Vorige bericht

Vrijwilligers maken landgoed zomerklaar

STRIJEN, 16 maart 2019 – NLdoet 2019 op Landgoed de Peerdegaerdt was een groot succes. Ondanks het weer was de opkomst hoog. Vrijwilligers werkten samen met medewerkers en deelnemers van de zorgboerderij. Tijdens deze stormachtige dag gingen zij aan de slag om de moestuin en de boomgaard klaar te maken voor het nieuwe seizoen. 
Het zomerklaar maken van de moestuin en de boomgaard is belangrijk voor De Peerdegaerdt omdat deze twee elementen een grote rol spelen binnen de educatieve projecten van het landgoed in de Hoeksche Waard. Het is elk voorjaar weer veel werk om ze voor te bereiden op het nieuwe seizoen, waarbij extra handjes meer dan welkom zijn.

Draagkracht

Het weerbericht beloofde niet veel goeds, maar dat deerde de aanwezige vrijwilligers op het landgoed niet. EnthouAsiast en vol energie gingen ze aan het werk met het bijwerken van de boomspiegels van de hoogstambomen, het woelen van de grond in de moestuin en het verspreiden van compost in de rozentuin van Mien Ruys. Rond het middaguur werd nieuwe energie opgedaan tijdens een biologische en plantaardige lunch.
“Het is hier prachtig”, vertelt een van de vrijwilligers. Hoewel hij uit een klein dorpje uit de Randstad komt, geeft De Peerdegaerdt hem een gevoel van rust. “Maar dat is niet de enige reden dat ik dit doe”, lacht hij. “Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor Nederland. Niet alleen als je dat wekelijks of zelfs dagelijks doet, maar ook de spaarzame uurtjes die je af en toe in kunt zetten hebben een enorme impact. Het is heel belangrijk dat vrijwilligers er zijn en daarom ben ik vandaag ook aanwezig. Om mijn steentje bij te dragen aan het onderhoud van het landschap in Nederland.”

Sociale duurzaamheid

Voor Landgoed de Peerdegaerdt zijn dieren, duurzaamheid en de natuur erg belangrijk. Het landgoed zet zich in door lokaal onbespoten fruit en groenten te produceren, dieren een tweede kans te bieden en zo duurzaam mogelijk te werken binnen de arrangementen en de zorgboerderij. Het landgoed zet zich tegelijk in voor sociale duurzaamheid door kinderen en volwassenen met een fysieke en/of mentale hulpvraag een plek te geven op het landgoed. Zo krijgen zij de kans om zich te ontwikkelen op sociaal, fysiek en mentaal gebied. De dieren, boomgaard en moestuin op het landgoed spelen hier een belangrijke rol in, net als de aanwezige vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers kunnen op heel veel gebieden de handen uit de mouwen steken op De Peerdegaerdt. In de natuurlijke moestuin, als ondersteuning voor de zorgboerderij, in de cultuurhistorische boomgaard, tijdens de educatieve kinderactiviteiten en zelfs bij het dagelijks koken van de lunchmaaltijden zijn altijd extra handen nodig. Naast structureel vrijwilligerswerk, neemt het landgoed ook deel aan de landelijke vrijwilligersdagen voor mensen die het leuk vinden om af en toe een dagje mee te helpen. Provincie Zuid-Holland en de Groene Motor ondersteunen het vrijwilligerswerk op De Peerdegaerdt. De volgende vrijwilligersdag is de Natuurwerkdag op zaterdag 2 november.

Nldoet

NLdoet is de grootste Nederlandse vrijwilligersactie. Met ruim 8.000 klussen en tienduizenden mensen op de been geeft deze dag maatschappelijke organisaties in Nederland een steuntje in de rug. Vrijwilligers zijn voor hen ontzettend belangrijk en NLdoet vergroot niet alleen de inzet van vrijwilligers voor deze ene dag, maar stelt deze organisaties ook in staat om nieuwe vrijwilligers aan zich te binden.

Volgende bericht