Vorige bericht
Vorige bericht
Strijen, 26 februari 2019 – Op 16 maart 2019 gaan door heel Nederland duizenden mensen vrijwillig aan de slag voor Nederlandse initiatieven en goede doelen. Landgoed de Peerdegaerdt is zo’n initiatief tijdens NLdoet. Vrijwilligers gaan samen met verschillende deelnemers van de zorgboerderij en werknemers van het landgoed aan de slag om de moestuin en boomgaard op te knappen en klaar te stomen voor het voorjaar.
NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds. Zij willen vrijwilligers en sociale initiatieven een hart onder de riem steken door één keer per jaar de grootste landelijke vrijwilligersactie te organiseren. Voor Landgoed de Peerdegaerdt een uitgelezen kans om de laatste winterresten op te ruimen en het landgoed klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Alle hulp is welkom. Vrijwilligers die zich vooraf aanmelden krijgen tijdens deze dag een heerlijke plantaardige lunch aangeboden namens De Peerdegaerdt en het Oranje Fonds.
Afgelopen jaar hebben de deelnemers op de zorgboerderij hun handen uit de mouwen gestoken in de ecologische moestuin. Moestuinvrouw Agaath vertelt “in onze moestuin maken we geen gebruik van gif. Dankzij de inrichting ontstaat een natuurlijk afweersysteem waardoor groentes minder snel aangetast raken. Insecten spelen hierin een grote rol. We gebruiken geen onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen en smullen het hele jaar door van super gezonde groentes.”
Tijdens NLdoet gaan vrijwilligers aan de slag in de moestuin en eeuwenoude boomgaard op Landgoed de Peerdegaerdt. Na een lange winter kunnen deze een opknapbeurt gebruiken. “De boomgaard is honderd jaar oud en wij willen deze graag in goede conditie houden. Daarom werken we samen met een hovenier die gespecialiseerd is in hoogstamfruitbomen” vertelt een vaste vrijwilliger van het landgoed. “Iedereen is van harte welkom om ons op 16 maart 2019 te komen helpen. De dag duurt van 10:00 – 16:00 uur. Tussendoor verzorgen wij een heerlijke lunch.”
Zowel de boomgaard als de moestuin spelen een belangrijke educatierol in de Hoeksche Waard en de omliggende steden. De Provincie Zuid-Holland en de Groene Motor dragen hieraan bij.
Voor het landgoed zijn dieren, duurzaamheid en natuur belangrijk. De Peerdegaerdt zet zich hiervoor in door lokaal onbespoten fruit en groentes te telen, dieren een tweede kans te bieden en op een zo duurzaam mogelijke manier te werken. Hierbij is ook oog voor sociale duurzaamheid door te werken met volwassenen en kinderen met een fysieke en mentale hulpvraag. Deelnemers op de zorgboerderij krijgen de kans om zich te ontwikkelen op sociaal, fysiek en mentaal gebied.