Cursus Moestuinieren 2025

9 inspirerende lessen

Algemene vaardigheden zoals o.a. composteren en grondbewerking

Leer jouw eigen zaai- en plantkalender opstellen

Ontvangst met koffie & wisselende lekkernij (altijd plantaardig)

Incl. (seizoensgebonden) moestuin- of fruitpakket voor thuis

De leukste én snelste manier van leren moestuinieren!

LET OP! Wij kunnen data van gemiste lesdagen niet restitueren of ruilen voor een andere datum


775.00

Beschikbaar

In de media

2022-09-19 Het AD - Leren moestuinieren op De Peerdegaerdt

Over moestuinvrouw Miranda

Na een carrière op kantoor heeft Miranda de Rijke bewust gekozen voor een switch naar het werken in de buitenlucht en zich vol gestort op het ecologisch moestuinieren.  

Ze begon met een eigen moestuin waar ze experimenteerde met No-dig en Permacultuur. Hierbij wordt de grond niet meer omgespit en wordt er gebruik gemaakt van compost en andere bodembedekking om het bodemleven te voeden. Hierdoor is de bodem luchtig en voedzaam en de grond goed doordringbaar voor de wortels van de planten. Vanuit deze moestuin voorziet ze familie en vrienden van groenten en fruit.  

De wens van Miranda om hier ook haar werk van te maken, bracht haar bij De Peerdegaerdt, waar ze sinds 2022 werkzaam is. Samen met een aantal collega’s is ze verantwoordelijk voor de moestuin. 

Met haar bevlogenheid laat ze je graag kennis maken met de moestuin en al haar facetten tijdens de Workshops Moestuinieren én tijdens de Jaarcursus Moestuinieren. Bovendien zorgt ze voor de verse groenten waar dagelijks een heerlijke, plantaardige moestuinmaaltijd mee op tafel wordt getoverd voor de zorgboerderij. 

Miranda aan het woord:

“Wat ik zo bijzonder vind is dat je met je eigen moestuin kunt zorgen voor voedzamere groenten dan je vaak in de supermarkt kunt kopen. Daarbij ben je veel buiten, waardoor je weerstand en je gevoel van geluk een boost krijgen. Daarnaast kun je in je eigen groene oase een walhalla creëren voor allerlei soorten beestjes en insecten. Zo werk je mee aan het vergroten van de biodiversiteit.”

“Favoriete groenten en fruit? Snoeptomaatjes en bramen. Gewoon lekker snoepen als je in de tuin bezig bent.”

Voor wie is de jaarcursus geschikt?
De jaarcursus is geschikt voor:
– Iedereen die (al jaren) droomt over zijn of haar eigen moestuin;
– De beginnende moestuinder die soms door de bomen het bos niet meer ziet;
– De moestuinder die zijn of haar kennis en kunde over biologische teelt wilt uitbreiden.

Hoe groot is de groep?
De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers. Hierdoor blijft er tijdens de praktijklessen voldoende ruimte voor het stellen van persoonlijke tuinvragen. 

Wordt mijn kleding vies?
Dat kan. Door de (soms vochtige) ondergrond van gras en aarde kan het voorkomen dat je schoenen en/of kleding vies worden. Wij raden daarom aan om voor de zekerheid schoeisel/kleding te dragen die vies mag worden.

Zijn huisdieren toegestaan op Landgoed de Peerdegaerdt?
Huisdieren zijn niet toegestaan op het landgoed omdat onze dieren dit niet fijn vinden.

Is Landgoed de Peerdegaerdt toegankelijk voor mensen in een rolstoel?
Gedeeltelijk. Een gedeelte van ons terrein is bestraat en makkelijk met een rolstoel te bereiken. Een ander gedeelte van ons terrein heeft gras als ondergrond. Afhankelijk van het weer en de drassigheid van de ondergrond zijn de meeste plekken van ons landgoed per rolstoel bereikbaar. Het toilet is niet rolstoeltoegankelijk.

Ik kan één van de praktijklessen niet aanwezig zijn. Kan ik op een ander moment inhalen?

Nee. Wanneer je één van de praktijklessen van de cursus niet kunnen bijwonen, dan kun je deze niet op een ander moment inhalen. Wel ontvang je de factsheet van de gemiste praktijkles, met daarop de belangrijkste tips en informatie.

LET OP! Wij kunnen data van gemiste lesdagen niet restitueren of ruilen voor een andere datum.

Andere workshops & activiteiten op de Peerdegaerdt