Vorige bericht

Recepten van de lunch tijdens NLdoet

Verwarmende Wintersoep van Anne-Marie

Deze heerlijke soep heb je afgelopen zaterdag kunnen proeven tijdens de lunch. We hoorden “hmm’s” en “aaa’s” over tafel gaan, dus vroegen we onze gastronomische landgoedvriendin én varkensknuffelheldin Anne-Marie om het recept. De soep is verrijkt met groenten die je makkelijk zelf kunt telen in je moestuin (zie ook onze Jaarcursus Moestuinieren met Agaath), verwarmende kruiden zoals gember en het allerbelangrijkste, een flinke dosis liefde. Eet smakelijk!

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • olijfolie;
  • 2 kleine witte uien, gepeld en grof gehakt;
  • 2 winterpenen, in blokjes gesneden;
  • 2 pastinaken, in blokjes gesneden;
  • ½ knolselderij, in blokjes gesneden;
  • 1 stengel bleekselderij, in reepjes inclusief blad;
  • stukje gember, gerasp;
  • 4 tomaten, steeltje verwijderd, in stukjes gesneden;
  • currypasta naar smaak;
  • 1 a 1,5 liter groentebouillon;
  • kokosmelk;
  • zeezout;
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak;
  • verse koriander, naar smaak.

INSTRUCTIES

Verhit een scheut olijfolie in een grote soeppan en fruit hierin de ui zachtjes aan. Voeg de winterpeen, pastinaak, knolselderij, bleekselderij en gember toe en bak even door. Voeg vervolgens de tomatenstukjes en currypasta naar smaak toe en roer goed door. Voeg vervolgens bouillon toe totdat alles net onder staat. Laat de groenten zachtjes in de bouillon koken tot ze gaar zijn. Voeg een flinke scheut kokosroom toe (half blikje) en pureer tot het geheel tot een gladde massa met een staafmixer of in de blender. Proef of de soep goed op smaak is, en kruid zo nodig bij met zeezout en zwarte peper. Schep de soep in mooie kommen en garneer met verse koriander.

Seitanbroodjes

Seitanbroodjes

Seitanbroodjes van Maartje Borst

Uit het bakboek Taart ende Koeck.

INGREDIËNTEN

Vulling

  • 1 pot seitan, 700 gram uitgelekt;
  • 1 ui, gepeld en grof gehakt;
  • 1 teen knoflook, gepeld;
  • 3 el sojasaus;
  • 3 el olijfolie;
  • 3 el bloem;
  • 3 el paneermeel;
  • 1/3 bol nootmuskaat, geraspt;
  • lekker veel versgemalen zwarte peper.

Bladerdeeg

  • 12 plakjes vegan bladerdeeg;
  • sojamelk;
  • sesamzaad.

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 185 graden. Maal de seitan, ui en knoflook fijn in een keukenmachine. Voeg alle ingrediënten van de vulling toe en blend of kneed samen tot een soort deeg. Ontdooi 12 plakjes bladerdeeg. Leg op elk plakje een ‘worstje’ van de vulling. Vouw het deeg dubbel over de vulling en druk dicht met een vork. Bestrijk het bladerdeeg met wat sojamelk en bestrooi met sesamzaad. Bak de seitanbroodjes in de voorverwarmde oven ca. 25 minuten goudbruin en krokant.

Maartje Borst is een vegan chef-kok geïnspireerd door botanische smaken en haar visie voor een compassievolle wereld. Ze runde jarenlang haar eigen plant-based bakkerij in Amsterdam en is nu een plantaardig food-creative die haar werk o.a. in prachtige kookboeken vastlegt, waaronder Elke Dag Feest en Taart ende Koeck.

Frisse kikkererwtenspread van Vegan Chef Wendy

INGREDIËNTEN

  • 1 pot kikkerwten (uitlekgewicht ong 200-250 gram);
  • 1 theelepel mosterd;
  • 2-3 flinke eetlepels vegan mayonaise (bv. Mayolijn van Remia);
  • 1 eetlepel gedroogde dille;
  • 1 rode ui, gesnipperd;
  • sap van een halve citroen;
  • 2 sushibladeren (nori);
  • augurken, in blokjes;
  • knoflookpoeder en uienpoeder, naar smaak;
  • zout & peper.
Wraps

Wraps met frisse kikkererwtensalade

BENODIGDHEDEN

  • keukenmachine (of staafmixer);
  • mengkom;
  • vergiet;
  • mes;
  • snijplank.

BEREIDING

Spoel de kikkererwten af in een vergiet. Doe ze in een mengkom samen met de mosterd, mayonaise, dille, uienpoeder, knoflookpoeder. Pureer dit met de staafmixer of in een keukenmachine tot een romige spread. Schep daarna de blokjes augurk en de rode ui erdoor. Pak de twee sushibladeren en rooster deze even kort boven de gaspit. Dit doe je door de sushibladeren een voor een even een paar keer kort over de pit te halen. Verpulver de sushibladeren boven de spread en schep erdoor. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Tip: gebruik in plaats van mosterd ook eens srirachasaus. Top af met verse bieslook of lente-ui. Lekker in een wrap of op een pistoletje!

Je kunt Vegan Chef Wendy volgen op Instagram.

Volgende bericht