helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei verder te verminderen.
Maïs is klaar om te oogsten wanneer de kolven volgroeid zijn en de korrels stevig en sappig aanvoelen. Dit is een dag of 70 tot 90 na het planten.
Bonen kunnen worden geoogst zodra de peulen volgroeid zijn, maar nog steeds mals en sappig zijn. Dit is meestal na 50-60 dagen.
Pompoenen zijn klaar om te oogsten wanneer de schil hard is en de stelen beginnen uit te drogen (verhouten). Dit is na 90-120 dagen.
Bij het oogsten is het belangrijk om voorzichtig te zijn. De planten staan natuurlijk dicht bij elkaar en verstrengeld. Gebruik een scherp mes of snoeischaar om de maïs en pompoenen te oogsten en pluk de bonen met de hand.
De symbiotische relatie tussen maïs, bonen en pompoen is een fascinerend voorbeeld van ecologische samenwerking. Maïs, als een gras, haalt stikstof uit de bodem, wat essentieel is voor de groei. Bonen op hun beurt, dankzij de stikstoffixerende bacteriën in hun wortels, kunnen stikstof uit de lucht binden en in de bodem brengen, waardoor de maïs profiteert. De grote bladeren van de pompoen verminderen de bodemtemperatuur en verdamping, wat bijdraagt aan een stabiele en vochtige omgeving voor alle drie de gewassen.
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de voordelen van polycultuursystemen zoals de Drie Gezusters. Studies hebben aangetoond dat deze systemen niet alleen de opbrengst verhogen, maar ook de biodiversiteit bevorderen en de veerkracht van het landbouwsysteem tegen ziekten en plagen vergroten. Door deze natuurlijke processen te benutten, kunnen boeren en tuinders duurzamer en efficiënter werken.
Tijdens onze Workshop Permacultuur kun je uitgebreid kennismaken met de principes van permacultuur, polycultuursystemen en je tuin transformeren tot een eetbaar en ecologisch paradijs. Deze workshop biedt een uitgebreide introductie voor iedereen die interesse heeft in regeneratief voedsel telen. Groenmeester Olav heeft een uitgebreide ervaring met moestuinieren, voedselbos- en rewildingprojecten en helpt je graag op weg naar je eigen duurzame en ecologische moestuin.
Aanmelden doe je hier: Workshop Permacultuur.
Er leeft van alles in je (moes)tuin, alles heeft zijn doel en nut, maar sommige beestjes zijn wel heel erg dol op je gewassen. Geen probleem, je kunt er iets aan doen, zonder gif!
Om iets tegen beschadigingen van je gewas door de maïsboorder te doen kun je basilicum of koriander planten in de buurt van je maïs.
De bonenkever houdt, zoals zijn naam al verklapt, van bonen. Diatomeeënaarde rond de basis van de bonenplanten ontmoedigt deze kleine knager.
De pompoenwants verwijder je het best met de hand. Insectengaas gebruiken helpt!
De Drie Gezusters teeltmethode is niet alleen een efficiënte en duurzame manier van tuinieren, maar ook een eerbetoon aan al eeuwenoude tradities. Door maïs, bonen en pompoen samen te telen, kun je profiteren van hun natuurlijke samenwerking en een mooie oogst krijgen zónder het gebruik van kunstmest of pesticiden.
Probeer deze methode uit! Het is een prachtige manier om meer verbonden te raken met de natuur en duurzame landbouwpraktijken te bevorderen. Meer leren over ecologisch tuinieren? Volg de Workshop Moestuinieren of Permacultuur of ga voor de Masterclass tijdens de Jaarcursus Moestuinieren.
Wat is de Drie Gezusters teeltmethode?
De Drie Gezusters teeltmethode is een traditionele landbouwtechniek waarbij maïs, bonen en pompoen samen worden geteeld om elkaar te ondersteunen.
Welke gewassen worden gebruikt in de Drie Gezusters methode?
Maïs, bonen en pompoen.
Hoe verbeter ik de bodem met deze methode?
De bonen fixeren stikstof in de bodem, wat de groei van alle planten bevordert.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van de Drie Gezusters teeltmethode?
Efficiënt landgebruik, verbeterde bodemkwaliteit, natuurlijke ‘onkruid’bestrijding en een uitgebalanceerd dieet voor ons.
Hoe begin ik met de Drie Gezusters teeltmethode?
Plant eerst maïs, gevolgd door bonen na 2-3 weken en pompoen een week later.