Vorige bericht
Vorige bericht
Deze heerlijke soep heb je afgelopen zaterdag kunnen proeven tijdens de lunch. We hoorden “hmm’s” en “aaa’s” over tafel gaan, dus vroegen we onze gastronomische landgoedvriendin én varkensknuffelheldin Anne-Marie om het recept. De soep is verrijkt met groenten die je makkelijk zelf kunt telen in je moestuin (zie ook onze Jaarcursus Moestuinieren met Agaath), verwarmende kruiden zoals gember en het allerbelangrijkste, een flinke dosis liefde. Eet smakelijk!
Voor 4 personen
Verhit een scheut olijfolie in een grote soeppan en fruit hierin de ui zachtjes aan. Voeg de winterpeen, pastinaak, knolselderij, bleekselderij en gember toe en bak even door. Voeg vervolgens de tomatenstukjes en currypasta naar smaak toe en roer goed door. Voeg vervolgens bouillon toe totdat alles net onder staat. Laat de groenten zachtjes in de bouillon koken tot ze gaar zijn. Voeg een flinke scheut kokosroom toe (half blikje) en pureer tot het geheel tot een gladde massa met een staafmixer of in de blender. Proef of de soep goed op smaak is, en kruid zo nodig bij met zeezout en zwarte peper. Schep de soep in mooie kommen en garneer met verse koriander.
Seitanbroodjes
Uit het bakboek Taart ende Koeck.
Vulling
Bladerdeeg
Verwarm de oven voor op 185 graden. Maal de seitan, ui en knoflook fijn in een keukenmachine. Voeg alle ingrediënten van de vulling toe en blend of kneed samen tot een soort deeg. Ontdooi 12 plakjes bladerdeeg. Leg op elk plakje een ‘worstje’ van de vulling. Vouw het deeg dubbel over de vulling en druk dicht met een vork. Bestrijk het bladerdeeg met wat sojamelk en bestrooi met sesamzaad. Bak de seitanbroodjes in de voorverwarmde oven ca. 25 minuten goudbruin en krokant.
Maartje Borst is een vegan chef-kok geïnspireerd door botanische smaken en haar visie voor een compassievolle wereld. Ze runde jarenlang haar eigen plant-based bakkerij in Amsterdam en is nu een plantaardig food-creative die haar werk o.a. in prachtige kookboeken vastlegt, waaronder Elke Dag Feest en Taart ende Koeck.
Wraps met frisse kikkererwtensalade
Spoel de kikkererwten af in een vergiet. Doe ze in een mengkom samen met de mosterd, mayonaise, dille, uienpoeder, knoflookpoeder. Pureer dit met de staafmixer of in een keukenmachine tot een romige spread. Schep daarna de blokjes augurk en de rode ui erdoor. Pak de twee sushibladeren en rooster deze even kort boven de gaspit. Dit doe je door de sushibladeren een voor een even een paar keer kort over de pit te halen. Verpulver de sushibladeren boven de spread en schep erdoor. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Tip: gebruik in plaats van mosterd ook eens srirachasaus. Top af met verse bieslook of lente-ui. Lekker in een wrap of op een pistoletje!
Je kunt Vegan Chef Wendy volgen op Instagram.